Slechtste periode S&P 500 sinds jaren ‘40

Beleggers zweven tussen hoop en vrees.

Het blijft kwakkelen op de beurs. Vandaag hebben beleggers er in ieder geval weinig zin in, al zullen ze zich niet door de beurswijsheid ‘Sell in May’ laten leiden. Kijken we naar de eerste vier maanden van dit jaar, dan zien we dat deze voor de S&P 500 de slechtste waren sinds de jaren veertig. Vanochtend waren er kortstondig grote koersdalingen te bespeuren. Zelfs een defensief aandeel als Ahold liep zonder nieuws tegen een koersdaling van zo’n 9 procent aan. De extreme uitslagen herstelden snel weer.

Door de hoge inflatie, het verkrappende beleid van centrale banken en de aanstaande renteverhogingen zijn het sentiment en de sentimentsindicatoren heel slecht. Daardoor hebben heel veel beleggers die uit de markt wilden stappen dat nu zo onderhand ook wel daadwerkelijk gedaan. Aan de andere kant is op zich het merendeel van de bedrijfscijfers goed. Van de bedrijven uit de S&P 500 dat inmiddels de boeken heeft geopend, presteert 72 procent beter dan verwacht. Veel ondernemingen blijken de hogere inputkosten in ieder geval minimaal deels te kunnen doorberekenen. Daardoor blijven de marges redelijk in stand, al staat de winst wel onder druk. Zo heb je als belegger inflatiebescherming, die je niet hebt als je investeert in obligaties met een vaste rentevergoeding.

Het enige moment dat je als belegger echt geen aandelen moet hebben is in aanloop naar en tijdens een recessie. De vraag die veel beleggers bezighoudt is natuurlijk of je die nu ziet aankomen of niet. Naar onze mening is dat (nog) niet het geval, ondanks dat de eerste schatting van de economische groei in de Verenigde Staten onverwacht op een min van 1,4 procent uitkwam. Nu gaat het hier om een eerste schatting die nog een aantal keer zal worden bijgesteld, maar vooraf was gerekend op een groei van 1 procent. In het vierde kwartaal van vorig jaar groeide de Amerikaanse economie nog met 6,9 procent. De grootste veroorzakers van de gedaalde groei zijn het opgelopen handelstekort en de gedaalde voorraden. De voorraadopbouw stagneert door de verstoringen in de aanvoerketen die maar aanhouden en het tekort aan chips.
De definitie van een recessie is dat er sprake is van twee aaneengesloten kwartalen van economische krimp en als we dan het Amerikaanse cijfer van vorige week in beschouwing meenemen, zouden we halverwege zitten.

De economische groei in de eurozone perste er in de eerste drie maanden van dit jaar ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar nog wel een plusje uit van 0,2 procent. Op jaarbasis bedroeg de economische groei 5 procent. De oorlog in Oekraïne en de mede daardoor gestegen energieprijzen zijn daar onder andere debet aan. Gecombineerd met een afbouw van het heel ruime monetaire beleid door de ECB zou er daarom voor het lopende kwartaal ook hier een min in de boeken kunnen komen te staan. Maar, net zoals voor de Verenigde Staten geldt dat het onmogelijk is om te voorspellen hoe dit zich verder zal ontwikkelen.

Via: Fintessa Vermogensbeheer

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.