Vijf beleggingskansen die voor het grijpen liggen

Het schrikwoord ‘stagflatie’ doet de ronde onder beleggers. Dit betekent echter niet dat er geen kansen zijn in de markt. Vijf beleggingskansen op een rij.

Beleggers worden sinds het begin van het jaar geconfronteerd met stevige tegenwind. De inflatie is moeilijk te temmen. Bovendien heeft de oorlog in Oekraïne de energieprijzen verder opgedreven en de inflatie aangewakkerd. Centrale banken moeten daarom de schroef in hun monetair beleid blijven aandraaien, wat de hoop op verder economisch herstel vernietigt en de angst voor stagflatie voedt – stagflatie is een economische toestand die wordt gekenmerkt door gematigde groei in combinatie met hoge inflatie en hoge werkloosheid.

De renteverhogingen die de Amerikaanse Federal Reserve al doorvoert en verwacht, hebben de Amerikaanse technologie-index Nasdaq 100 in een bearmarket geduwd – van een correctie van 20 procent – met een koersverlies van 27 procent dit jaar. Toegegeven, de aandelenmarkt heeft meerdere keren geprobeerd te herstellen van de dieptepunten. Tot nu toe echter tevergeefs. De renteverhogingen van de FED, de oorlog in Oekraïne en de groeizorgen zullen daarom de wereldwijde aandelenmarkten de komende maanden waarschijnlijk bezig houden en het voor beleggers moeilijker maken om in deze verkopersmarkt te beleggen. In deze omgeving ontstaan echter veelbelovende en soms moedige beleggingskansen. Een overzicht.

Goud – Veilige haven met prijspotentieel

Aan het begin van het jaar maakte goud zijn reputatie als veilige haven in tijden van stijgende inflatie meer dan waar en steeg tot net onder het recordniveau van augustus 2020 op 2072 dollar, vooral begin maart met het uitbreken van de Oekraïne-oorlog. Toch kwam ook de goudprijs daardoor onder druk te staan. Dat komt omdat er in tijden van hoge volatiliteit op de markten meestal een rush is voor liquiditeit en de ultieme veiligheid van de dollar. En een stijgende dollar zet de goudprijs onder druk. Dit fenomeen was waarneembaar bij de corona-uitverkoop in maart 2020 en het begin van de grote financiële crisis in 2008.

Met een koersstijging van bijna 2 procent presteert het edelmetaal, dat populair is bij veel beleggers, toch veel beter dan de meeste aandelenindices. En het relatieve voordeel voor goud zal zich de komende maanden waarschijnlijk voortzetten. Hoewel goud al in de acute fase tijdens de grote financiële crisis werd verkocht, was het toen een van de eerste beleggingscategorieën die zich herstelde.

De koersprestaties van goud en de MSCI All Country World Index tijdens de Grote Financiële Crisis (Grafiek: Bloomberg).

Sommigen zullen beweren dat de goudprijs verder onder druk zal komen te staan in het licht van de stijgende rente. Dat is in principe waar. Maar de geplande renteverhogingen zijn de laatste tijd waarschijnlijk ingeprijsd. Wat nog belangrijker is; de steeds groter wordende dreiging van een economische vertraging bedreigt de roadmap van het monetaire beleid van centrale banken. Als gevolg van de economische neergang zijn de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties sinds begin mei aanzienlijk gedaald. Als deze blijven dalen en de inflatie hoog blijft, daalt de reële rente, wat positief is voor de goudprijs.

Een directe manier om te profiteren van een toekomstige stijging is natuurlijk via goud-ETF’s.

Basisbehoeftes bieden zekerheid bij stagflatie

De komende maanden tekent zich steeds meer een scenario af waarin de economische groei vertraagt en de inflatie hoog blijft of zelfs stijgt. Dit risico op stagflatie is toegenomen met de oorlog in Oekraïne, en stijgende grondstoffenprijzen van olie tot tarwe zijn het directe gevolg. Deze marktomgeving bevoordeelt defensieve bedrijven waarvan de producten en diensten onmisbaar zijn voor het dagelijks leven van mensen. Dit betekent dat hun aandelenkoersen ook de neiging hebben om beter stand te houden wanneer de economie vertraagt.

Zoals de onderstaande tabel laat zien, geldt dit met name voor water-, elektriciteits-, stookolie- of aardgasbedrijven. Hun aandelen presteren 16 procent beter dan de MSCI World Index op een stagflatie.

(Afbeelding: Schroders)

De kracht van de nutsbedrijven is al waarneembaar: de “Utilities Select Sector SPDR ETF“, die is gericht op de Amerikaanse markt, is sinds het begin van het jaar 1 procent gestegen (ISIN: IE00BWBXMB69). Aan de andere kant daalt de MSCI World Index met 17 procent. Voor de Europese markt is de “SPDR MSCI Europe Utilities UCITS ETF“, die ongewijzigd is ten opzichte van het begin van het jaar, geschikt (ISIN: IE00BKWQ0P07).

Wie liever op één Europees aandeel inzet, heeft de keuze uit bedrijven als RWE, Ørsted, Engie, Enel, en vele andere energiebedrijven.

Burckhardt Compression: stijgende grondstofprijzen door Oekraïne-oorlog

Sinds de Corona koerscrash in maart 2020 hebben de aandelen van Burckhardt Compression meestal maar één richting: opwaarts. De ommekeer van de monetaire beleidstrend rond de jaarwisseling met stijgende rentetarieven of het uitbreken van de Oekraïne-oorlog eind februari hebben tot nu toe geen blijvende negatieve invloed gehad op het verloop van de aandelenkoers. Het aandeel is dit jaar met ruim 7 procent gestegen, tegenover dalende indices.

Koersprestaties van Burckhardt Compression-aandelen sinds januari 2020 (bron: cash.ch).

Je zou zelfs kunnen zeggen dat Burckhardt Compression baat heeft bij de recente geopolitieke ontwikkelingen. De fabrikant van zuigercompressoren, die nodig zijn voor de compressie van gassen, heeft sinds het uitbreken van de Oekraïne-oorlog verschillende nieuwe projecten voor vloeibaar aardgas gelanceerd. En dit momentum zal waarschijnlijk nog verder toenemen als gevolg van de inspanningen van Europese landen om minder afhankelijk te worden van Rusland. Dankzij hogere grondstofprijzen profiteert Burckhardt Compression ook van de momenteel hogere investeringen in de olie- en gasindustrie.

Samen met de verdere uitbreiding van de serviceactiviteiten moet dit de margeontwikkeling bij Burckhardt Compression ondersteunen. Met een dividendrendement van 1,5 procent en een toekomstgerichte koers-winstverhouding van 23 hoort het aandeel op de kooplijst thuis, althans op de middellange termijn.

Bitcoin: verdien geld met de daling van de munt

Steeds meer institutionele beleggers hebben cryptocurrencies zoals Bitcoin als integraal onderdeel van hun portefeuilles. Deze toenemende acceptatie dreef ‘s werelds grootste cryptocurrency naar zijn hoogste punt ooit van ongeveer $ 69.000 begin november 2021, naast het expansieve monetaire beleid. Maar sindsdien, als gevolg van de meer restrictieve houding van de Amerikaanse Federal Reserve, is de waarde van Bitcoin meer dan gehalveerd. Institutionele beleggers spelen een belangrijke rol in de uitverkoop. Volgens Morgan Stanley zijn ze verantwoordelijk voor het feit dat de correlatie tussen Bitcoin en Amerikaanse techaandelen aanzienlijk is toegenomen.

Prijsontwikkeling van de grootste cryptocurrency Bitcoin sinds juni 2021 (bron: cash.ch).

Aangezien dergelijke speculatieve groeiaandelen onder devaluatiedruk blijven staan, zou de daling van Bitcoin niet voorbij moeten zijn. Daarnaast is de ecologische voetafdruk van de grootste cryptocurrency steeds meer een reden tot zorg. Een computer van de Universiteit van Cambridge berekent voortdurend hoe groot het stroomverbruik voor de “mining” en de transacties van Bitcoin is. De status vandaag, mei 2022: een goede 119 terawattuur per jaar – in 2021 bedroeg het elektriciteitsverbruik van geheel Zwitserland 58 terawattuur. Met dit imagoprobleem en het toenemende belang van ESG (Environment, Social, Governance Investment Criteria) wordt het voor instellingen, hedgefondsen en pensioenfondsen steeds moeilijker om in de toekomst een gedeelte in Bitcoin te aan te houden. De liefde voor ‘s werelds grootste cryptocurrency kan tijdelijk blijken te zijn en de verkoopdruk verhogen.

Naast de tegenwind van het monetair beleid en het imagoprobleem dreigt er ook onrust vanuit de politiek. Zo wil het Europees Parlement cryptorekeningen onder toezicht plaatsen van financiële dienstverleners om witwassen tegen te gaan. En ook in de VS wordt dit jaar het eerste kader voor crypto-regulering gepresenteerd. Negatieve verrassingen zijn niet uitgesloten. De door analisten voorspelde ‘cryptowinter’ zal daarom waarschijnlijk nog ijziger zijn dan het al is.

De “21Shares Short Bitcoin (SBTC) ETP (Exchange Traded Products)” zet in op een verder prijsverlies in ‘s werelds grootste cryptocurrency (ISIN: CH0514065058). Sinds de recordhoogte van november in Bitcoin is het fonds 70 procent in waarde gestegen.

Big tech: correctie als kans

Veel beleggers die aan het begin van het jaar inzetten op Amerikaanse technologieaandelen hebben flinke averij opgelopen. Voormalige sterspelers als Zoom, Netflix of NVIDIA hebben tot 69 procent van hun waarde verloren. Omdat de winst die in de aandelenkoers is ingeprijsd waarde verliest met de stijgende rente, het recept voor discounting. Hoe meer verwachting resoneert in de koers van het aandeel, hoe groter het nog kwetsbare correctiepotentieel.

Maar de brede uitverkoop van Amerikaanse techaandelen biedt ook kansen. Een belangrijk onderdeel van de beleggingsstrategie van beleggerslegende Warren Buffett is dus om te kopen wanneer iedereen verkoopt. Dit was ook het geval tijdens en na de financiële crisis, toen het “Orakel van Omaha” Goldman Sachs en Bank of America bereikte. Zeker bij de gevestigde techreuzen als Alphabet, Amazon, Apple of Microsoft is deze investeringsstrategie al geschikt. Hoewel ze niet konden ontsnappen aan de tech-uitverkoop – het prijsverlies is tot 35 procent – hebben ze een gevestigde naam en lucratief bedrijfsmodel.

AandeelKoersontwikkeling YTDAnalistenrating (kopen/houden/verkopen)Gemiddeld opwaarts potentieelToekomstgerichte koers/winstverhouding
Alfabet-25 procent52/0/0+50 procent19
Amazone-35 procent36/11/1+69 procent69
Apple-23 procent58/1/1+36 procent23
Microsoft-25 procent48/4/0+42 procent26

Vooral Alphabet ziet er interessant uit voor een aankoop met een toekomstgerichte koers/winstverhouding van 19. Met de Google-zoekmachine heeft de groep een onbetwiste melkkoe. In het cloudsegment probeert Alphabet Amazon in te halen. De door Bloomberg ondervraagde analisten geven echter toe dat Amazon met een koerspotentieel van 69 procent gemiddeld het grootste opwaarts potentieel heeft. Maar tegelijkertijd is de toekomstgerichte koers/winstverhouding van 69 erg hoog. Wie nog vertrouwt op Amazon ziet de daling van de bedrijfswinst in het eerste kwartaal als tijdelijk.

Naast Alphabet hebben Microsoft en Apple ook beter standgehouden dan de totale markt in de tech sell-off, zoals aangetoond door de daling van de Nasdaq 100. Microsoft heeft echter de grotere toekomstperspectieven in vergelijking met Apple: Cloud computing en cybersecurity hebben nieuwe snelgroeiende bedrijfsgebieden gecreëerd. En met de overname van Activision Blizzard wordt de aanwezigheid in gaming uitgebreid. Het abonnementsmodel voor Windows of Office maakt het businessmodel ook veerkrachtiger en voorspelbaarder. Hoewel Apple zeer winstgevend is, is meer dan de helft van zijn omzet afhankelijk van de verkoop van iPhones – een clusterrisico.

Via: Cash.ch

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.