Aandelen die stand houden in een crisis

Kwalitatief goede bedrijven bieden bescherming tegen turbulentie. Defensieve aandelen en gespecialiseerde bedrijven die het ondanks de crisis goed doen, een selectie hiervan in dit artikel.

Stockpicking is tegenwoordig bijna een loterij. Nadat de FED begin dit jaar groeiaandelen naar beneden duwde en de Oekraïne-oorlog in februari bijna alle andere aandelen, hebben de markten zich gericht op waarde, defensieve aandelen en dividendaandelen.

Maar zelfs deze zijn geen algeheel tegengif voor de druk op de markt, die wordt beïnvloed door stijgende rentetarieven, een terugtrekking van liquiditeit door de centrale banken en oorlog en angst voor een recessie. En een ommekeer in aandelen is ondanks herstel tendensen niet met zekerheid vast te stellen. De risico’s blijven groot.

Bescherming wordt geboden door aandelen van bedrijven die zekerheid bieden tegen neerwaartse risico’s, hetzij dankzij een crisisbestendige industrie en een stabiel bedrijfsmodel, hetzij van bedrijven waar beleggers kunnen vertrouwen op bepaalde prijsdrijvers. We kijken hierbij naar een selectie waarvan wij vinden dat deze vaak onderbelicht is in het Nederlandse nieuws, de Zwitserse markt.

Komax: Een autoleverancier van zowat alle functionaliteiten?

De oorlog in Oekraïne heeft de auto-industrie een nieuwe mijlpaal van haar nu jarenlange crisis gebracht: er is nu nog een reden voor knelpunten in de bevoorrading met haperende handelsroutes als gevolg van de oorlog. Wel heeft de kabelmachinefabrikant Komax de laatste tijd meer bestellingen binnengekregen. Kabelbomen voor auto’s worden tot op zekere hoogte in Oekraïne vervaardigd. Fabrikanten – klanten van Komax – moesten opnieuw plannen en investeren in nieuwe machines.

De koers van het aandeel is sinds het begin van het jaar met 6 procent gestegen. De extra bestellingen van de klanten zijn niet duurzaam genoeg voor een prijsverhoging. Maar er zijn andere punten die in het voordeel van de industrieaandelen spreken.

De in februari aangekondigde overname van de Schleuniger Group versterkt Komax ondanks de verwachte integratielasten. Verschillende analisten zien de koers, die momenteel op 268 Zwitserse frank staat, terugvallen in de buurt van de vorige all-time high van januari 2018. Het aandeel was toen 333 frank waard. Onder de Zwitserse industriële bedrijven bevindt Komax zich ook in een bijzonder goede positie als het gaat om het profiteren van de overgang van verbrandingsauto’s naar elektrische auto’s.

Defensieve farma-aandelen: haalt Novartis nu Roche in?

Ten opzichte van 2021 zijn de signalen gekeerd. Een jaar geleden was de farmaceutische en diagnostische groep Roche de veilige waarde, Novartis de farmaceutische bouwplaats. Sinds begin 2022 heeft Novartis bijna 9 procent van zijn beurskoers gewonnen, terwijl het winstdeelnamecertificaat van Roche met 13 procent is gedaald.

De markt lijkt Novartis te hebben vergeven dat het niets beters heeft bedacht dan het terugkopen van aandelen na de verkoop van Roche-aandelen ter waarde van 21 miljard dollar eind 2021. Hoe controversieel deze terugkopen ook zijn, ze hebben een kalmerend effect in tijden van crisis. Maar bovenal vertrouwen analisten weer meer op de pijplijn van Novartis.

Roche lijdt op de beurs nadat verschillende recente studies onbevredigende resultaten hebben opgeleverd. De neerwaartse risico’s bij Roche worden momenteel groter geacht dan bij Novartis. Novartis loopt echter een groot risico om verwachtingen te missen bij de lancering van zijn producten. Roche heeft op middellange termijn nog meer vertrouwen: Gemeten aan de hand van het gemiddelde koersdoel bij Bloomberg heeft Roche een potentieel van 17 procent, bij Novartis is dat 4 procent.

Verzekeraars: Helvetia of Baloise?

Verzekeringsaandelen hebben sinds het begin van het jaar bewezen een anker van stabiliteit te zijn. Zurich Insurance heeft zich positief ontwikkeld in de Zwitserse SMI index, maar Swiss Life, dat zeer sterk was op de beurs van 2021, zag in april en mei in korte tijd een koersdaling van bijna 100 Zwitserse frank en staat niet al te veel in het rood ten opzichte van het begin van het jaar. Vanwege verliesrisico’s en oorlogsonzekerheden is de marktbeoordeling van de herverzekeraar Swiss Re momenteel enigszins sceptisch.

Verzekeringsaandelen in het afgelopen halfjaar: Helvetia (paars, +10,1 procent), Bâloise (blauw, +9,3 procent), Zürich (groen, +8,7 procent), Swiss Life (oranje, -2,8 procent) – Grafiek en cijfers: cash.ch

Naast de SMI-variabelen moet ook aandacht worden besteed aan Helvetia en Baloise. De sterke focus op de Zwitserse markt is een voordeel in turbulente tijden. Tegelijkertijd zullen beide bedrijven waarschijnlijk redelijk eerlijk gewaardeerd zijn. Sterke prijsdrijvers zijn er niet, beide bedrijven zijn geen wereldkampioenen in dynamiek, maar ze hebben hun online activiteiten uitgebreid en nemen deel aan start-ups die ze duurzamer moeten maken.

Beide verzekeraars scoren met een relatief hoog dividendrendement – 4,6 procent bij Helvetia, 4,3 procent bij Bâloise. De markt verwacht dat het distributiebeleid van de twee bedrijven stabiel zal blijven, zoals over het algemeen het geval is bij beursgenoteerde Zwitserse verzekeringsmaatschappijen. Al met al zijn verzekeraars beter beschermd tegen de bodem dan vele anderen op de beurs.

Sonova: Medtech-aandeel in opmars

Sinds het begin van het jaar staat de koers van Sonova 4 procent lager. Maar op het tweede gezicht valt op dat de koers van het aandeel de afgelopen drie maanden met bijna 10 procent is gestegen. Dit was te danken aan een goed resultaat voor het boekjaar 2021/22, dat Sonova eind maart afsloot. Het dividend is fors verhoogd, al is het rendement van 1,3 procent nog steeds redelijk bedroevend.

De zakenbank Jefferies schreef onlangs dat bij Sonova productlanceringen altijd de prijs ondersteunden. In augustus is het bedrijf, gevestigd aan het meer van Zürich, van plan om nieuwe hoortoestellen te lanceren.

Dit zou kunnen compenseren voor het feit dat Sonova momenteel speciale kosten maakt vanwege zijn activiteiten in Rusland en voor de integratie van een Sennheiser-divisie die het bedrijf heeft overgenomen. Een andere prijsdrijver zou tegen het einde van het jaar bestellingen uit de VS kunnen zijn, waar het Department of Veteran Affairs, dat verantwoordelijk is voor voormalig militair personeel, een klant van Sonova is. Tot slot is het ook mogelijk dat Sonova medio september van het jaar wordt opgenomen in de Zwitserse hoofdindex, de eerder genoemde SMI. Dit is speculatie, maar zou bijdragen aan het feit dat grote ETF-aanbieders op grotere schaal Sonova-aandelen zouden moeten kunnen kopen.

Via: Cash.ch

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.