Russische financiële instellingen werden uitgesloten van het internationale bankennetwerk SWIFT. Rusland heeft nu een eerste succes geboekt om de boycot te omzeilen.
De SWIFT-uitsluiting van Rusland wordt beschouwd als een extreem harde sanctie, omdat het het voor de banken van het land aanzienlijk moeilijker maakt om nationaal en internationaal overboekingen te doen. Met name de grondstoffenhandel wordt hier belemmerd en de sanctie kan er ook toe bijdragen dat Russische bedrijven buitenlandse schulden niet meer kunnen betalen. Dat zou dan de goederenstroom weer verstoren.
Blockchain-platform ter vervanging van SWIFT
Het is dan ook niet verwonderlijk dat Rusland op zoek is naar manieren en middelen om de gevolgen van de SWIFT-uitsluiting te verzachten en alternatieven aan te pakken. Blockchain-technologie zou hier een kans kunnen bieden. Zo kondigde het Russische staatsbedrijf Rostec onlangs in een persbericht aan dat met behulp van het blockchainplatform “CELLS” een mijlpaal in de richting van internationale betalingstransacties was bereikt. Daarin staat dat het CELLS-platform een centraal element zou zijn op het gebied van digitale betalingssystemen en het potentieel heeft om SWIFT te vervangen. Het platform zou dus internationale overschrijvingen mogelijk maken, evenals transacties in verschillende valuta’s en cryptocurrencies.
Rostec CEO Oleg Yevtushenko wordt in het persbericht geciteerd: “Een digitaal betalingssysteem op basis van een blockchain-platform kan worden gebruikt als een volwaardige vervanging voor SWIFT, met hoge snelheid, veiligheid en onherroepelijke transacties. Het systeem zal het mogelijk maken om over te schakelen op vereffeningen in lokale valuta, het risico op sancties elimineren en de onafhankelijkheid van het nationale begrotingsbeleid voor clearingdeelnemers waarborgen.” Rostec ziet “onafhankelijke softwareontwikkelaars, systeemintegrators, grote bedrijven, maar ook overheden, financiële instellingen en banken” als potentiële gebruikers van het platform.
Rusland verandert houding ten opzichte van cryptocurrencies
In de nasleep van de oorlog in Oekraïne is de houding van Rusland ten opzichte van cryptocurrencies 180 graden gedraaid. Terwijl de Russische Federatie aan het begin van het jaar nog speelde met het idee om cybervaluta’s helemaal te verbieden, werken de Russische regering en de centrale bank van het land nu aan het opzetten van een wettelijk kader voor het toestaan van cryptocurrencies als betaalmiddel. Ook de introductie van de digitale roebel staat al op de planning. Om die reden maakt de westerse gemeenschap zich zorgen over het vooruitzicht dat cryptocurrencies kunnen worden gebruikt om de sancties te omzeilen. Eind maart zei ECB-voorzitter Christine Lagarde dat cybervaluta ‘op dit moment zeker worden gebruikt om de sancties te omzeilen die veel landen in de wereld tegen Rusland hebben aangenomen’. Het valt echter nog te bezien of het CELLS platform ook zal bijdragen aan deze trend of zelfs het SWIFT-systeem volledig kan vervangen.
Via: finanzen.net
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.