Cryptocurrencies zitten al maanden in lastiger vaarwater. De verkoopdruk op Bitcoin zal niet snel verdwijnen, hier liggen kansen voor beleggers.
‘s Werelds grootste cryptocurrency Bitcoin heeft sinds het begin van het jaar 53 procent aan waarde verloren. Stijgende rentetarieven wereldwijd hebben een cryptowinter ingeluid en de vlucht uit risicovolle activa versneld. Vergeleken met de all-time high in november 2021 op net geen 69.000 dollar is de prijsdaling al zelfs 68 procent. Na de recente uitverkoop in de nasleep van de ineenstorting van het crypto-project Terra (Luna), zweeft Bitcoin rond de $ 20.000.
De neerwaartse spiraal in de cryptomarkt heeft ook andere redenen. Bijvoorbeeld Celsius Network, een type bank dat ook cryptocurrency-leningen uitgeeft en zeer hoge rendementen belooft. Uit angst voor financiële problemen moest Celsius half juni het betalingsverkeer bevriezen. Ook de cryptoplatforms Vauld en CoinLoan zitten in de problemen. Het zwaar in de schulden stekende crypto-hedgefonds Three Arrows Capital wordt hiermee bedreigd, faillissementsprocedures zijn opgestart.
Diverse problemen
Naast deze problemen en stijgende rentes zorgen nog drie andere factoren voor aanhoudende verkoopdruk. De cryptomarkt bevindt zich in een schuldverlichtingsfase. Beleggers die hebben ingezet op stijgende prijzen met buitenlands geld worden gedwongen om delen van hun crypto-holdings te verkopen om aan hun verplichtingen aan de brokers te voldoen. Miljardair en crypto-bull Mike Novogratz denkt dat 90 procent van de noodzakelijke mining al heeft plaatsgevonden. Maar ook het imagoprobleem van Bitcoin wordt steeds groter in het licht van de opwarming van de aarde en de bemoeienis van de staat neemt toe.
“We zouden Bitcoin nog steeds verkopen in deze markt,” vertelde Ian Harnett, CIO van onderzoekshuis Absolute Strategy Research, aan CNBC. Harnett rechtvaardigt zijn mening op basis van eerdere crypto-rally’s en het einde van goedkoop geld. Daarom daalt Bitcoin meestal met ongeveer 80 procent van zijn all-time highs. Om deze reden zou de prijs van Bitcoin in de huidige bearmarkt dalen tot ongeveer 13.000 dollar. Het feit dat Bitcoin vorige week zijn grootste wekelijkse winst sinds oktober 2021 boekte, biedt kansen om in te zetten op een nieuwe koerscorrectie.
Van short selling naar mini-futures
Maar hoe zet je in op een dalende Bitcoin-prijs? Als beleggers al ervaring hebben met het verhandelen van cryptocurrencies, is de meest voor de hand liggende manier om Bitcoin te “shorten”. Veel van de grote exchanges zoals Binance en Kraken bieden de mogelijkheid om dit te doen. Er is hier echter geen limiet in het geval dat de markt in de ongewenste richting (d.w.z. opwaarts) beweegt, kunnen verliezen niet worden beperkt.
Makkelijker en vooral veiliger is een aankoop van een ETP (Exchange Traded Products) of ETF (Exchange Traded Fund). Met de “21Shares Short Bitcoin (SBTC) ETP (Exchange Traded Products)” kunnen beleggers bijvoorbeeld inzetten op een verder prijsverlies van ‘s werelds grootste cryptocurrency. Sinds het begin van het jaar is de ETP met 66 procent in waarde gestegen.
Een alternatief hiervoor is de “ProShares Short Bitcoin Strategy ETF”, die eind juni werd gelanceerd op de New York Stock Exchange.
Als alternatief zijn Bitcoin CFD’s (Contract for Difference) beschikbaar. Hiermee kan je profiteren van prijsbewegingen van indices, aandelen, valuta’s of grondstoffen met hefboomwerking en met zelfs kleine bedragen. CFD’s zijn zeer speculatieve derivaten en zijn alleen geschikt voor zeer goed geïnformeerde beleggers die zich ervan bewust zijn dat de toegenomen kansen ook verhoogde risico’s met zich meebrengen.
Net als bij CFD’s kan je ook een shortpositie innemen op warrants en futures op Bitcoin. Het verschil is echter dat opties en futures contracten zijn, en ze hebben van nature een tijdslimiet. Bij ‘mini-futures’, net als bij CFD’s, is de looptijd niet beperkt. Mini futures hebben ook een automatische loss barrier: het Stop Loss Level. Als de onderliggende waarde dit niveau bereikt, vervalt de mini-future onmiddellijk.
Bitcoin-aandelen shorten
Zelfs met het shorten van aandelen kun je inzetten op een dalende Bitcoin. Voor bedrijven zoals MicroStrategy of Galaxy Digital, die alleen netto werkkapitaal in traditionele valuta aanhouden, worden de activa voornamelijk geïnvesteerd in Bitcoin. Chipfabrikanten zoals NVIDIA of AMD zijn nauw verbonden met de Bitcoin-prijs (en vice versa), omdat de verkoop van chips aan mining bedrijven een belangrijk aandachtsgebied is.
Miningbedrijven die lijden onder een dalende Bitcoin-prijs zijn Marathon Digital of Riot Blockchain. Beide aandelen hebben sinds het begin van het jaar meer dan driekwart van hun waarde op de beurs verloren. Hoe meer deelnemers en munten er zijn en hoe groter de blockchain wordt, hoe complexer de berekeningen worden en hoe langzamer de valuta-eenheden worden gegenereerd. De business wordt alleen lucratiever als de prijs stijgt.
De cryptocrash van dit jaar heeft ook de aandelen van crypto-uitwisselingsoperator Coinbase met 77 procent naar beneden getrokken. De reden voor de crash is te wijten aan het bedrijfsmodel dat afhankelijk is van transactiekosten. De omzet hangt niet alleen af van het volume van de transacties, maar ook van de cryptoprijzen. De gang van zaken heeft ook gevolgen voor het personeel: Coinbase ontslaat een vijfde van zijn werknemers.
Via: cash.ch
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.