In Japan is het momenteel relatief goedkoop om aandelen aan te kopen. Biedt het ook goede kansen, dat is natuurlijk de vraag.
De Japanse beurs staat bijna op het hoogste niveau van het jaar, maar nog niet boven het all-time-high meer dan dertig jaar geleden.. Japan is één van de weinige landen in de wereld waar hogered inflatie een positieve uitwerking heeft op de economie. Deflatie zit in Japan nog altijd tussen de oren. Op het moment dat de inputprijzen (bijvoorbeeld energieprijzen) stijgen, dan reageerden Japanse ondernemers door de lonen te verlagen. Die Pavlov-reactie lijkt nu tot het verleden te gaan behoren. Tientallen jaren lang was de prijs van een kapper in Tokio gelijk, evenals de prijs van een metrokaartje. Maar nu de inflatie wereldwijd oploopt, stijgen ook in Japan de prijzen.
In Japan is alles goedkoop, vooral voor beleggers die in dollars denken. Voor een half miljoen Amerikaanse dollar kan een appartement worden gekocht in de beste wijken van Tokio. Een vergelijkbaar appartement in New York kost meer dan 1 miljoen dollar. De reden dat in Japan alles zo goedkoop is, heeft te maken met de historisch goedkope yen. Door chronische deflatie is de waarde van de Japanse munt afgelopen decennia ondermijnd. Nog geen twintig jaar geleden was Japan één van de duurste landen om in te wonen, maar buitenlandse bezoekers zullen merken dat het land verrassend goedkoop is. Gebaseerd op de Big Mac index is de yen nu 45 procent ondergewaardeerd ten opzichte van de dollar (dus een Big Mac in Japan kost 2,84 dollar en in de VS 5,15 dollar.
Naast de structurele factoren voor de goedkope yen, helpt de cyclus ook niet. Hoge energieprijzen zorgen voor een tekort op de handelsbalans (Japan importeert vrijwel alle energie). Verder heeft de Bank of Japan ook geen enkele zin om de rente te verhogen. Daardoor is er een groot contrast tussen het Japanse monetaire beleid (rente langer laag) en het Amerikaanse monetaire beleid (inflatie moet tegen elke prijs bestreden worden).
Voordeel van de goedkope yen is dat Japan nu beter kan concurreren met aartsrivaal (in economisch opzicht) Duitsland. Dat is dan wel voor spullen die in Japan gemaakt worden. In de afgelopen jaren hebben veel Japanse bedrijven in verband met de te sterke yen hun productie verplaatst naar Zuid-Oost Azië. Verder groeit het toerisme de laatste jaren (vooral vanuit China) sterk, maar daar gooide corona roet in het eten. Japan is weer open voor toeristen (met beperkingen), maar gelet op de huidige corona-uitbraak in Azië en op het Zuidelijk Halfrond, zit ook het aantal gevallen in Japan weer in de lift. In de praktijk zijn de aantallen in Japan veel lager dan in de rest van de wereld. Niet alleen worden er meteen zware maatregelen getroffen, in Japan heerst er al een cultuur van afstand houden en geen handen geven.
Voor beleggers is de vraag of ook Japanse aandelen zo goedkoop zijn. Dat zijn ze al sinds de start van Abenomics, maar desondanks hebben Japanse aandelen niet beter gepresteerd dan bijvoorbeeld de S&P 500. Nu is in internationaal opzicht feitelijk de S&P 500 de uitzondering. Dit wordt veroorzaakt door ruwweg twee dingen. Allereerst was de komst van de iPhone de gamechanger voor veel bedrijven die nu tot de grootste in de wereld behoren. Sociale media, cloud computing, internetretail etc, allemaal zaken die een impuls hebben gekregen van de iPhone en waar ook Amerikaanse bedrijven in 90 procent van de gevallen mee voorop liepen. Daarnaast heeft het monetaire beleid sinds de Grote Financiële Crisis vreemd vermogen in de VS extreem goedkoop gemaakt. Dat was al zo in Japan, maar het verschil is dat in de VS private equity in de nek van de CFO zat te hijgen om de balans te optimaliseren, waardoor er veel aandelen zijn ingekocht. Feitelijk heeft de S&P 500 niet een normaal aandelenrendement geleverd, maar een private equity rendement.
De achterblijvende ontwikkeling van Japanse aandelen is verder een afspiegeling van de achterblijvende Japanse economie. Toch laten vergelijkbare bedrijven in Japan en de VS een vergelijkbare winstontwikkeling zien over de afgelopen tien jaar. Dat komt ook deels door Abenomics die zorgde voor meer focus op bijvoorbeeld ROE en dividendrendement. Verder zijn Japanse bedrijven vooral actief buiten Japan. Bedrijven zijn verder in Japan te koop voor een discount van 25 procent ten opzichte van vergelijkbare Amerikaanse bedrijven, waarschijnlijk door een combinatie van factoren als corporate governance etc. Verder is de indexsamenstelling van de Japan anders dan in de VS. In de VS is IT 30 procent van de index, in Japan is het vooral Industrie en Consument Cyclisch. Bij de Japanse industrie is de discount (45 procent) zelfs nog wat groter ten opzichte van de Amerikaanse industrie. Mogelijk dat buitenlandse beleggers een extra vergoeding willen hebben, als compensatie voor de volatiel yen. Veel beleggers onderwegen Japan. Een herstel van de yen zou helpen om de belangstelling van buitenlandse beleggers te doen toenemen.
Via: Auréus
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.