Meme stocks zijn terug van weggeweest

Ja ja, meme aandelen zijn weer helemaal terug!

In de financiële wereld wordt de invloed van marketing en communicatie ernstig onderschat. Terwijl iedereen denkt dat de wereld uit harde cijfers bestaat, zijn veel financiële beslissingen gebaseerd op verhalen. Feitelijk verkopen we elkaar verhalen. Een verhaal wordt 22 keer beter onthouden dan alleen feiten en cijfers. De hersenactiviteit vervijfvoudigd indien er geluisterd wordt naar een verhaal. En ze luisteren niet alleen, ze kunnen het verhaal zelfs voelen, proeven en ruiken. Een goede financiële analyse zou meer aandacht moeten hebben voor de invloed van het verhaal.

Meme-Stocks-What-Are-They-and-Why-Are-They-so-Popular_body_GMEchart.png.full

Het is terug te zien in het ontstaan van Bitcoin, de opkomst van Tesla en in de ‘whatever it takes’-aanpak van de financiële crisis. De Verenigde Naties maken er dankbaar gebruik van bij de verantwoorde ontwikkelingsdoelen, een gigantisch marketingsucces. De invloed van het verhaal op de economie is niet nieuw. Keynes had het al over animal spirits die verklaarden waarom een economie weer uit een recessie kwam, maar pas dankzij de start van het vakgebied van de narrative economics exploderen toepassingen in de praktijk. Een narratief is meer dan een verhaal. Een verhaal heeft een begin, midden en eind. Narratieven hebben een open einde, de lezer heeft nog invloed op de uitkomst. Het nodigt uit om zelf deel te nemen, om te delen. Bijvoorbeeld door middel van een meme: een komisch filmpje of een grappige afbeelding dat massaal gedeeld op het internet zich snel verspreidt.

_103330503_musk3

Een narratief is een samenhang van verhalen met een onzekere uitkomst die in de verre toekomst ligt. Elon Musk dacht dat de kans op succes voor Tesla zo klein was dat hij eerst alleen zijn eigen geld er in durfde te stoppen. Alleen dankzij het juiste narratief kon Tesla zo groot worden. Dus zelfs als de oprichter er niet in gelooft, kan fictie toch realiteit worden. Dan is het nog maar een kleine stap naar Mars. Het vermogen om verhalen te vertellen is waarin mensen zich echt kunnen onderscheiden van alle andere dieren. Het is zelfs iets waar kunstmatige intelligentie voorlopig niet aan kan tippen.

FZpJ1_AXoAAdR84

Meme-aandelen zijn aandelen die online viraal gaan door een hype op social media of andere online platforms. Door speculatie op platforms als Reddit en Twitter, wordt de koers en de populariteit van het aandeel bepaald door actieve gebruikers van dit soort platforms. Vaak is het zo dat dit een stijging in de koers van het aandeel veroorzaakt die niets te maken heeft met de waarde of de prestaties van het bedrijf. Sterker nog, vaak zijn het juist bedrijven die er slecht voor staan en toch in de koersen omhoog schieten, het gaat om het verhaal.

Meme-Stocks2

Wellicht het bekendste meme stock is Gamestop. In januari 2021 steeg dat aandeel met 1625 procent. Hedgefondsen zaten de zieltogende retailer short (tot meer dan 100 procent) en het publiek dat dankzij corona thuis zat en in de VS geld had gekregen van de Amerikaanse overheid deed volop mee. Nu is een short-squeeze niet nieuw, maar het bewijst wel de kracht van sociale media en de kracht van het verhaal. Zo’n voorbeeld doet volgen, waarna onder andere AMC Entertainment, Palantir, Wendy’s, Blackberry en Nokia veel aandacht kregen.

-1x-1.png-Aug-14-2022-04-03-16-73-PM

Meme-stocks zijn het meest speculatieve deel van de markt. Het zijn vaak bedrijven die geen winst maken en desondanks hoog zijn gewaardeerd. Nu zijn veel van de meme stocks van vorig jaar door de correctie weer terug op aarde. In de rally van afgelopen weken was er weel belangstelling voor aandelen als Bed Bath & Beyond en AMC entertainment. Aan de ene kant is dat een signaal dat er weer meer gespeculeerd wordt. Het is ook goed nieuws voor small-caps, aangezien de samenhang tussen smallcaps en meme stocks vrij hoog is. Tegelijkertijd zijn er voldoende signalen dat het recente koersherstel het gevolg is van een bear-market rally en dan zijn de vooruitzichten toch duidelijk minder zonnig.

Via: Auréus

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.