Toegegeven, ‘Doctor Doom’ is een pessimist, maar toch.
Vorige week nog verhoogde de Amerikaanse Federal Reserve, zoals verwacht, het belangrijkste rentetarief opnieuw met 0,75 procentpunt en kondigde aan dat het zijn ‘verkrappingskoers’ zou voortzetten, wat de economie verder zou kunnen vertragen. De Amerikaanse econoom Nouriel Roubini gelooft dat de Amerikaanse economie te maken krijgt met een ernstige recessie.
Amerikaanse Federal Reserve verhoogt belangrijkste rentetarief zoals verwacht met 0,75 basispunt
De Amerikaanse Federal Reserve zet zijn strijd tegen de hoge inflatie voort. Vorige week verhoogde de Fed het belangrijkste rentetarief opnieuw fors met 0,75 procentpunt. Het belangrijkste rentetarief ligt nu dus in een bandbreedte van 2,25 tot 2,5 procent. Al met al was het de vierde renteverhoging dit jaar. Nog in juni had de Amerikaanse Federal Reserve de rente met 0,75 procentpunt verhoogd.
In de toekomst is de Fed van plan het beleid voort te zetten en het belangrijkste rentetarief verder te verhogen. In de verklaring over het rentebesluit werd gezegd dat extra renteverhogingen op zijn plaats waren. Voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse Federal Reserve was vastberaden en legde uit dat het belangrijkste rentetarief ook een derde keer met 0,75 procentpunt of, indien nodig, zelfs aanzienlijker kan stijgen. Een dergelijke stap is al mogelijk op de volgende reguliere datum in september. De beslissing hierover hangt echter af van de economische ontwikkeling tot die tijd.
Zorgen over dreigende recessie
Met de renteverhogingen is er ook groeiende bezorgdheid in de markt over een dreigende recessie, omdat de renteverhogingen leningen duurder maken en de vraag vertragen, wat helpt om de inflatie te verlagen, maar ook de economische groei verzwakt. Fed-voorzitter Powell erkende ook dat het hoge tempo van de monetaire verkrapping een impact zal hebben op de economische groei, dus het kan nodig zijn om deze in de loop van de tijd te verminderen. Volgens het Duitse persbureau zei de verklaring van de Fed dat er al tekenen zijn van economische vertraging. Zo zijn de macro-economische bestedingen en productie de laatste tijd wat afgezwakt, maar blijft de situatie op de arbeidsmarkt robuust.
De dag na het rentebesluit van de Fed werd bekend dat de Amerikaanse economie al in een technische recessie was beland – waardoor de economische activiteit al twee kwartalen op rij is gekrompen. Het bruto binnenlands product daalde in het eerste kwartaal met 1,6 procent, terwijl het, zoals het ministerie van Handel in een eerste publicatie aankondigde, van april tot juni met 0,9 procent daalde ten opzichte van het voorgaande kwartaal en geëxtrapoleerd naar het jaar ervoor.
Nouriel Roubini verwacht een zware recessie
Een van de experts die volgens TheStreet een grote kans op een recessie ziet, is voormalig minister van Financiën Larry Summers. Hij merkte op dat de inflatie in de afgelopen 65 jaar nooit boven de vier procent was geweest en de werkloosheid onder de vijf procent, en dat de economie vervolgens niet binnen de volgende twee jaar in een recessie was beland.
Maar terwijl Summers en de meeste andere economen die een recessie verwachten een milde recessie verwachten, verwacht ‘Dr. Doom’ Nouriel Roubini een ernstige recessie. “Er zijn veel redenen waarom we een ernstige recessie en een ernstige schulden- en financiële crisis zullen krijgen”, zei Roubini onlangs tegen Bloomberg. “Het idee dat dit kort en oppervlakkig zal zijn, is volledig waanideeën.”
In een artikel dat eind juni op Project Syndicate werd gepubliceerd, vergeleek de econoom de huidige situatie met de crashes van de jaren 1970 en 2008 en verklaarde dat de volgende crisis niet zou zijn zoals zijn voorgangers. “In de jaren 1970 hadden we stagflatie, maar geen enorme schuldencrises omdat de schuld laag was. Na 2008 hadden we een schuldencrisis, gevolgd door een lage inflatie of deflatie omdat de kredietcrisis een negatieve vraagschok had veroorzaakt. Vandaag worden we geconfronteerd met aanbodschokken in een context van veel hogere schuldniveaus, wat betekent dat we op weg zijn naar een combinatie van stagflatie in de stijl van de jaren 1970 en een schuldencrisis in 2008 – dat wil zeggen, een stagflatoire schuldencrisis, “schreef Roubini.
De econoom verwacht dan ook dat Amerikaanse aandelen niet zullen herstellen van de huidige bearmarkt, maar “hoogstwaarschijnlijk lager zullen vallen”. “Amerikaanse en wereldwijde aandelen hebben immers de neiging om ongeveer 35 procent te dalen in typische recessies van 08/15,” zei Roubini. “Maar aangezien de volgende recessie zowel stagflatoir zal zijn als gepaard zal gaan met een financiële crisis, zou de duikeling op de aandelenmarkten dichter bij 50 procent kunnen liggen.”
Nu is het afwachten of de Fed het tempo van monetaire verkrapping zal aanhouden, hoe de economie zich de komende maanden daardoor zal ontwikkelen en of roubini’s vrees ook daadwerkelijk zal uitkomen.
Via: finanzen.net
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.