Energieprijzen weer door het dak

Er zijn helaas weer nieuwe records gevestigd..

Recordprijzen voor energie in Europa

Zowel de aardgasprijzen en de elektriciteitsprijzen bereikten in Europa afgelopen week een nieuw hoogtepunt. In de afgelopen vijf jaar zijn aardgasprijzen verdertienvoudigd en zijn elektriciteitsprijzen zelfs verveertienvoudigd. Ter vergelijking, in de afgelopen vijf jaar zijn de olieprijzen met 80 procent gestegen. Normaal gesproken staat een verdubbeling van de olieprijs in een jaar wel garant voor een stevige recessie. Deze sterke stijging zal waarschijnlijk grotere gevolgen hebben, al worden fossiele brandstoffen volop gesubsidieerd. Zo’n sterke stijging zorgt er voor dat Rusland zelfs met de beperkte leveringen aan Europa daarvoor nu meer ontvangt dan enkele jaren geleden. Bovendien doen welgeteld 1,5 miljard wereldburgers mee aan de boycot tegen Rusland. Dat betekent dat 6 miljard mensen nog gewoon toegang hebben tot Russische energie en dan ook nog eens tegen lagere prijzen. Het zorgt er voor dat energie-intensieve industrieën in Europa niet meer kunnen concurreren op de wereldmarkt. Niet goed voor de euro, en dat maakt het probleem alleen maar groter.

Schermafbeelding 2022-08-14 om 18.23.41

Daar waren olieprijzen vanaf de top met 17 procent zijn gedaald, zijn gas- en elektriciteitsprijzen juist verdubbeld. Steeds meer bedrijven schakelen daarom over naar olie (stookolie, gasolie etc). Dat is goedkoper en het maakt bedrijven bovendien minder afhankelijk van Rusland. De sterke stijging van de energieprijzen is ook een gevolg van de droogte (zie nieuwsbrief vorige week). Kolen voor Duitse kolencentrales kunnen niet meer worden vervoerd over de Rijn. Centrales die koelwater mogen lozen, moeten dicht omdat het te warm is. In Frankrijk is maar liefst de helft van de kerncentrales dicht. Er zijn voldoende gascentrales om dat op te vangen, maar dat zorgt juist voor meer vraag naar erg duur gas. Door de droogte is er weinig elektriciteit uit waterkracht en daarbij komt dat de vraag naar elektriciteit door de hitte wel stijgt. De afhankelijkheid van aardgas neemt toe en dat zorgt er voor dat de marginale gasprijs feitelijk bepalend is voor de elektriciteitsprijs.

FaCPAdYWAAE2MtF

Tegelijkertijd worden de Europese winterreserves nu in snel tempo aangevuld. Dat betekent aan de ene kant dat er komende winter geen grote tekorten zijn, maar wel dat wat nu opgeslagen is wel erg duur gas is en dat ongetwijfeld worden doorberekend aan het bredere publiek. Dus zelfs als vanaf dit punt de gasprijzen weer sterk zouden gaan dalen, is de negatieve economische impact deze winter eigenlijk niet meer te vermijden. De retail-gasprijzen zullen hoog blijven, omdat dat gas nu wordt ingekocht. Dat zal ook zichtbaar worden in de inflatiecijfers want ruwe olie en aardgas in bulk zijn geen onderdeel van het inflatiemandje, maar benzine , diesel en de retailgasprijzen natuurlijk wel.

chart-1

Vandaag werden de cijfers van Saudi-Aramco gepubliceerd. Dit inmiddels grootste bedrijf ter wereld zag de winst afgelopen kwartaal met 90 procent stijgen tot 48,4 miljard dollar. Het bedrijf waarschuwt wel dat de grenzen van de capaciteit wel zo ongeveer bereikt zijn. Daar wordt aan gewerkt, maar pas in 2025 wil het bedrijf op een productie van 12,4 miljoen vaten per dag zitten (nu 12 miljoen vaten per dag). Ook andere oliemaatschappijen draaien in veel gevallen met recordwinsten, ook vanwege bijvoorbeeld spectaculair goede raffinagemarges (ook een segment waarin de afgelopen jaren volstrekt onvoldoende in is geïnvesteerd).

Via: Auréus

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.