De semiconductor supercyclus is nog niet voorbij!
De levertijden van chips daalden voor de derde maand op rij naar gemiddeld 26,9 weken in juli van 27 weken in juni, maar toch blijven er op veel gebieden tekorten, vooral in de auto-industrie. Daardoor worden er minder (maar wel duurdere) auto’s geproduceerd. Lead times voor powermanagement chips ging van 31,3 weken in juni naar 32 weken in juli. De prijzen van deze producten stijgen nog steeds. In een normale markt liggen de levertijden op ruwweg de helft. Bedrijven van Ford tot Cisco geven aan dat ze miljarden omzet mislopen door het tekort aan chips. Toch waren dat niet die verhalen die terugkwamen in de kwartaalcijfers. Nvidia en Intel zagen de vraag naar chips voor pc’s teruglopen en ook de vraag naar chips voor data centers liep volgens Micron terug. De verkoop van PC-processors daalde zelfs tot het laagste niveau in dertig jaar.
De Philadelphia Semiconductor Index staat dit jaar 24 procent lager. Nu zijn chips-aandelen bovengemiddeld gevoelig voor marktbewegingen en in het verleden hypergevoelig voor economische ontwikkelingen. Toch is de industrie veel minder dan voorheen afhankelijk van één bepaald product (PC’s) en doordat een groot deel van de productiecapaciteit in handen is van enkele producenten is er meer kapitaalsdiscipline. De technologie-oorlog tussen China en de Verenigde Staten helpt niet. De Amerikanen komen met steeds meer sancties richting China op het gebied van chipstechnologie. China probeert met het programma Made in China 2025 zoveel mogelijk de productie van chips in eigen hand te houden.
Zonder semiconductors zou er geen IT-revolutie zijn geweest. En daar zitten we nog middenin. Net als in de industriële revolutie lijken de belangrijkste toepassingen aan het eind te zitten. Internet en smartphones hebben weliswaar gezorgd voor een revolutie in het landschap voor consumenten met spectaculaire ontwikkelingen als online winkelen en social media, maar robotica, internet-of-things, cloud computing, Big Data, kunstmatige intelligentie en 5G zullen de komende jaren zorgen voor een nog grotere verschuiving in het producentenlandschap.
Nu gaat een derde van de jaarlijkse chipsproductie nog naar smartphones. De penetratiegraad van smartphones ligt wereldwijd op zo’n 60%. Toen de personal computer in 2000 een penetratiegraad van 65% bereikte, verdubbelde de vervangingscyclus voor pc’s van drie naar zes jaar. Dat lijkt nu bij smartphones ook te gebeuren. Bovendien zijn er belangrijke verschillen tussen PC’s en smartphones. Een smartphone is een statussymbool, iets wat de pc (wellicht afgezien van de MacBooks) nooit is geweest. Volgens Gartner zal het aantal verbonden apparaten de komende twee jaar verdubbelen.
Binnen de IT-sector worden semiconductors gezien als het onderdeel dat het meest gevoelig is voor de economische cyclus. In het verleden hing deze cycliciteit vooral samen met de pc-cyclus, maar tegenwoordig is online winkelen, social media, robotica, internet-of-things, cloud computing, kunstmatige intelligentie, 5G en zelfs het minen van bitcoins niet mogelijk zonder semiconductors. Een groot deel van de groei in deze segmenten is structureel en daardoor minder gevoelig voor de economische cyclus. Toch blijft de samenhang tussen de performance van semiconductoraandelen en de inkoopmanagersindex hoog. De cycliciteit in het verleden werd ook veroorzaakt doordat de producenten sterk reageerden op prijsschommelingen. Op het moment dat de prijzen hoog waren, werd er meer capaciteit bijgezet, wat later zorgde voor overproductie en prijsverval. De afgelopen jaren is er sprake van een opmerkelijke kapitaalsdiscipline in de sector, een direct gevolg van de concentratietendens.
De winsten in de semiconductorsector zijn over de afgelopen tien jaar sterker gestegen dan in de IT-sector. En er zit nog volop groei in het vat. Dat betekent niet dat de semiconductorsector totaal ongevoelig is voor de economie. De vraag naar PC’s is teruggelopen en ook bij telefoons kan er tijdens een recessie sprake zijn van krimp. De meeste consumenten storten zich ook niet op een nieuwe auto tijdens een recessie. Toch zijn de vooruitzichten op langere termijn nog altijd uitstekend en ten opzichte van andere techbedrijven verdienen deze bedrijven eerder en premie dan een discount.
Via: Auréus
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.