Een diepe recessie is gegarandeerd met deze energieprijzen en een hogere rente zorgt alleen maar voor meer kapitaalvernietiging.
Inmiddels loopt 1 op de 6 Amerikanen achter met het betalen van de energierekening. In de Verenigde Staten word je simpelweg afgesloten van het net als je de rekening niet kan betalen en als bij 35 graden de airco niet meer werkt is er toch een behoorlijke prikkel om te betalen. Het is niet eerder voorgekomen dat zoveel Amerikanen de rekening niet konden of wilden betalen. In Europa ligt het aantal wanbetalers veel lager, maar dat is stilte voor de storm. Feit is dat de energieprijzen in Europa veel sterker stijgen dan in de Verenigde Staten. Dat heeft vooral te maken de sancties richting Rusland. Het zorgt er inmiddels voor dat Rusland twee keer zoveel kan verdienen met de verkoop van fossiele brandstoffen ten opzichte van voor de Russische inval in de Oekraïne. Er zijn wel enkele logistieke problemen. Zo wordt er dagelijks inmiddels 10 miljoen dollar (4,3 miljoen kuub) aan aardas afgefakkeld bij de grens met Finland. Dat gas zou eigenlijk door de Nordstream pijpleiding moeten, maar die is dicht.
Europa is de grootste koper op de LNG-markt en koopt alles wat niet vastzit in contracten. Daarvoor moet de prijs van aardgas omhoog, want de droogte in China en het Amazonegebied zorgt er voor dat ook in andere landen de vraag naar LNG stijgt. Europa wil koste wat kost de gasopslagen gevuld hebben voor de winter. Dat dit huidige dure gas nu in de gasopslagen zit, betekent dat de prijzen die nu worden betaald (meer dan 10 euro per kuub) straks met belasting en btw doorberekend worden aan de consument.
Tot voor kort was elektriciteit nog een alternatief voor aardgas, maar dat is het al lang niet meer. De elektriciteitsprijzen zijn dit jaar sterker gestegen dan de gasprijzen. Britse huishoudens kregen afgelopen week te horen dat de elektriciteitsprijzen in oktober met 80 procent stijgen. Op de elektriciteitsmarkt zijn de prijzen al veel sterker gestegen. Afgelopen werd de 1000 euro per megawatt (1 euro per kilowatt) vrij eenvoudig doorbroken, zowel in Frankrijk, Duitsland als het Verenigd Koninkrijk. Dat zijn prijzen die zo hoog zijn, dat dit duidt op leveringsproblemen komende winter. Wat de elektriciteitsvoorziening betreft is Murphy’s Law volop aan het werk. Het is droog en stil weer. Dat betekent minder waterkracht en minder elektriciteit uit wind. Door de droogte vallen rivieren droog waardoor steenkolen niet meer vervoerd kunnen worden naar kolencentrales. De warmte zorgt er voor dat verschillende centrales (waaronder veel kerncentrales) geen warmwater meer mogen lozen op de rivieren en dus ook stil liggen. Verder zijn er zoveel zonnecellen bijgekomen dat die met enige regelmaat moeten worden afgeschakeld omdat het net het niet meer aankan. De enige reservecapaciteit die dan nog over is, zijn gasgestookte centrales. En dan moet de Russische olie- en kolenboycot nog beginnen.
Met de huidige prijzen zal al snel minimaal de helft van de Europeanen niet meer de elektriciteitsrekening kunnen betalen. Bedrijven die veel energie verbruiken zullen, ook gezien het risico op de toekomst, moeten vertrekken uit Europa. Die bedrijven produceren tal van halffabrikaten die voortaan van buiten de EU met dure dollars moeten worden ingekocht. De toeleveringsproblemen die hierdoor worden veroorzaakt zijn veel groter dan toeleveringsproblemen door het tekort aan semiconductors of het tekort aan containers. Het gaat dan niet meer over vertraging, maar er zullen spullen simpelweg niet meer worden uitgeleverd. Normaal gesproken is een verdubbeling van de olieprijs in een jaar al voldoende om een recessie te veroorzaken. Dan is een vertienvoudiging van elektriciteits- en gasprijzen al snel goed voor een stevige depressie. Nu worden behalve gas ook andere zaken onder hoge druk vloeibaar. Rusland is nog altijd bereid om veel gas te leveren aan Europa, maar wil daar uiteraard wel wat voor terug. De verschillende Europese landen (afgezien van Hongarije) kunnen principieel Russisch gas afwijzen, maar dat betekent dat veel regeringen waarschijnlijk niet de kerst zullen halen. Verder heeft het geen enkele zin als de ECB de rente gaat verlagen vanaf dit punt. Een diepe recessie is gegarandeerd met deze energieprijzen en een hogere rente zorgt alleen maar voor meer kapitaalvernietiging.
Via: Auréus
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.