Crispin Blunt is de eerste Conservatieve parlementariër die vindt dat premier Liz Truss moet vertrekken.
Volgens hem kan Truss de huidige crisis niet overleven, het gaat er volgens hem om een opvolger te zoeken. Een ander parlementslid van de Conservatieven heeft Truss inmiddels uitgemaakt voor libertair jihadist, bezig met een ultra vrije-markt experiment in de Britse economie. Volgens de nieuwe minister Jeremy Hunt (de vervanger van Kwasi Kwarteng) blijft Truss aan het roer, maar het moment dat hij of zij daar niet meer over gaat komt gevaarlijk dichterbij.
Truss werd bij aantreden wel vergeleken met Margarat Thatcher. Verschil was natuurlijk wel dat zij met een fors Keynesiaans investeringsprogramma kwam (in combinatie met belastingverlagingen en een plafond in de energieprijzen), maar een groot verschil tussen Truss en Thatcher is verder dat Thatcher onder andere beroemd is geworden door haar speech op 10 oktober 1980. Toen weigerde Thatcher een draai van 180 graden te maken, iets wat Truss wel doet door een steeds groter deel van haar hervormingen onder druk van de publieke opinie aan te passen. Het bevestigde de bijnaam van Margaret Thatcher (Iron Lady). Thatcher kreeg in 1980 een staande ovatie van 5 minuten, Truss krijgt van de Conservatieve parlementariërs een mes in de rug.
Zelfs de nieuwe Britse koning lijkt Truss te laten vallen. Afgelopen week had ze haar eerste audiëntie bij Charles. Terwijl Truss Charles groette met ‘Your Majesty’ antwoordde Charles met ‘So you’ve come back again’. Truss antwoordde daarop met ‘It’s a great pleasure’ waarna de Koning repliceerde ‘Dear, oh dear. Anyway …’.
Truss is overigens niet de enige Brit die draait. Ook de gouverneur van de centrale bank, Andrew Bailey, moet kiezen tussen monetair beleid en financiële stabiliteit. Bailey gaf aan dat het opkoopprogramma dat werd gelanceerd na de hervormingsplannen van Truss niet zou worden verlengd. Als dat opkoopprogramma er niet was geweest dan zouden verschillende Britse pensioenfondsen nu failliet zijn geweest. Afgelopen vrijdag eindigde dat programma. Volgens Bailey is het niet mogelijk om aan de ene kant QT te starten en de rente te verhogen en aan de andere kant Britse staatsobligaties op te kopen. Maar ook Bailey lijkt moeite te hebben om vast te houden aan dit standpunt. Medewerkers van de Bank of England lekten naar de Financial Times dat de BoE bereid zou zijn om de deadline te verlengen, een en ander afhankelijk van marktomstandigheden. Dit helpt uiteraard niet bij een stijgende systeemcrisis. Er zijn inmiddels parlementariërs die de BoE verantwoordelijk houden voor de huidige crisis. Als Bailey maandag toch doorgaat met het opkopen, neemt de geloofwaardigheid van de BoE verder af. De opmerking van Bail doet denken aan de brief die de BoE stuurde aan het parlement dat Northern Rock niet gered moest worden vanwege het moral hazard-probleem. Enkele dagen later werd Northern Rock gered.
Nu is het dilemma dat volgens het reglement van de Britse conservatieven Truss voorlopig niet opzij kan worden gezet. Dat kan op zijn vroegst in september 2023. Nu kan ze natuurlijk zelf opstappen en de Conservatieven kunnen ook hun reglement aanpassen. Voorlopig lijkt het Verenigd Koninkrijk steeds meer op een submerging market met de daarbij horende volatiliteit in rente en het Britse pond.
Via: Auréus
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.