Amerikaanse verkiezingen

Dinsdag 8 november mogen Amerikanen naar de stembus. Wat kunnen we uit economisch oogpunt verwachten?

Dinsdag 8 november mogen Amerikanen naar de stembus. Er worden 435 nieuwe leden van het Huis van Afgevaardigden gekozen. Op dit moment zijn 220 zetels van het Huis in handen van de Democraten en 212 in handen van de Republikeinen (er zijn nog 3 vrije zetels). Verder mogen er ook 35 nieuwe senatoren worden gekozen (van de 100). Van die 35 zijn er 21 in handen van de Republikeinen en 14 Democratische zetels. In de Senaat heeft vice-president Kamala Harris nu de beslissende stem in het 50-50 evenwicht van de Democraten en de Republikeinen. Op het moment dat de Democraten de controle verliezen over het Huis of de Senaat dan wordt het veel lastiger voor Biden om wetgeving door het parlement te krijgen. Verder mogen deze verkiezingen worden gezien als een referendum over het presteren van Biden. Tot voor kort was Biden de minst populaire president ooit, maar dat is de afgelopen maanden verbeterd. Verder zijn er verkiezingen voor in totaal 36 gouverneurs en verschillende andere lokale functies. Aan deze verkiezingen hangen in verschillende staten ook referenda, onder andere over abortuswetgeving.

_127388885_biden_polling-nc

Zoals altijd gaan ook deze verkiezingen over de economie. De gestegen kosten van levensonderhoud, hogere rentes en dalende huizen- en aandelenprijzen vormt de basis voor het gedrag van kiezer en dat pleit tegen een Democratische zege. Op dit moment stemmen volgens de opiniepeilingen 45 procent van de Amerikanen Democratisch en ook 45 procent van de Amerikanen Republikeins. Het gaat dus om de 10 procent van de mensen die nog geen beslissing heeft genomen. Verder zijn Republikeinen meer gemotiveerd om te gaan stemmen, dus een lage opkomst is meestal in het voordeel van de Republikeinen.

Scherm­afbeelding 2022-10-30 om 15.29.00

In slechts drie van de laatste 22 mid-terms verkiezingen won de partij die daarvoor ook de president had geleverd. Dat was het geval bij Roosevelt in 1934, Clinton in 1998 en Bush in 2002. Ook wat dat betreft zit het de Democraten niet mee.

062722GS

Volgens verschillende websites waar gegokt kan worden op de uitkomst zijn de Republikeinen in het voordeel, in zowel de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden.

saupload_Weakest-part-of-Presidential-Cycle

Er bestaat zoiets als de vier-jaars-presidentscyclus op de beurs. Monetair en fiscaal beleid hebben een grote invloed op financiële markten. Politici willen graag dat dat de economie en de aandelenmarkt het goed doet en stimuleren de economie in aanloop naar presidentsverkiezingen. Een bear-markt doet zich meestal voor in de eerste helft van de vierjaarstermijn, van de tweede helft laat het derde jaar de beste prestaties zien. Die periode start na de mid-terms verkiezingen.

origin

Via: Auréus

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.