De onrust op de beurzen zorgt ervoor dat beleggers zoeken naar aandelen die minder onderhevig zijn aan koersschommelingen en die tussentijds dividend genereren. Het verleden leert dat dit waarschijnlijk gaat leiden tot een vlucht van beleggers naar dividendaandelen. Zijn er vuistregels waar dividendbeleggers op kunnen letten bij de keuze voor de juiste dividendaandelen?
Obligaties hebben in de afgelopen jaren sterk gepresteerd. Vooral bedrijfsobligaties in de eurozone kennen daardoor lage rendementen. Obligaties staan momenteel onder druk van de snel stijgende rente. Dit vraagt om een alternatief voor beleggers die jaarlijks inkomen willen genieten.
Beleggen in aandelen kent natuurlijk andere risico’s dan beleggen in obligaties. Maar ook op de obligatiemarkten gaan koersen momenteel hard omlaag. De stijgende rente maakt het voor beleggers makkelijker om de overstap te maken van groeiaandelen naar aandelen die als recessiebestendig kunnen worden bestempeld. Logisch om die strategie te volgen. Er is wel een aantal belangrijke maar simpele vuistregels voor dividendbeleggers.
Laat je niet misleiden door te hoge percentages
De eerste regel is de meest voor de hand liggende. Laat je als belegger niet misleiden door dividendrendementen van 8% of meer. Deze hoge dividendrendementen hebben veelal een belangrijke oorzaak en dat is een sterke daling van de koers. Er is daarom een risico dat dividend in de nabije toekomst wordt opgeschort of verlaagd. Beleggen op deze rendementen, puur en alleen omdat er een hoog getal staat, geeft helaas niet altijd het gewenste resultaat.
Let op trackrecord
Ten tweede is een track record van de onderneming op het gebied van dividend ook iets om naar te kijken. Hoe sterk is het dividendbeleid van de onderneming in moeilijke tijden? Veel bedrijven hechten sterk aan het dividendbeleid. Dit geeft over het algemeen aan dat dividenden in de toekomst ook enige zekerheid bieden. Er zijn zelfs bedrijven die zichzelf ‘Dividend Aristocrats’ mogen noemen. Het dividend op de aandelen van ‘aristocraten’ is ieder jaar gestegen en dat over een periode van tenminste 25 jaar. In de VS zijn dat onder andere AT&T, Colgate Palmolive en Archer Daniels Midland. Nestlé, Novartis, Sanofi en Unilever zijn bekende Europese namen.
Pay out als toekomstige waarde indicator
Als derde noemen we de payout-ratio als belangrijke factor. Deze ratio geeft aan welk percentage van de ondernemingswinst wordt uitgekeerd aan dividend. Hoe lager dit is, des te meer ruimte blijft er over voor een onderneming om te investeren in toekomstige groei. Dit zorgt op korte termijn dus voor een lager dividendrendement, maar kan in combinatie met een sterk fundament van de aandelen leiden tot groei van het geïnvesteerd vermogen. Interessante kandidaten zijn onder andere Akzo Nobel, Rio Tinto en Microsoft.
Kies voor sterke sector
Een laatste en eveneens voor de hand liggende regel is dat de bedrijven die beleggers selecteren in sectoren dienen te acteren waarvan de groeivooruitzichten en de kasstroom vooruitzichten positief zijn. Een van deze sectoren is de energiesector. Hier is zicht op groei van omzet en winst en natuurlijk ook van de rijke kasstroom. Niet iedereen wil in deze sector beleggen. Een sector waarbij de stijgende rente kan leiden tot een hoger toekomstig dividend is de sector Financiële Waarden. Banken en verzekeraars doen het goed als het om dividend gaat.
Terug van weggeweest
Tot slot is het voor beleggers ook interessant om te kijken welke bedrijven in tijden van crisis uitspraken hebben gedaan over een aanpassing van het dividendbeleid. Dat zijn de bedrijven die hun dividend in de afgelopen jaren hebben verlaagd of in zijn geheel opgeschort, maar die nu weer hebben aangegeven dat dividend hoog op de agenda staat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Aegon, ING en Shell.
Dit zijn de vuistregels voor dividendbeleggers. Benieuwd naar andere tips? Zoals “Hoe beveiligt u aandelen risico?” of “Bescherm je portefeuille tegen inflatie”, klik dan op de titel!
Via: Bustelberg.nl
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.