Start van het cijferseizoen

De verwachtingen ten aanzien van de vierde kwartaalcijfers in de Verenigde Staten lijken niet hoog gespannen. Waar de Amerikaanse economie volgens de eerste schattingen van de Fed met 4 procent groeit, dalen de bedrijfswinsten volgens analisten met 4 procent.

Bovendien zijn bedrijfswinsten nominaal, wat betekent dat er bovenop die 4 procent groei ook nog 6 procent inflatie komt. Omdat de inflatie over een breed front stijgt, is het voor steeds meer bedrijven relatief eenvoudig om ook de prijzen te verhogen, zelfs als dat niet wordt gerechtvaardigd door een onderliggende kostenstijging. Het zou de eerste keer sinds 2020 zijn dat er sprake is van een winstdaling. Dat komt doordat de inflatie geleidelijk ook begint te bijten aan de kostenkant. Lonen, rente, huren volgen de inflatie, maar wel met een duidelijke vertraging. Bovendien is er een verschuiving gedurende het jaar van producten naar diensten en bedrijven die producten verkopen zijn vaak beursgenoteerd en bedrijven die diensten verkopen niet. De bedrijven die producten verkopen hebben juist last gehad van het opengaan van de economie. Daardoor liepen veel voorraden op, waardoor men gedwongen was die met korting te verkopen. De inflatie in de deelcomponent goederen is dan ook in snel tempo teruggelopen tot 2 procent en de inflatiecijfers van donderdag zullen wellicht zelfs wijzen op deflatie.

Scherm­afbeelding 2023-01-08 om 16.04.00

Beleggers voelen aan dat economie afglijdt richting een recessie en vragen zich nu af wat het verschil is tussen een zachte en een harde landing. De komende week rapporteren vooral de Amerikaanse grootbanken. Bedrijven zoals JP Morgan Chase & Co, Citigroup, Bank of New York, Wells Fargo en Bank of Amerika Corp. Voor de financials wordt een winstdaling op jaarbasis van verwacht van 12 procent. Het zal interessant zijn om te zien in hoeverre bedrijven er in slagen om hogere prijzen door te berekenen aan de eindafnemer. Vooral retailers moesten in december veel korting geven. Daarentegen verhoogde een bedrijf als Nike in december de verwachtingen voor dit jaar. Kennelijk waren daar de voorraden veel minder een probleem. Bedrijven reageren op de komende recessie door alvast personeel te ontslaan. Bij de Big Tech bedrijven verdwenen in de afgelopen 12 maanden 150.000 banen.

Scherm­afbeelding 2023-01-08 om 16.02.40

De hoogste winstgroei wordt afgelopen kwartaal gerealiseerd door de energiesector. Daar zullen de winsten met gemiddeld 63 procent stijgen. Dat betekent wel dat de winsten bij de overige sectoren veel harder dalen dan 4 procent. Bedrijven hebben afgelopen kwartaal de winst met gemiddeld 6,5 procent naar beneden begeleid, veel meer dan gebruikelijk

960x0-2

Voor dit jaar rekenen analisten op een winststijging van de S&P 500 van 4,7 procent, dat is in lijn de verwachtingen voor geheel 2022. Inflatie speelt daarin een belangrijke rol. Zo lang bedrijven voldoende pricing power hebben, kunnen resultaten al snel meevallen. Aan de ene kant wordt er namelijk volop bezuinigd op de kosten, vooruitlopend op een sterke daling van de omzet. Als de omzet dan meevalt dat werkt de schaar aan twee kanten positief. Verder zit de consensus op een omzetgroei van 3,8 procent op jaarbasis. Gelet op de nominale groei van de Amerikaanse economie van rond de 10 procent is dit erg bescheiden.

Via: Auréus

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.