Vietnam heeft een buitengewoon sterke economische ontwikkeling doorgemaakt. De economie groeide van 21 miljard dollar in 1994 naar 363 miljard dollar in 2021.
De export groeide van 55 miljard dollar in 2007 naar 340 miljard in 2021. Vietnam is nu na Brazilië de grootste exporteur van koffie in de wereld. Het is de derde exporteur van vis (na China en Noorwegen). Er wordt volop in het land geïnvesteerd, vooral geholpen door de bootvluchtelingen van de jaren zeventig die ook terugkeren en met veel kennis nieuwe bedrijven opzetten.
Nog altijd is economische groei het beste middel om armoede te bestrijden. Het inkomen van de bevolking is gestegen van 281 dollar per hoofd in 1994 naar 3.694 dollar in 2021. Inmiddels behoort 18 procent van de bevolking tot de wereldwijde middenklasse. In 1994 had slechts 18 procent van de bevolking toegang tot elektriciteit, nu zit dat tegen de 100 procent. De uitdaging nu is om het inkomen per hoofd verder te laten groeien door hogere productiviteit. Dit is ook het uitdrukkelijke doel van de overheid. Men wil in 2035 behoren tot de upper (middle) income countries en in 2045 tot de high income countries. In 2050 wel het land CO2-neutraal zijn.
Vietnam profiteert van de verslechterende relatie tussen de Verenigde Staten en China. Veel Amerikaanse bedrijven willen een deel van hun activiteiten in China verplaatsen naar Vietnam. Het land heeft ook een hoog opgeleide bevolking met bijvoorbeeld veel ingenieurs. Veel hervormingen in Vietnam zijn te ‘danken’ aan de Amerikanen. Na het einde van Vietnam-oorlog was een deel van de herstelbetalingen in de vorm van het bevorderen van institutionele hervormingen. Vietnam heeft van elk economische, juridisch en wetenschappelijke instituten simpelweg gekeken naar de best mogelijk infrastructuur in de wereld. Zo heeft men bijvoorbeeld het Duitse systeem van de kamer van koophandel ingevoerd. Verder werkt Vietnam intensief samen met de Wereldbank. Het land is nu veruit het grootste onderdeel van de Frontier-market index en daarmee kandidaat voor de emerging market index. De toetreding tot de MSCI Emerging market index zal een positief effect hebben financiële activa in Vietnam.
In tegenstelling tot andere grote (Noord) Aziatische economieën is Vietnam rijk aan grondstoffen. Naast agrarische grondstoffen produceert het land olie en metalen, maar het land realiseert zich dat economische groei niet zozeer komt van het hebben van veel grondstoffen, maar vooral door het efficiënt gebruiken van bestaande activa, waaronder ook het menselijk kapitaal. Het land streeft expliciet naar een zo hoog mogelijk productiviteitsgroei. Nu zit vaak veel van al dit goede nieuws al in de prijs, maar de aandelenmarkt van Vietnam is vorig jaar sterk gecorrigeerd. De belangrijkste oorzaak was de sterke stijging of zelfs een zeepbel in de twee jaren daar voorafgaand, waaronder ook de vastgoedmarkt. Nu zijn vastgoedzeepbellen in Azië niet vreemd. Waarschijnlijk zou Europa met zo’n groeipercentage ook één grote vastgoedzeepbel zijn. Het voordeel is dat die zeepbel is doorgeprikt en dat de fundamenten voor het land eerder zijn verbeterd. Het betekent ook dat de waardering voor de aandelenmarkt is gedaald van 30 naar 11. Daarmee is er sprake van een uitstekend instapmoment, bijvoorbeeld ook voor (Amerikaanse) beleggers die niet in China willen investeren.
Via: Auréus
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.