Zuid-Korea discount

Mogelijk dat Zuid-Korea in juni in aanmerking komt om te verhuizen van de MSCI Emerging Market index naar de MSCI World index.

Die laatste index wordt door veel meer beleggers gevolgd, maar het gewicht van het land is uiteraard veel kleiner dan het gewicht nu in de index van opkomende markten. Zuid-Korea is feitelijk al een ontwikkelde markt, de toelating bleef tot op heden steken op een niet geheel vrij verhandelbare Koreaanse Won, de Engelstalige rapportages van Koreaanse bedrijven en transparantieregels voor grootaandeelhouders. Tegelijkertijd waren er ook commerciële belangen die Zuid-Korea in de emerging market index hielden, aangezien beleggers (de klanten van MSCI) Zuid-Korea liever als onderdeel zagen van hun emerging market universum. Maar bij indexbouwer FTSE zit Zuid-Korea al enige tijd in de ontwikkelde markten index. Volgende stap voor deze indexbouwers na Zuid-Korea is  Taiwan, maar dat ligt wellicht politiek wat gevoeliger. Zuid-Korea heeft nu actie ondernomen waardoor het land in de ontwikkelde markten index kan worden opgenomen, waaronder het voor het eerst sinds 1997 (Azië-crisis) toelaten van buitenlandse valutahandelaren op de binnenlandse valutamarkten. Opname in de wereldindex kan zorgen voor een hogere waardering, maar fundamenteel zit het land niet zonder zorgen.

1000_F_564183110_HtfxNwdHHEPqtVgZxTcKj7anLGTJERSp

Koreaanse aandelen zijn altijd goedkoop geweest, zelfs ten opzichte van aandelen uit opkomende markten. Mogelijk dat de nog altijd voortdurende oorlog met Noord-Korea (er is nog altijd geen vrede, uitsluitend een wapenstilstand) daarin een rol speelt. Verder werden minderheidsaandeelhouders in Zuid-Korea jarenlang slecht behandeld. De Koreaanse beurs bestaat voornamelijk uit grote conglomeraten (Chaebols: rijke families, vergelijkbaar met de Zaibatsu in Japan, inmiddels overgegaan in de Keiretsu) waar de oprichter of de familie nog de controle heeft, met vaak ook nog eens belangrijke banden met de Koreaanse politiek, inclusief de kennelijk daarbij behorende corruptie en schandalen.

1003x-1-2

Verder bestaat ongeveer de helft van de Koreaanse beurs uit producenten van elektronica, waarbij Samsung als foundry nu toch wel duidelijk marktaandeel verliest van het ooit mede door Philips opgerichte Taiwanese TSMC. Recent verschoof Qualcomm de productie van de laatste Snapdragon chips van Zuid-Korea naar Taiwan. Ook is Zuid-Korea net als Japan een warrant op de wereldeconomie, door de sterke cyclische gevoeligheid. Meestal zijn beleggers niet bereid om veel te betalen voor dergelijke cyclische bedrijven. Ook moeten Zuid-Koreaanse bedrijven steeds meer concurreren met Japanse bedrijven, waar die laatste baat hebben bij een zwakke yen en de laatste tijd marktaandeel winnen. 

20230211_FNC718

Nu niet Zuid-Korea, maar Taiwan aan de leiding gaat in de markt voor semiconductors, dreigt Zuid-Korea ook marktaandeel te verliezen in de markt voor auto’s. Nog altijd komt 7 procent van de Koreaanse export uit auto’s, maar de Koreaanse producenten hebben veel last van de vakbonden, van de opkomst van elektrische auto’s en uiteraard andere producenten die tegen nog lagere kosten produceren (onder andere uit China). Verder stijgt in Zuid-Korea ook de rente terwijl de consument niet bepaald schuldenvrij is. Ten opzichte van de rest van Azië heeft de gemiddelde Koreaan veel schulden. Bij een stijgende rente drukt dit ook de binnenlandse bestedingen. Voorlopig zijn er voldoende redenen voor een discount op Koreaanse aandelen. 

Via: Auréus

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.