Pharming op laagste punt dit jaar, dit is er aan de hand

Afgelopen week bereikte biotechbedrijf Pharming het laagste punt van de afgelopen 52 weken. We bekijken voor je wat er het afgelopen jaar gebeurd is en waarom het aandeel zo werd afgestraft.

Hoogtepunt

In aanloop naar de notering op de Nasdaq heerste vooral opportunisme. De koers liep op tot een hoogtepunt van maar liefst 1,50 euro.

Daling

Daarna ging het echter vrij steil bergafwaarts. Ten opzichte van de introductie op de Nasdaq eind vorig jaar heeft Pharming een kleine 42% van haar beurswaarde verloren.

Koers Pharming op Nasdaq (10:1 versus A’dam). Bron: Google

Tegenslagen

Het belangrijkste medicijn dat Pharming ontwikkelt is Ruconest.

Ruconest is een medicijn dat de levensbedreigende ziekte Hereditair angio-oedeem bestrijdt. Patiënten van deze erfelijke ziekte kunnen acute aanvallen krijgen van zwellingen. Wereldwijd heeft ‘slechts’ 30.000 mensen deze ziekte, een kleine doelgroep. Pharming heeft echter geen concurrentie in de farmaceutische bestrijding van angio-oedeem.

Eerder kreeg Pharming al klappen toen de FDA vroeg om aanvullend klinisch onderzoek. Een flinke tegenslag, want om in de VS te kunnen leveren is goedkeuring vanuit de FDA noodzakelijk.

Maar het afgelopen jaar kende Pharming tijdens de pandemie nog een andere tegenslag. Door COVID-19 zat iedereen thuis. Daarbij was men ook minder geneigd om bij medische klachten naar de dokter te gaan. Er werd hierdoor minder medicijnen voorgeschreven, wat een forse impact had op de omzetcijfers van Pharming. De cijfers waren slechter dan verwacht, terug te zien in de ontvangst op de beurs. Het aandeel daalde, tot afgelopen week zelfs onder de 80 cent per aandeel.

Pijplijn

Zoals al genoemd, Ruconest is het succesnummer van Pharming. Maar er zit meer in het verschiet. Elk farmaceutisch bedrijf is continu bezig met R&D, stilzitten is achteruitgang. Wat er in die pijplijn zit en wat de verwachtingen zijn, heeft sterke impact op elk biotech aandeel.

Aan nieuwe ontwikkelingen heeft men onderstaand in de pijplijn:

De ziekte van Pompe en Farby, daar ontwikkelt Pharming eiwitvervangende producten voor. Meer toelichting vanuit Pharming zelf op de status hiervan vind je op deze pagina van hun website.

Voor zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) is er onderzoek gestart in 2019, maar momenteel stopgezet vanwege COVID-19. Voor acuut nierfalen (AKI) heeft Pharming medicijnen in ontwikkeling, gelijkaardig aan het Ruconest medicijn. Het onderzoek hierin is in april 2021 hervat.

APDS is een zeldzame immuunziekte, waar Pharming het medicijn Leniolisib voor in ontwikkeling heeft. Lancering is verwacht in 2022.

Pharming heeft daarnaast in onderzoek of ze Ruconest ook kunnen toepassen bij de bestrijding van COVID-19, wat het daarmee veel breder toepasbaar zou maken. Naast COVID-19 onderzoekt het of Ruconest ook andere ziektes kan bestrijden.

Een schematisch overzicht van de pijplijn, met daarin de verschillende klinische fases:

Conclusie

De outlook van Pharming ziet er zeker niet slecht uit, de verwachting is dat de verkoop van Ruconest zal aantrekken. De vraag is echter, wanneer? De pijplijn biedt hoop voor nieuwe ontwikkelingen en toepassingen. Of daarmee dan de conclusie getrokken kan worden dat de bodem bereikt is dit jaar? Daarvoor zijn er nog wat teveel onzekerheden rondom COVID-19.

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.