Apple, waarom zowat iedereen en z’n moeder hier een ‘koop’ advies op afgeeft

Zelfs ene W. Buffett is nog lang niet klaar met inkopen van het Californische techbedrijf.

Ook Apple heeft dit jaar tot nu toe flink geleden onder de uitverkoop van techaandelen. Maar er zijn goede redenen waarom een aankoop op dit moment op de lange termijn de moeite waard kan zijn.

Voor de Amerikaanse aandelenmarkt was 2022 tot nu toe een van de zwakste ooit. In een omgeving die wordt gekenmerkt door hoge inflatie, stijgende rentetarieven, geopolitieke spanningen, recessievrees en problemen met de toeleveringsketen, hebben vooral snelgroeiende technologieaandelen het moeilijk. Een daarvan is Apple, dat een stevige plaats inneemt in de portefeuilles van veel beleggers.

Nadat het aandeel Apple aan het begin van het jaar een nieuwe recordhoogte had bereikt met iets minder dan 183 dollar, viel het tot half mei in het zwakke marktklimaat terug met 27 procent. Met name problemen in de toeleveringsketen als gevolg van de lockdowns in China hebben op de voorraad gewogen. Door een tegenbeweging in de afgelopen drie weken wist het aandeel de min sinds het begin van het jaar te beperken tot zo’n 16 procent.

Koersontwikkeling van het aandeel Apple sinds het begin van het jaar (bron: cash.ch).

Apple staat er dus beter voor dan de technologie-index Nasdaq 100 met een min van 23 procent sinds het begin van het jaar. En ook concurrenten als Microsoft of Alphabet (beide -19 procent) zijn achterop geraakt bij Apple. Als je het vergelijkt met de bredere S&P 500 (min 13 procent), wordt het duidelijk dat Apple het niet eens zo slecht doet.

Warren Buffett met big Apple weddenschap

Als het aandeel Apple daalt, is er altijd één ter plaatse: Warren Buffett. De sterinvesteerder profiteerde van de koerszwakte in het eerste kwartaal om met zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway voor 600 miljoen dollar te kopen. “Helaas ging het aandeel weer omhoog, dus ben ik gestopt. Wie weet hoeveel we anders hadden gekocht”, vertelde de 91-jarige eind april aan CNBC.

De eens zo technologieschuwe Buffett is zo overtuigd van Apple dat het Amerikaanse bedrijf nu goed is voor meer dan 40 procent van de aandelenportefeuille van Berkshire Hathaway. Het is goed mogelijk dat hij in het lopende kwartaal ook weer met de koersbeweging van half mei zijn ‘favoriete aandeel’ Apple heeft gekocht. Moeten beleggers daarom het ‘orakel uit Omaha’ volgen, dat het kopen van de dip al lang als beleggingsstrategie propageert?

De Apple investering van Warren Buffett staat op een solide basis: het technologiebedrijf uit Cupertino, Californië, is een ware geldmachine. Apple sloot het meest recente kwartaal af met een netto kassaldo van 73 miljard dollar op de balans. De nettomarge bedroeg 26 procent. En in de afgelopen vier kwartalen heeft het bedrijf ongeveer $ 102 miljard aan vrije kasstroom gegenereerd.

Apple blijft op koers voor groei ondanks clusterrisico

De grote financiële kracht stelt Apple in staat om herhaaldelijk winst uit te keren aan aandeelhouders. Pas eind april werd een nieuw aandeleninkoopprogramma van 90 miljard dollar gelanceerd, wat het neerwaartse potentieel voor het aandeel in de toekomst waarschijnlijk zal beperken. In combinatie met de koerscorrectie betekent de hoge winst dat de toekomstgerichte koers-winstverhouding net onder de 24 ligt.

De spil voor een investeringsbeslissing is echter toekomstige groei. In het eerste kwartaal kwam dit, ondanks problemen in de toeleveringsketen – lockdown in China – neer op 9 procent. Dankzij pricing power en klantenbinding zou Apple in staat moeten zijn om zijn groeipad te handhaven, zelfs als de inflatie hoog blijft en de economie verslechtert. Bovendien zijn de uitgaven van Apple-gebruikers in alle stadia van de economische cyclus veerkrachtiger dan die van gebruikers van andere IT-hardware.

Bij Apple is echter niet alles wat blinkt goud. Dat het concern met de iPhone ongeveer de helft van zijn omzet genereert, is een clusterrisico dat al langer bekend is. Dit is echter op zijn minst beheersbaar, omdat Apple profiteert van zijn eigen ecosysteem en interoperabiliteit tussen zijn apparaten. Het gemak waarmee je kunt schakelen tussen een Mac, een iPad en een iPhone bindt gebruikers op de lange termijn aan Apple en stelt de hoge marges veilig.

Apple stimuleert betalingsactiviteiten

Om de Apple adepten in het gareel te houden, zijn in korte tijd nieuwe en vooral betere producten nodig. Hoewel Apple geen konijn uit de hoed toverde, met bijvoorbeeld een nieuwe databril of een Apple Car op zijn ontwikkelaarsconferentie begin deze week, werden toch positieve zaken gemeld. Het bedrijf kondigde een nieuwe processor aan voor zijn nieuwe Mac-computers, waarmee het zijn onafhankelijkheid van zijn voormalige thuisleverancier Intel verstevigde.

Daarnaast wil Apple zijn betaalactiviteiten uitbreiden door meer functies in Apple Pay en Wallet op te nemen die verder gaan dan betalen met de iPhone in plaats van de creditcard. Daarmee valt het bedrijf de betaalindustrie rechtstreeks aan en betreedt ze een nieuw terrein. Apple heeft ook grote plannen met zijn autosoftware CarPlay, die in de toekomst ook toegang zal bieden tot autofuncties zoals airconditioningbediening.

Het Apple-universum wint aan breedte en dringt door in de markt. Het concern verhoogt de verkoop van diensten als Apple Music, Apple TV+ en Apple One al langere tijd, waardoor de dienstendivisie al goed is voor 20 procent van de totale omzet. Het segment, dat belangrijk is voor de toekomst, zal waarschijnlijk meer dan twee keer zo snel blijven groeien als Apple als geheel.

Koopadvies.

Deze positieve groeivooruitzichten en de grote financiële kracht zijn de redenen waarom de absolute meerderheid van de door Bloomberg ondervraagde analisten het aandeel aanbeveelt om te kopen. Het gemiddelde koersdoel ligt op 186 dollar, wat een opwaarts potentieel van 25 procent over de twaalfmaandshorizon impliceert.

In een recente studie hebben analisten van UBS ook de Amerikaanse markt uitgekamd voor aandelen die met het oog op de tweede helft van het jaar slechts kleine neerwaartse risico’s bieden, maar veel ruimte voor verbetering. Vanuit een opportunity-risk perspectief zijn vooral aandelen – Apple is er ook een van – aantrekkelijk, waar het risico op een recessie al goed ingeprijsd is.

Op de korte en middellange termijn is het aandeel nog steeds niet immuun voor algemene marktturbulentie en de zorgen over toeleveringsketens in China. Op de lange termijn kunnen beleggers het aandeel al als een koop beschouwen dankzij voordelen als innovatiekracht, margekracht en een sterke marktpositie.

Via: cash.ch

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.