Bank of Japan blijft verrassen

Doordat de Bank of Japan (BoJ) tijdens de vorige bijeenkomst eind 2022 de markt verraste met een aanpassing in het monetaire beleid, speculeerde de markt op een volgende stap.

De markt rekende er op dat de centrale bank de handdoek in de ring zou gooien voor wat betreft Yield-Curve-Control (YCC). Dit YCC-beleid werkt niet omdat het nogal procyclische effecten heeft. Tijdens de start van de coronapandemie daalde de tienjaars rente met als gevolg dat de centrale bank obligaties ging verkopen om de rente weer omhoog te krijgen. Dat betekent dus feitelijk een verkrappend beleid door de centrale bank, terwijl een verruimend beleid op zijn plek was. Nu de inflatie ook in Japan oploopt, moet de centrale bank obligaties opkopen. Dat is dus effectief een verruimend beleid, terwijl de oplopende inflatie meer een verkrappend beleid zou vereisen. Met andere woorden, het YCC-beleid is onhoudbaar en het vervelende is dat de markt dit door heeft.

Fmsh3qRXEC0PNmw

In de speculatie over het einde van YCC-beleid steeg de tienjaarsrente tot boven de 0,5 procent. Dit betekent dat de BoJ gedwongen was om massaal obligaties op te kopen en daarmee de economie extra stimuleerde. Lange tijd hoefde de centrale bank niets te doen toen de rente werd gemaximaliseerd op 0,25 procent. Door haar geloofwaardigheid hoefde de centrale bank nauwelijks in actie te komen. Nu creëert de aanpassing in het beleid juist de verwachting dat het beleid uiteindelijk zal eindigen en daar wordt volop over gespeculeerd. Toch durfde de BoJ de stap niet te zetten, maar waarschijnlijk wordt die stap gezet in april wanneer de huidige voorzitter Kuroda na tien jaar vertrekt.

Fmz482EXgAABVIc

Door het extreem stimulerende beleid van YCC (feitelijk nog een stap verder dan kwantitatieve verruiming) in combinatie met de oplopende inflatie lijkt het er op dat dit beleid binnenkort wordt afgeschaft. Maar omdat de inflatie zo lang zo laag is geweest in Japan wil de centrale bank de inflatie ook wel even laten oplopen. Het lijkt er in ieder geval op dat de lonen in Japan beginnen op te lopen. Eerst stegen de kosten van grondstoffen. Die zorgden voor een tekort op de handelsbalans. Daarna daalde de yen en dat zorgde voor meer importinflatie. Normaal gesproken betekent inflatie in Japan dat eerst de bedrijven de extra lasten dragen, maar op een gegeven moment wordt dat onhoudbaar en moeten bedrijven de prijzen wel moeten verhogen. En dan volgen er ook hogere looneisen. Bij Fast Retailing (de eigenaar van Uniqlo) stegen de lonen zelfs met 40 procent. Gelukkig kan de BoJ YCC ook gebruiken om te verkrappen. Simpelweg het doel voor de tienjaarsrente hoog genoeg stellen zodat er sprake is van een remmend beleid.

Fm68dvVX0AEiosq

Het goede nieuws van de stijgende inflatie in Japan – het hoogste punt in 41 jaar – en de stijgende rente is dat daarmee ook inflatie weer tussen de oren gaat zitten van de gemiddelde Japanner. Elke Japanner krijgt het nu ook dagelijks mee op het nieuws. De inflatie is nu vooral gedreven door hogere kosten, maar het doel is dat ook de vraagkant zorgt voor hogere inflatie. Daarvoor moet het beleid op korte termijn niet te verkrappend worden.

Via: Auréus

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.