Berkshire Hathaway op laagste punt in 18 maanden

Tot mei was Berkshire Hathaway nog vrij stabiel, maar de afgelopen weken heeft het beleggingsvehikel van Warren Buffett niet kunnen ontsnappen aan de brede aandelenverkoop.

De gevaren van een recessie treffen ook Berkshire Hathaway. Maar Buffett zou de bearmarkt deze keer ook als een kans kunnen zien en deze voor verschillende strategieën kunnen gebruiken.

Het jaar 2022 is tot nu toe uiterst teleurstellend geweest voor beleggers. Al weken heerst er somberheid op de internationale handelsvloeren door de agressieve renteverhogingen van de internationale centrale banken. Terwijl beleggers de aandelenmarkten massaal de rug toekeren, keert sterbelegger Warren Buffett nu waarschijnlijk terug naar topvorm.

Berkshire Hathaway aandeel op laagste niveau sinds april 2021

Terwijl de S&P 500 en in het bijzonder de zwaar gewogen technologieaandelen sinds januari scherp naar het zuiden snellen, markeerde Warren Buffet’s holding Berkshire Hathaway in maart zelfs een recordhoogte van $ 362. Het Berkshire-effect werd destijds als een rots in de branding beschouwd: het breed gediversifieerde beleggingsvehikel met de extreem stabiele financiële situatie zou de inflatieperiode relatief goed doorkomen, was de consensus op dat moment. Maar ondertussen is ook het aandeel Buffett onder de wielen gekomen. Op 26 september noteerde het tegen een prijs van 264 Amerikaanse dollar, het laagste niveau in anderhalf jaar, ongeveer 27 procent onder de recordhoogte.

Recessie schaadt Berkshire-holdings

De neerwaartse beweging is te wijten aan de groeiende recessiezorgen op de kapitaalmarkten. Berkshire Hathaway, als microkosmos van de Amerikaanse economie met verschillende investeringen in banken, verzekeringsmaatschappijen, softwarebedrijven, retail of de energiesector, is sterk blootgesteld aan de economie en zal waarschijnlijk aanzienlijk lijden onder een recessie – althans aanzienlijk meer dan van inflatie met een goede economie op hetzelfde moment. Zo staan enkele van de grootste Berkshire-holdings zoals Apple, Bank of America of American Express in het dieprood voor het jaar. Stabielere aandelen, zoals Coca-Cola of Kraft Heinz, evenals de goed presterende energieaandelen zoals Occicental Petroleum, kunnen deze zwakte niet compenseren. Om deze reden zou het goed kunnen dat het aandeel Berkshire nog lager zakt, zoals Theron Mohamed vermoedt op “Markets Insider”.

Buffett op de Bear Market: op zoek naar koopjes

De 92-jarige sterbelegger laat zich echter niet storen door de beurscrisis. Integendeel, in het eerste kwartaal van 2022 – het kwartaal waarin Rusland Oekraïne aanviel – kocht Buffett voor 51 miljard dollar aan aandelen. Dit vertegenwoordigde een recordwaarde in zijn decennialange tijd als belegger. Het zou voor veel waarnemers geen verrassing zijn als het “Orakel van Omaha” zijn reputatie als anticyclische belegger de komende weken zou waarmaken en agressief aandelen tegen lage prijzen zou verzamelen. Tijdens de snelle opleving van de aandelenmarkt in 2020 en 2021 hield Buffett zich in omdat hij de bedrijfswaarderingen als opgeblazen beschouwde. In de huidige bearmarkt daarentegen zou de ene of de andere interessante deal voor de oude meester weer aangeboden kunnen worden. Onlangs werd er zelfs gespeculeerd of Buffett zich zal aansluiten bij de door crisis geteisterde Zwitserse bank Credit Suisse. De sterbelegger viel al op als een gewiekste anticyclische belegger tijdens de financiële crisis van 2008, toen hij blokken aandelen in Goldman Sachs (ter waarde van 5 miljard AMERIKAANSE dollar) en General Electric (3 miljard US dollar) kocht tegen een spotprijs terwijl bijna geen enkele andere belegger bereid of in staat was om een dergelijke investering te doen.

Koopt Buffett meer Berkshire-aandelen terug?

Er wordt ook gespeculeerd dat Buffett na maanden van terughoudendheid meer Berkshire-aandelen zou kunnen terugkopen. In 2021 bedroeg het volume van de buybacks gemiddeld $ 6 miljard per kwartaal, maar in 2022 is Buffett iets meer gedekt gebleven. In het eerste kwartaal van 2022 bedroeg buffetts terugkoopvolume slechts 3,1 miljard dollar, in april en mei kocht hij helemaal geen Berkshire-effecten, in juni een pakket van 1 miljard dollar. De verminderde inkoop van eigen aandelen hangt waarschijnlijk samen met het feit dat de Ceo van Berkshire de afgelopen maanden aantrekkelijkere alternatieve beleggingen heeft gevonden. Mocht het aandeel Berkshire op een verdisconteerd niveau blijven, dan zal Buffett waarschijnlijk zijn grip weer vergroten. Veel experts vinden berkshire-effecten ondergewaardeerd op het huidige niveau. Zo berekent analist Edward Jones volgens ‘Börse Online’ dat de holding van Warren Buffett momenteel wordt verhandeld tegen 1,25 keer de boekwaarde. Dat niveau ligt ruim onder het historisch gemiddelde van 1,4, dat Buffett zeker niet heeft gemist.

Buffett’s legendarische hoge kasreserves

De beurslegende heeft zeker genoeg kasreserves voor de aandeleninkoop: volgens gegevens van “Market Insider” hield Berkshire eind juni 105 miljard Amerikaanse dollar in reserve – en dus 75 miljard Amerikaanse dollar meer dan de zelfopgelegde minimum reserve van 30 miljard Amerikaanse dollar. Buffett’s plaatsvervanger en potentiële opvolger, Greg Abel, profiteerde ondertussen van de zwakte van Berkshire en kocht een groot belang van $ 68 miljoen in zijn eigen portefeuille.

Via: finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.