De twee legendes Warren Buffett en Michael Burry beleggen beiden geheel anders. En toch werden ze allebei sterk beïnvloed door hetzelfde voorbeeld.
De 51-jarige hedgefondsmanager Michael Burry heeft veel aandacht gekregen voor het voorspellen van het uiteenspatten van de huizenzeepbel in 2007 en het maken van een winst van een miljoen dollar dankzij zijn korte weddenschap. Hij werd bekend bij het grote publiek nadat hij werd gespeeld door Christian Bale in de film “The Big Short”. Hij zag ook de huidige uitverkoop aankomen en waarschuwde in de zomer van 2021 in een tweet voor de “grootste speculatieve zeepbel aller tijden”. Hij is erg actief op Twitter en heeft zich herhaaldelijk geïrriteerd met cryptische tweets.
De beursgoeroe Warren Buffett, die ongeveer 40 jaar ouder is dan hij, is veel rustiger en discreter. Het “Oracle of Omaha” is zeker de bekendste waardebelegger ter wereld en heeft deze investeringsstrategie, die al jaren zeer succesvol is en hem tot een van de rijkste mensen ter wereld heeft gemaakt, wereldwijd bekend gemaakt.
Maar hoe verschillend hun persoonlijkheid en investeringsgedrag ook zijn, ze hebben één ding gemeen: beide werden sterk beïnvloed door de Amerikaanse econoom en investeerder Benjamin Graham en zijn boek “The Intelligent Investor”. Buffett, die als student Grahams colleges aan de Columbia University bijwoonde, noemde The Intelligent Investor ‘veruit het beste boek dat ooit over beleggen is geschreven’. Hij ging zelfs zo ver om het volgende over zijn leraar te zeggen: “Voor mij was Ben Graham veel meer dan een auteur of een leraar. Meer dan enige andere man, met uitzondering van mijn vader, heeft hij mijn leven beïnvloed.” Maar Michael Burry zweert ook bij Grahams beursbijbel en heeft deze bovenaan zijn boekenlijst staan.
waardebeleggen
Benjamin Graham, die na zijn afstuderen in 1914 een carrière op Wall Street begon, werd al snel een meester in aandelenanalyse en was in staat om ondergewaardeerde bedrijven op de aandelenmarkt te ontdekken. Toen de aandelenmarkt in 1929 crashte, boekte Graham ook zware verliezen, maar hij hield zijn zenuwen en gebruikte de tegenslag om overnames te doen. Gevormd door deze ervaringen ontwikkelde hij een speciale beleggingsstrategie, nu bekend als waardebeleggen, die hij schreef in “The Intelligent Investor”.
Met deze beleggingsfilosofie vertrouwen beleggers op aandelen waarvan zij denken dat ze ondergewaardeerd zijn omdat de intrinsieke of reële waarde van het bedrijf hoger is dan hun beurskoers. Graham bepaalde de intrinsieke waarde aan de hand van fundamentele criteria zoals koers-winstverhouding, schuldgraad, dividendrendement en andere feiten. Maar omdat koop- en verkoopbeslissingen vaak niet gebaseerd zijn op rationele overwegingen maar op emoties, komt de aandelenkoers van een bedrijf volgens Graham vaak niet overeen met de werkelijke waarde. De kunst van waardebeleggen is nu om aandelen van kwaliteitsbedrijven tegen een goede prijs te kopen.
Apple – Waarde- of groeiaandelen?
Maar het opsplitsen in waarde- en momentumaandelen is niet altijd gemakkelijk. Dit is vooral duidelijk in het voorbeeld van Apple. De technologiegroep, die dankzij zijn sterke groei het eerste Amerikaanse bedrijf was dat de biljoen mark in de beurswaardering bereikte, is voor veel beleggers het groei- of momentumaandeel bij uitstek. Verrassend genoeg investeren echter ook veel defensieve beleggers in Apple, omdat het megabedrijf nu zo’n enorme marktkapitalisatie heeft dat beleggers het indien nodig zouden kunnen verkopen zonder noemenswaardige prijsverliezen te veroorzaken.
Buffett is ook een echte fan geworden van de iGroup: “Het is waarschijnlijk het beste bedrijf ter wereld dat ik ken”, zei het Orakel van Omaha 2020 in een CNBC-interview. Ondertussen (vanaf eind juni 2022) maakt Apple ongeveer 40 procent uit van de aandelenportefeuille van zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway uit. Een van de redenen waarom Buffett zo enthousiast is over Apple, kan ook het management zijn: “Aandelen zijn eenvoudig. Je koopt gewoon aandelen in een geweldig bedrijf met de hoogste integriteit en bekwaam management voor minder dan de intrinsieke waarde ervan. Dan houd je die aandelen voor altijd ‘, zei de sterinvesteerder ooit. Michael Burry daarentegen wedde tot voor kort nog steeds op een prijsdaling bij Apple. Als gevolg hiervan was de grootste positie in zijn portefeuille soms een weddenschap tegen iGroup.
Persoonlijkheid speelt een grote rol
Zowel Buffett als Burry hebben hun focus op de intrinsieke waarde van bedrijven geërfd, dus beide zijn erg sceptisch over groeiaandelen. Ze gebruiken waardebeleggen echter heel anders en toch met succes: Buffett geeft de voorkeur aan langetermijninvesteringen en handelt volgens het motto “kopen en vasthouden” – ook al was Graham van mening dat aandelen moeten worden verkocht als ze meer dan 50 procent zijn of na twee jaar. Aan de andere kant vertrouwt Burry vaak op kortetermijninvesteringen en verkoopt ook short-aandelen. Daarnaast schuwt hij derivaten zoals opties of futures niet, die Buffett of Graham strikt afwijzen.
Zowel Buffett als Burry kopiëren Graham niet zomaar, maar hebben hun eigen aanpak ontwikkeld. De beleggingsstijl van beide sterinvesteerders wordt sterk beïnvloed door hun persoonlijkheid. Cash citeert Michael Burry bijvoorbeeld als volgt: “Als u een goede belegger wilt zijn, moet u uw stijl afstemmen op uw persoonlijkheid.”
Via: finanzen.net
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.