De maand oktober staat bekend als de maand voor crashes. Voor zo’n oktobercrash is wel vereist dat aandelen in de loop van het jaar (sterk) zijn gestegen en dat het optimisme hoogtij vierde. Dat was dit jaar bepaald niet het geval.
Aandelen zijn in aanloop naar oktober fors gedaald en er is een opmerkelijk negatieve consensus. Wellicht mede daardoor wordt het voor de Dow Jones Industrials index, met nog één handelsdag te gaan, de beste oktobermaand ooit. Tot en met vrijdag is de Dow deze maand met 14,4 procent gestegen en de vorige maand met een hoger percentage was januari 1976 toen de Dow met 14,41 procent steeg. Om de beste oktobermaand te verslaan, hoeft de Dow deze maand maar met 10,65 procent te stijgen. De Dow zit dan nog steeds in een bear-markt, maar staat daarmee minder dan 10 procent in de min. De verliezen bij de S&P 500 (18,2 procent) en de Nasdaq (29 procent) zijn veel groter.
Het zijn niet zozeer de fundamenten, maar meer de interpretatie daarvan door de markt, die nu zorgen voor het herstel. Hoewel het al snel is gegaan, is er nog meer ruimte tot het einde van het jaar. Opvallend is ook dat relatief gezien voor de Dow de beste maand is versus de Nasdaq sinds 1999. Dat lijkt op een rotatie uit aandelen waar er onderliggend sprake is van een sterke groeitrend, maar mogelijk mede daardoor weinig kostendiscipline naar meer traditionele aandelen als Caterpillar, McDonald’s en GM die positieve omzet- en winstverrassingen combineren met een ijzeren kostendiscipline. Hoewel er veel aandacht was voor de teleurstellende resultaten van Big Tech, verrast nog altijd 71 procent van de bedrijven positief op het gebied van de winsten en 61 procent positief op de omzet. De gemiddelde winstverrassing tot dusverre is 5,8 procent
Naast het extreem negatieve sentiment, beginnen ook de fundamenten te verbeteren. Het belangrijkste is natuurlijk dat de inflatie begint af te nemen. Het is nog te vroeg om te speculeren dat dit komende week in het FOMC voor een andere uitkomst kan zorgen, maar mogelijk dat in december de rente nu eens niet met 0,75 procent zal worden verhoogd. Tot op heden was de minste aanleiding voor een draai van de Fed al voldoende om de markten in beweging te zetten. Afgelopen week werd de centrale bank van Canada wat milder. Nu is inflatie allesbehalve een vooruitkijkend cijfer. In maart 2021 was de Amerikaanse inflatie 2,6 procent en de geldhoeveelheid was net met bijna 30 procent (!) gestegen. Omdat inflatie altijd en overal een monetair fenomeen is, staat de inflatie nu op 8,2 procent in de Verenigde Staten.
Inmiddels ligt de geldgroei op 2,5 procent en is in reële termen zelfs negatief. Dat betekent dat de inflatie volgend jaar sterk kan dalen, 2023 is het jaar van de desinflatie. Net zoals beleggers in maart 2021 de inflatie verkeerd hebben ingeschat, zal men mogelijk ook nu weer verrast worden. Daarmee zijn we veel dichter gekomen bij een draai van de Fed, goed voor de aandelenmarkt. Die aandelenmarkt trekt zich het hele jaar al niets aan van de winstontwikkeling, alleen van de rente.
Bovendien hebben beleggers na Jackson Hole veel meer oog voor een naderende recessie. Het is nog altijd de vraag of die op korte termijn zich zal openbaren. Voor de tweede helft van volgend jaar is een recessie onwaarschijnlijk, mogelijk komt er pas een recessie in 2024 in de Verenigde Staten. Afgelopen kwartaal was er nog altijd sprake van een groei van 2,6 procent, op zich niet voldoende voor een draai van de Fed. Dalende inflatie en de met vertraging stijgende kosten kunnen echter ook zonder een recessie volgend jaar de winsten onder druk zetten. Tegelijk kan een aandelenmarkt natuurlijk moeilijk twee keer een recessie inprijzen. Wellicht gaat er 20 procent van de winsten af, maar als er tegelijkertijd ook nog eens 20 procent van de rente afgaat, dan zijn we waarderingtechnisch weer terug bij af. Alleen zorgt hogere inflatie ook voor een hoger operationeel hefboomeffect en dit werkt natuurlijk wel beide kanten op. Zodra de inflatie sterker begint te dalen dan de kosten dalen (dus zolang PPI hoger is dan CPI), werkt deze hefboom negatief. Maar eerst zal inflatie sterker dalen dan de markt nu verwacht. Dit zorgt er voor dat aandelen tot het einde van dit jaar verder kunnen stijgen. Voor wat betreft de positionering is het goed te realiseren dat met de draai van de Fed waarschijnlijk ook de dollar zal draaien.
Via: Auréus
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.