Maar als iedereen het roept, komt ‘ie dan wel?
Het is opmerkelijk van hoeveel kanten er een recessie wordt voorspeld, terwijl zo’n recessie overduidelijk nog niet verdisconteerd is in de koersen. Ook in de eerste week van het cijferseizoen, waarin voornamelijk financiële instellingen resultaten rapporteerden, waren er geen signalen dat een recessie aanstaande is.
Een recessie in Europa is redelijk digitaal, het hangt er vooral van af wat Poetin gaat doen. Inmiddels heeft Rusland voldoende alternatieve kopers gevonden voor het Russische gas en de Russische olie.
Zelfs Saoedi-Arabië koopt goedkope Russische olie zodat het meer olie kan exporteren. Verder weet Poetin dat hij over enkele jaren geen aardgas en olie meer zal leveren aan Europa en dat betekent dat hij de komende winter Europa maximaal kan laten lijden door geen olie en gas meer te leveren. De effecten van een totale blokkade zijn zo groot dat daardoor relatief eenvoudig de Europese Unie uit elkaar kan vallen. Het betekent namelijk het einde voor de Duitse industrie, een industrie die sterk afhankelijk is van het goedkope Russische gas. Nu al is voor veel Europeanen de energierekening onbetaalbaar en wanneer mensen onvoldoende overhouden om eten te kopen, moet er worden gekozen tussen een deal met Rusland met direct lagere prijzen voor aardgas en olie tot gevolg en met bijkomend effect dat de Europese Unie en de euro behouden blijft of een voortzetting van de steun aan Oekraïne met als mogelijk resultaat grote sociale onrust op het Europese continent en het einde van de Europese Unie en de euro tot gevolg. Zo bezien lijkt de keuze eenvoudig. Poetin krijgt de Donbass en in retour krijgen we ‘peace in our time’. Nu moeten ook de Amerikanen aan zo’n akkoord meewerken en die leken lange tijd aan te sturen op regime change. Op het moment dat Poetin door Biden een oorlogsmisdadiger wordt genoemd en Biden hem heeft beschuldigd van genocide zou de deur tot redelijk dicht moeten zitten. Maar drie jaar geleden beschuldigde Biden Mohammed bin Salman (MBS) ook van de moord op Jamal Kashoggi en gaf hij aan dat Saoedi-Arabië moest worden gezien als een paria, waar niemand meer zaken mee wil doen. Afgelopen week bedelde dezelfde Biden bij MBS om meer olie. Onbegonnen werk want het land zit zo’n beetje op maximale productie, maar wellicht dat de Russische importen er voor kunnen zorgen dat er meer kan worden geleverd. Inmiddels heeft MBS beloofd 13 miljoen vaten per dag te kunnen leveren, wellicht met dank aan de Russen.
Opmerkelijk is ook de eind vorige week overeengekomen deal tussen Rusland en de VS om elkaars astronauten en kosmonauten naar het ISS te vliegen. De topman van Roscosmos, de tegenhanger van Nasa, is zojuist vervangen door Yuri Borisov, de voormalige minister van defensie van Rusland. Deze man is minder confronterend (al zou je dat met zijn vorige functie niet zeggen) dan Dimitri Rogozin. Die gaf eerder nog aan dat de VS maar bezems moest gaan gebruiken om de ruimte in te vliegen.
Een recessie in de Verenigde Staten is op korte termijn niet waarschijnlijk. Het consumentenvertrouwen is laag vanwege de inflatie, bij producenten vooral door het gebrek aan personeel. Niet meteen de signalen voor een recessie, eerder van oververhitting. Als een recessie in de Verenigde Staten er komt, zal dat waarschijnlijk niet voor de tweede helft van volgend jaar zijn. Verder zal een relatief milde recessie waarschijnlijk onvoldoende zijn om de inflatie onder controle te krijgen. Inmiddels rekent de markt voor volgend jaar zelfs al op enkele renteverlagingen.
De cijfers van de financiële instellingen in de Verenigde Staten wezen bepaald nog niet op een recessie. Het aandeel van de grootste, JP Morgan, daalde weliswaar met 4 procent op de cijfers (na de koersdaling van 30 procent dit jaar), maar debit en credit card omzet lag 13 hoger in het tweede kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal en 15 procent hoger dan een jaar geleden. Leningen aan consumenten stegen met 7 procent en het percentage non-performing loans daalde. In totaal is dat minder dan 1 procent. Natuurlijk verhoogde ook JP Morgan die voorzieningen, maar als iedereen over een recessie praat ligt dat voor de hand. Ook Jamie Dimon weet niet hoe de economie er over twee jaar uitziet. Alleen bij hypotheken is een duidelijk terug te zien, niet zo vreemd na een rentestijging van 3 naar 6 procent (inmiddels 5,2 procent). Maar er zijn nauwelijks meer variabele leningen, zo’n beetje alles staat 30 jaar vast voor veel lagere rentes.
Verder is een hypotheekrente van 6 procent nog altijd lager dan de hypotheekrente tijdens de huizenzeepbel, maar het klopt wel dat de hogere rente gecombineerd met de hoge huizenprijs er voor zorgt dat voor nieuwe kopers huizen ook in de VS redelijk onbetaalbaar zijn geworden. Daar komt wel bij dat er ook in de VS te weinig is gebouwd, goed nieuws voor de verhuurders in de huurmarkt. Het feit dat er minder hypotheken worden verstrekt, betekent niet automatisch dat huizenprijzen dalen of dat consumenten minder gaan besteden.
Als er naar de verschillende indicatoren wordt gekeken die wijzen op een komende recessie dan zitten er wel wat twijfelgevallen tussen. Zo neemt het aantal nieuwe banen af ten opzichte van vorig aan, maar historisch is er sprake van extreem veel vacatures en een extreem lage werkloosheid. Niet het signaal van een recessie.
Ook het non-farm quits rate daalde van 2,8 procent naar 2,5 procent in mei, maar afgezien van die 2,8 procent is 2,5 procent nog altijd het hoogste percentage deze eeuw. Niet echt een indicator voor een recessie.
Het aantal jobless claims loopt op, maar ook hier vanaf een extreem laag niveau. Alleen bij de recessie van 1970 was het aantal jobless claims bij de start van een recessie lager dan nu, maar toen woonden er ook 200 miljoen in de Verenigde Staten, tegenover meer dan 300 miljoen nu.
Een goede indicator voor een recessie is wel de rentecurve, met name de 10 jaar minus 3 maanden. Die is nog niet negatief, maar zal die volgens de forwards wel worden in het vierde kwartaal van dit jaar.
Inmiddels worden wel de winsttaxaties naar beneden en er worden zelfs opvallend veel bedrijven gedowngraded, maar vreemd genoeg zorgt dit niet voor koersdruk.
Volgens verschillende investment banks is er dus nog meer downside voor Amerikaanse aandelen als winst onder druk komen of als de rente verder omhoog gaat als gevolg van nog meer tegenvallende inflatiecijfers.
Conclusie blijft nog steeds dat de kans op een recessie door de markt wordt overschat en de kans op hardnekkig inflatie wordt onderschat. Er komt eind 2023 mogelijk een recessie, maar die zal niet zo diep zijn om de inflatie uit te bannen.
Via: Auréus
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.