Drie redenen voor ernstige recessie

Jan Hatzius, hoofdeconoom bij Goldman Sachs, legt uit waarom de VS, Canada en het VK mogelijk afstevenen op een zwaardere recessie dan andere G10-landen.

De recessievrees treft de financiële markten, maar nam onlangs op Wall Street iets af nadat de Federal Reserve de notulen vrijgaf van zijn vergadering in juni waarin de belangrijkste beleidsrente met 75 basispunten werd verhoogd – de grootste renteverhoging sinds 1994.

“Als de inflatie niet afneemt, zal de Federal Reserve de rente blijven verhogen, maar een mogelijke recessie kan ze de-escaleren. Met andere woorden, het rentepad van de Fed is mogelijk niet meer zo steil als eerder werd gedacht, wat op zich positief is voor de aandelenmarkt”, schreef Nordnet-analist Roger Berntsen in zijn ochtendrapport.

Volgens Forexlive schrijft hoofdeconoom Jan Hatzius van Goldman Sachs in een update dat de VS een van de drie economieën is die het risico lopen in een zwaardere recessie terecht te komen. De andere twee zijn Canada en het Verenigd Koninkrijk.

“In deze economieën zien we nu een stijging van de arbeidskosten, de kerninflatie en de verwachte stijgingen van de belangrijkste rentetarieven op niveaus die vergelijkbaar zijn met de aanloop naar een typische recessie voor ontwikkelde economieën”, schreef hij.

“Hogere cijfers voor economische oververhitting in de VS, het VK en Canada dan in Japan en de eurozone suggereren dat de volgende recessie iets minder zwak kan zijn in deze Engelstalige G10-economieën”, voegde de hoofdeconoom eraan toe.

Hatzius gelooft nog steeds dat het 30 procent waarschijnlijk is dat de Amerikaanse economie binnen de komende 12 maanden in een recessie terechtkomt. Recessierisico wordt zelfs als iets hoger beschouwd in de eurozone en het VK, met een kans van respectievelijk 40 en 45 procent.

‘We zijn heel dichtbij’

Een paar weken geleden deelde professor Nouriel Roubini de verwachting voor een Amerikaanse recessie tot het einde van het jaar.

“Kerncijfers voor het consumentenvertrouwen, de detailhandelsverkopen, de bedrijvigheid in de industrie en de woningmarkt vertragen sterk, terwijl de inflatie hoog is. We zijn heel close”, zei de directeur en voorzitter van Roubini Macro Associates bij Bloomberg TV.

Roubini kreeg de bijnaam ‘Dr. Doom’ nadat hij in 2006 beweerde dat ‘huizenprijzen de economie zouden vernietigen’. Twee jaar later veroorzaakte de in gebreke gebleven Amerikaanse woningschuld de wereldwijde financiële crisis.

Via: finansavisen.no

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.