Duitse energiereus verwacht fors meer winst

Extra miljarden naar de corebusiness, investeringen in waterstof, en een verhoging van het dividend. Het zou aardig wat meer winst opleveren.

Turbulent

Het is vandaag een turbulente dag voor een aantal aandelen die gerelateerd zijn aan een van onze voornaamste behoeftes, energie. Vestas daalde nadat bekend werd dat ze het slachtoffer waren van een cyberaanval. Gazprom daalde stevig nadat een van haar grote klanten weigert te betalen en het ook nog eens een tegenvaller te verwerken kreeg voor de Nordstream 2 pijplijn. En als klap op de vuurpijl levert Blink Charging ook nog eens tweecijferige getallen in vandaag, nadat een analist zijn mening had bijgesteld. Is het dan alleen maar ellende vandaag, voor energie aandelen?

Black Friday 2021Black Friday 2021

E.ON

Nee, natuurlijk niet. Want daar is E.ON, een van Europa’s grootste energiebedrijven.

FC Barcelona

E.ON kondigde vandaag aan dat de directie heeft besloten tot een totale investering van circa 27 miljard euro voor de core business voor de jaren 2022 tot 2026.

KokenKoken

E.ON streeft ernaar de gecorrigeerde winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) met gemiddeld 4% per jaar te verhogen tot 7,8 miljard euro in 2026. De aangepaste winst per aandeel zal in het doeljaar naar verwachting EUR 0,90 bedragen, wat overeenkomt met een gemiddelde groei van 8 tot 10% vanaf dit jaar. Dat meldt Finanzen.net.

Het dividendbeleid, dat voorziet in een verhoging van het dividend met maximaal 5% per jaar, wordt verlengd tot 2026. Over het lopende jaar ontvangen de aandeelhouders een dividend van EUR 0,49, wat 2 cent meer is dan in het voorgaande jaar. Nabeurs steeg het aandeel via Tradegate met 0,83% tot 11,12 euro.

Heb je echter nog niet van Tradegate gehoord, maar wil je weten wat de mogelijkheden zijn om voor- en nabeurs te kunnen handelen, dan kan je dat hier vinden:

Waterstof

Maar we zijn er nog niet. Vorige maand meldde E.ON dat ze in het Ruhrgebied een distributienetwerk wil aanleggen voor waterstof en het waterstofopslagmateriaal ammoniak.

De beoogde klanten hiervan zouden bedrijven moeten zijn, bijvoorbeeld uit de metaalverwerkende industrie of de voertuigbouw.

Het is de bedoeling dat er vanaf 2032 in totaal tot 80.000 ton groene waterstof en ammoniak beschikbaar zal zijn als waterstofopslagmateriaal, zo maakte E.ON eind vorige maand bekend. In het Ruhrgebied zal de vraag naar waterstof toenemen. Steeds meer bedrijven willen op korte termijn inkoopmogelijkheden voor groene waterstof om hun processen klimaatvriendelijk te maken. Alles voor een goede ESG rating, nietwaar?

E.ON is van plan om samen te werken met energiebedrijven Enel uit Italië en Iberdrola uit Spanje voor het project “H2.Ruhr”. De energie die nodig is voor de productie van de materialen zou grotendeels afkomstig zijn van nieuw gebouwde photovoltaïsche en windenergiecentrales in Italië en Spanje.

De fabriek moet in 2025 in het Ruhrgebied worden gebouwd.

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.