Econoom met bewezen analyses ziet het erg somber in

Stereconoom Nouriel Roubini voorspelt een harde landing voor de Amerikaanse economie.

De brede Amerikaanse aandelenindex S&P 500 heeft zijn slechtste halfjaar sinds 1970 achter de rug. En voor beleggers kan het nog pijnlijker zijn: Stereconoom Nouriel Roubini gelooft dat de VS afstevenen op een zware recessie waarin aandelen nog eens 50 procent kunnen dalen. In de financiële crisis van 2008 werd Roubini bekend toen hij de kredietcrisis in het wereldwijde financiële systeem vrij precies voorspelde.

In een column op Project Syndicate betoogt Roubini dat de VS “voldoende reden tot bezorgdheid” heeft over een dreigende recessie, omdat de economie momenteel kenmerken heeft van zowel de stagflatiecrisis van de jaren 1970 als de recessie van 2008.

Stagflatoire schuldencrisis

“De Fed zal zich uiteindelijk terugtrekken en hoge inflatie accepteren”, voorspelt Roubini. Centrale bankiers zouden hun zeer restrictieve houding herzien omdat ze vreesden voor de schade van een recessie en een schuldenval veroorzaakt door een buitensporige accumulatie van private en publieke verplichtingen na jaren van lage rentetarieven.

Roubini noemt de opvatting dat de economie zachtjes zal landen ‘gevaarlijk naïef’. In de column wijst hij er bijvoorbeeld op dat de New York Fed de kans op zo’n scenario op slechts 10 procent schat.

Het aandeel van de private en publieke schuld in het wereldwijde bbp is vandaag veel hoger dan in het verleden, van 200 procent in 1999 tot 350 procent vandaag. “Onder deze omstandigheden zullen een snelle normalisatie van het monetaire beleid en stijgende rentetarieven ‘zombie’ huishoudens (die maar net hun hoofd boven water kunnen houden), bedrijven, financiële instellingen en overheden met een hoge schuldenlast in faillissement en insolventie drijven,” zegt Roubini.

“De volgende crisis zal niet zijn zoals zijn voorgangers”, zei Roubini. “Vandaag worden we geconfronteerd met aanbodschokken in een context van veel hogere schulden, wat betekent dat we op weg zijn naar een combinatie van stagflatie in de stijl van de jaren 1970 en schuldencrises in de stijl van 2008 – een stagflatoire schuldencrisis.”

Beperkte beweegruimte centrale banken en overheden

Deze combinatie van stagflatie en hoge schulden vormt een grote uitdaging voor centrale banken: “Wanneer een centrale bank te maken krijgt met stagflatoire schokken, moet ze haar monetairbeleidskoers verkrappen, zelfs als de economie op een recessie afstevent.”

De huidige situatie is dus fundamenteel anders dan de wereldwijde financiële crisis of de eerste maanden van de coronapandemie, toen centrale banken in staat waren om het monetaire beleid agressief te versoepelen als reactie op de dalende totale vraag en deflatoire druk. Ook de ruimte voor fiscale expansie zal deze keer beperkter zijn. “De fiscale munitie is grotendeels uitgeput en de staatsschuld is niet langer houdbaar.”

Omdat de huidige hogere inflatie een wereldwijd fenomeen is, verkrappen de meeste centrale banken tegelijkertijd hun monetaire beleid. Dit vergroot de kans op een gesynchroniseerde wereldwijde recessie. Monetaire verkrapping heeft al effect: overal ontsnapt lucht uit zeepbellen – inclusief publiek en private-equitykapitaal, onroerend goed, residentieel vastgoed, meme-aandelen, cryptocurrencies, SPAC, obligaties en kredietinstrumenten. “De reële rijkdom daalt en de schuld stijgt”, vat Roubini samen.

Stagflatie en financiële crisis bedreigen beurs

Daarom zullen aandelen volgens Roubini het meest waarschijnlijk nog meer dalen. Aandelen in de VS en wereldwijd daalden ongeveer 35 procent in typische recessies. “Aangezien de volgende recessie echter zowel stagflatoir zal zijn als gepaard zal gaan met een financiële crisis, zou de ineenstorting van de aandelenmarkten dichter bij 50 procent kunnen liggen”, zegt Roubini.

Of het nu gaat om een milde of ernstige recessie, de geschiedenis leert dat de aandelenmarkt veel meer beweegruimte heeft voordat deze uitbodemt. “Onder de huidige omstandigheden moet elk herstel – zoals dat van de afgelopen twee weken – worden gezien als een ‘dead cat bounce‘ in plaats van de gebruikelijke ‘buy-the-dip’-kans,” waarschuwt Roubini. “Het zal nog veel erger worden voordat het beter wordt.”

Roubini heeft de reputatie extreem pessimistisch te zijn op economisch gebied, wat hem de titel “Dr. Doom” of “Permabear” opleverde.

Foto via Marketwatch

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.