Afgelopen week stelden de winsten en de vooruitzichten van de meeste Big Tech-bedrijven teleur. De advertentie-inkomsten staan onder druk en aangezien partijen als Facebook en Google in korte tijd samen meer dan de helft van de online advertentiemarkt uitmaken, komt dat hard aan.
Bovendien, in elke recessie ging er in het verleden wel een krant failliet, deze cycliciteit is in markt voor online advertenties niet anders. Ook de cloud en e-commerce kunnen niet alleen leunen op structurele trends, maar zijn ook gevoelig voor de economische cyclus. Verder drukt de sterke dollar op de resultaten van Big Tech multinationals. Het zorgt er voor dat hun pricing power onder druk staat. Het resultaat is dat winstmarges onder druk komen en de geschiedenis leert dat dit niet goed is voor de aandelenkoersen van betreffende bedrijven. Nu waren de marges bij Big Tech ook veel hoger dan in de rest van de markt, daarbij geholpen door de recente coronacrisis. Na deze crisis komt nu de tijd van normalisatie, ook op het gebied van de marges.
Gelukkig worden aandeelhouders in de toekomst gecompenseerd. Margedruk biedt vreemd genoeg ruimte voor k/w-expansie. Het feit dat ook deze bedrijven niet onbeperkt hun prijzen kunnen verhogen, biedt immers ruimte voor lagere rentes. Het doel van de centrale bank is bereikt. Daardoor kan de rente omlaag en de waardering van de aandelenmarkt omhoog. Minder winst, maar tegen hogere waarderingen zorgt dan per saldo voor een stijgende aandelenmarkt. Bovendien blijven de Big Tech-bedrijven verkapte monopolies en dat betekent dat marges relatief hoog zullen blijven. De vijf FAAMG-aandelen realiseren nog altijd een marge van 29,4 procent (ongeveer het dubbele van de S&P 500. Wanneer de rente begint te dalen, is er ruimte voor een hogere waardering, daarbij ook nog eens geholpen door een draai in de dollar die parallel is aan deze rentebeweging.
Hogere marges zijn vaak een gevolg van verbeterende pricing power. Dat kan door de marktvorm (oligopolie of zelfs monopolie), maar ook een periode van stijgende inflatie in combinatie met dalende loonkosten is goed voor de marges. De marges van Big Tech stegen sterk tijdens de pandemie door de beweging naar online. Daar is nu sprake van normalisatie en wanneer de inflatiestijging begint af te nemen en de loonkosten hun been bijtrekken, kan het snel gaan met de winstmarges. Maar waar Big Tech dit keer het lijdend voorwerp is, profiteert de rest van de markt van de komende draai van de centrale bank.
Deze vijf aandelen zijn onderdeel van de Nasdaq. Er zijn segmenten van de Nasdaq die veel minder gevoelig zijn voor margedruk. Op de Nasdaq staan bijvoorbeeld veel biotechbedrijven genoteerd. Daar is het vooral de liquiditeitscyclus die impact heeft. Toch zijn deze bedrijven ook in historisch opzicht extreem afgewaardeerd. Ook energytech- of cleantech-aandelen zullen minder last hebben van margedruk. Structureel hogere olie- en energieprijzen zorgen er voor dat er in de komende jaren veel vraag blijft naar de producten en diensten van dergelijke bedrijven.
Voor wie de Nasdaq (of tech) in portefeuille niet wil onderwegen, zijn dit mogelijk aantrekkelijke alternatieven. Een ander segment zijn de semiconductors. Vrijwel elke dag laat zien dat de oorlogsvoering de Oekraïne niet mogelijk is zonder semi’s. Traditioneel worden semi’s lager gewaardeerd dan andere Nasdaqbedrijven, terwijl daar door de spreiding over verschillende deelmarkten een groot deel van de cycliciteit is verdwenen.
Via: Auréus
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.