De vraag naar aardgas in Europa is sterk gedaald, zelfs lager dan veel analisten hadden ingeschat.
Zelfs als gecorrigeerd wordt voor het weer is dat het geval. Tegelijkertijd wordt er een record aan LNG ingevoerd terwijl voorraden zich helemaal aan de bovenkant van de historische bandbreedte bevinden. Komende weken komt er een Siberische koudegolf naar Europa en op basis daarvan zijn de gasprijzen gestegen. Desondanks is iedereen er wel van overtuigd dat Europa het zal redden met deze gasvoorraden, maar als de winter erg koud is, is er mogelijk onvoldoende gas voor komende winter.
De vraag naar gas daalde met 25 procent in november in vergelijking met de gemiddelde vraag in november 2017-2021. In oktober was de vraag 26 procent lager, maar dat was grotendeels te danken aan het weer. Dat geldt niet voor november. Gecorrigeerd voor weersomstandigheden ligt de vraag altijd nog 19 procent lager. De Europese Unie kwam in juni een besparingsdoelstelling overeen van 15 procent.
Vanuit de industrie ligt de vraag naar gas 28 procent lager dan het vijfjaarsgemiddelde. Voor elektriciteitsproductie is de vraag 23 procent lager dan normaal. Dat kwam ook omdat de vraag naar elektriciteit 13 procent lager is dan normaal. Bij particulieren was de vraag naar gas 25 procent lager dan normaal in november.
LNG importen waren in november 10 procent hoger dan in oktober. Er kwam meer LNG uit Algerije en ook meer uit Rusland (Rusland is nog altijd goed voor 17 procent van de LNG import). De import vanuit de Verenigde Staten en Qatar daalde enigszins. Opvallend is dat de White House Chief Energy Advisor de olie-industrie oproept om meer te investeren. Vooral het optreden van de schalieboeren noemde hij ‘on-Amerikaans’. Schalieboeren krijgen van hun aandeelhouders te horen dat ze zoveel mogelijk cashflow moeten genereren en dus vooral niet meer moeten investeren in fossiele brandstoffen. Die bedrijven kopen nu massaal eigen aandelen in of keren dividend uit. Ironisch genoeg was de eerste daad van Biden toen hij president werd, het stoppen van de Keystone XL pijplijn vanuit Canada, maar nu kan ook Biden die Canadese olie goed gebruiken. De gas-markt blijft door deze ontwikkelingen één van de meest volatiele markten, met enige regelmaat grote uitschieters.
Via: Auréus
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.