Na een zwaar eerste kwartaal hebben de beurzen onlangs terrein kunnen goedmaken. Nu is het tijd voor een najaar van monetaire beleidsbeslissingen. Aangezien de vooruitzichten uiteen lopen, zou een gediversifieerde blootstelling aan hoogwaardige dividendaandelen logischer dan ooit kunnen zijn.
In augustus trakteren de grote centrale banken zichzelf op een soort zomerstop. Noch de Europese Centrale Bank (ECB) noch de Amerikaanse Fed vergaderen. In ieder geval geeft de Zwitserse Nationale Bank om de drie maanden haar beoordeling van de algemene beleidssituatie. In dit opzicht moeten beleggers nog steeds geduld hebben totdat ze meer duidelijkheid krijgen over de verdere richting van het monetaire beleid. De ECB start op 8 september en de Fed komt op 20 september bijeen voor een tweedaagse vergadering. De beurzen staan dan ook voor een spannende start van het najaar.
Een mix van gespannen geopolitiek, stijgende inflatiecijfers en de daaruit voortvloeiende renteverhogingen heeft bepaald wat er dit jaar tot nu toe op de aandelenmarkten is gebeurd. Bovenal verzet de Amerikaanse Federal Reserve zich fel tegen de inflatie. In juni en juli greep het twee keer in en verhoogde het de basisrente met elk 0,75 procentpunt. Nu kent de federal funds rate een rente van 2,25 procent tot 2,50 procent. Fed-voorzitter Jerome Powell kondigde een nieuwe stap omhoog aan voor de herfst. Hij liet echter open in hoeverre zijn instantie de renteduimschroef zal draaien. De uitspraken van Powell werden gezien als een signaal voor een mogelijk gematigder tempo.
Opluchting bij de benzinepomp
Het scenario van een vertragende renteverhoging werd ondersteund door de laatste inflatiegegevens uit de VS: in juli 2022 overtrof de consumentenprijsindex (CPI) het niveau van het voorgaande jaar met een indrukwekkende 8,5 procent. In juni was de prijsstijging echter nog ruim negen procent. Amerikaanse consumenten konden opgelucht ademhalen, vooral wanneer ze naar de benzinepomp reden: benzine daalde in juli 2022 met 7,7 procent in vergelijking met de voorgaande maand. In juni waren de prijzen hier met een dubbelcijferig percentage gestegen.
Volgens UBS CIO GWM is de tendens onder beleggers veranderd. “Inflatie is nu minder een zorg voor de markten dan het risico van te veel verkrapping en een recessie”, merken de experts op. Ze hebben verschillende scenario’s opgesteld voor de komende maanden. “Vanuit ons oogpunt is de kans dat de bredere aandelenindices de rest van het jaar aanzienlijk zullen dalen 50 procent”, leggen de kapitaalmarktprofessionals uit. Hierachter schuilt de mogelijkheid van een recessie of zelfs stagflatie. Hoewel de experts uitgingen van een grotendeels stabiele ontwikkeling van de aandelenkoers, zou een “reflatie” opwaarts potentieel op de aandelenmarkten kunnen bieden. Voor dit scenario ziet UBS CIO GWM echter slechts een kans van tien procent. “Daarom moeten tactisch georiënteerde beleggers in deze markt gediversifieerd blijven en defensief, selectief te werk blijven gaan”, zetten de specialisten hun beoordeling in een notendop. Als het gaat om assetallocatie, geeft UBS CIO GWM logischerwijs de voorkeur aan waarde aandelen en kwalitatief sterke aandelen.
Graafmachines, bier en halfgeleiders
Een blik op de huidige samenstelling onthult de diversiteit van bijvoorbeeld de UBS Global Quality Dividend Payers Index. Dit is waar traditionele industriële bedrijven samenkomen met wereldwijde consumentenmerken en technologieaandelen. Tot de eerste groep behoort Caterpillar. In 2025 kan de Amerikaanse fabrikant van bouwmachines zijn 100-jarig bestaan vieren. Over de hele wereld zijn meer dan vier miljoen machines met het bekende “CAT” -logo in gebruik op bouwplaatsen en in mijnen. Het bedrijf levert ook industriële gasturbines, motoren en locomotieven. Met meer dan 107.000 werknemers genereerde Caterpillar in 2021 een omzet van $ 51 miljard.
Heineken is een van de indexleden uit Nederland. De op een na grootste brouwerij ter wereld is aanwezig in meer dan 190 landen. In 2021 bereikte de bierproductie 231 miljoen hectoliter. Het management van het stukje Neerlandse trots maakt beleggers onder meer het hof met gezonde en duurzame dividenduitkeringen van 30 tot 40 procent van de winst. Een aantal positieve aspecten brengt SK Hynix ook in de index. Sinds 1983 schrijft het Koreaanse bedrijf een succesverhaal met de productie en verkoop van halfgeleiders. De grote vraag naar pc’s, smartphones en IT-infrastructuur bracht SK Hynix in 2021 een verkooprecord. Dit resulteerde in een winstsprong, waardoor de Aziaten samen met de stijgende cashflow hun dividend met 32 procent konden verhogen.
Bron: cash.ch
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.