Een wekelijkse conference call van Britse energie experts geeft inzicht in de moeilijkheden waarmee de industrie wordt geconfronteerd in het licht van de energiecrisis in Europa.
“Luisteren naar hen wordt van week tot week angstaanjagender – en suggereert dat het deze winter veel moeilijker zal zijn om de macht te behouden dan Europese regeringen toegeven”, schrijft Javier Blas in een Bloomberg-column.
Hij wijst erop dat de Britse huishoudens deze vrijdag te horen kregen dat hun elektriciteits- en gasrekeningen vanaf 1 oktober met 80 procent zullen stijgen. De conference call van de experts uit de sector suggereert echter dat het probleem breder is dan alleen de stijgende kosten.
In toenemende mate werden woorden als “noodsituatie” en “knelpunt” gebruikt, waarbij deelnemers zich concentreerden op de vraag wanneer een crisis zich voordoet – en niet of. “Stel je voor dat je de gesprekken tussen Wall Street-leidinggevenden en de Federal Reserve had kunnen horen toen de wereldwijde financiële crisis van 2008 zich manifesteerde”, schrijft Blas.
Bespreek noodmaatregelen
In het telefoondebat vorige week werd bijvoorbeeld de vraag gesteld: “Speelt u mogelijke opties door in het geval dat de grensoverschrijdende handel deze winter instort onder druk van de leveringszekerheid?” Of ook: “Kunnen we een vergadering houden waarin we de noodmaatregelen bespreken?”
Een andere deelnemer merkte op dat de relatie tussen vraag en aanbod laat zien “hoe slecht de winter kan zijn voor iedereen die kan rekenen”. Dezelfde beller had zich botweg uitgesproken over de voorspellingen van de netbeheerder zelf: “Ik denk niet dat je gelooft wat je hebt geschreven. Niemand anders doet dat.”
Blas wijst erop dat de Britse elektriciteitsfuturesprijzen voor december 2022 de £ 1.000 per megawattuur naderen – wat een verdubbeling zou zijn ten opzichte van het huidige niveau. Hierdoor dreigde stroomuitval. Ondertussen houdt de regering in Londen vol dat de Britten zich geen zorgen hoeven te maken.
Overheid belooft voldoende elektriciteit en gas
“Huishoudens, bedrijven en industrie kunnen er zeker van zijn dat ze in de winter van de nodige elektriciteit en gas zullen worden voorzien”, zei Downing Street deze week. Het Verenigd Koninkrijk heeft immers “een van de meest betrouwbare en diverse energiesystemen ter wereld”.
De professionals op de markt zijn echter al volop bezig met crisismanagement. “Als er een systeemstressgebeurtenis optreedt in zowel de gas- als de elektriciteitssector, hoe communiceren de netbeheerder en het gascontrolecentrum dan? Welke stressgebeurtenis heeft voorrang?”, wilde een deelnemer weten in de conference call.
Ook de vraag wat er gebeurt als Europese landen het transport van elektriciteit naar hun buurlanden onderbreken, baart zorgen. “Alsjeblieft, de markt moet beter begrijpen hoe de interconnectoren moeten worden gebruikt in tijden van zeer hoge prijzen en mogelijke generatiefouten”, vroeg een deelnemer aan de oproep vorige week, zei Blas.
Blas, die de afgelopen maanden meerdere keren de conference call van de energiemarktprofessionals heeft gevolgd, trekt zijn conclusie in drie stellingen. “Ten eerste is de dreigende stroomnoodtoestand erger dan veel van de managers in de industrie publiekelijk toegeven, en veel gevaarlijker dan de overheid toegeeft. Ten tweede zijn hoge prijzen een groot probleem, maar ook de continuïteit van de energievoorziening loopt gevaar. Ten derde begint de tijd te dringen om je voor te bereiden voordat de temperaturen dalen.”
Via: Bloomberg / Cash.ch
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.