Eén van de belangrijkste peilers in alles, balans.
In de afgelopen decennia waren aandelen en obligaties de belangrijkste beleggingscategorieën binnen een portefeuille. Obligaties boden een buffer in slechte tijden en in combinatie met het uitstekende, langjarige rendement op aandelen werd met helft van het risico toch een uitstekend rendement behaald. Dat is in 2022 anders. Dit jaar staat de aandelenmarkt onder druk als gevolg van de stijgende rente. Dat betekent dat aandelen en obligaties in tandem dalen. Obligaties bieden geen buffer meer en daarnaast weinig rendement. Logisch dat beleggers daarom snel de voorkeur geven aan meer beleggen in aandelen, maar meer beleggen in aandelen betekent ook meer risico. Bovendien krijgt een portefeuille die vrijwel uitsluitend uit aandelen bestaat een eenzijdig karakter.
Toch is het mogelijk om beleggingscategorieën toe te voegen aan portefeuilles die zowel qua rendement als qua risico kunnen bijdragen aan de portefeuille. De afgelopen jaren zijn beleggingen buiten de beurs volwassen geworden. Dat betekent dat het nu veel eenvoudiger is om te investeren in private equity dan enkele jaren terug. Ook op het gebied van directe investeringen in vastgoed is er meer keuze en de laatste jaren groeit de markt voor private debt snel. Het grote verschil van deze investeringen met beursgenoteerde beleggingen is dat men de liquiditeit van de beurs moet missen. Deze beleggingen zijn dus niet of moeilijk te verkopen. Tegenover die beperking in liquiditeit staat een hoger verwacht rendement, de zogenaamde liquiditeitspremie, maar ook dán is het van belang dat de portefeuille in balans blijft.
Wanneer illiquide beleggingen opgenomen worden in portefeuilles moet worden voorkomen dat er een situatie kan ontstaan waarin een belegger gedwongen wordt om illiquide beleggingen te verkopen. Het gedwongen verkopen van illiquide beleggingen is namelijk niet goed voor de prijs en gaat dus ten koste van het rendement. Daarvoor is het van belang dat het liquide deel van de portefeuille voldoende omvang heeft om te voldoen aan basisbehoeftes zoals de kosten voor levensonderhoud en eventuele andere kosten. Nu is het voordeel van gezamenlijke beleggingen, bijvoorbeeld beleggingen in een pensioenfonds, dat persoonlijke beslommeringen weinig invloed hebben op de vereiste beleggingshorizon, maar op het moment dat een individuele belegger onverwacht wordt geconfronteerd met bijvoorbeeld een echtscheiding of een overlijden, moeten ook in zo’n geval illiquide beleggingen passen binnen de portefeuille.
Aan de lange beleggingshorizon van illiquide beleggingen zitten ook voordelen. Het dwingt namelijk om vooruit te kijken in de toekomst. Daarbij komt al snel de familie in beeld. Een voordeel van focussen op de lange termijn is dat men minder bezig is met de waan van de dag. Dat geeft financiële rust want beleggingen buiten de beurs bewegen immers niet zo snel als beleggingen op de beurs. Natuurlijk zijn ook deze beleggingen gevoelig voor macro-economische grootheden zoals economische groei en de rente, maar doordat er bewust is nagedacht over de beleggingshorizon komt u als belegger niet in de verleiding om tussentijds de verkeerde besluiten te nemen.
Een portefeuille met een goede balans bestaat dus uit beursgenoteerde beleggingen zoals aandelen en obligaties en uit niet-beursgenoteerde investeringen. Enerzijds biedt zo’n portefeuille flexibiliteit en de mogelijkheid in te spelen op actuele onderwerpen. Anderzijds zorgen lange termijn investeringen voor rust en stabiliteit. Bovendien kan met niet-beursgenoteerde investeringen een hoger rendement worden behaald dan met vergelijkbare beleggingen op de beurs. Nu blijkt dat in de praktijk de markten buiten de beurs vele malen groter te zijn dan wat er op de beurs is genoteerd. Dat biedt dus nóg meer mogelijkheden om de juiste balans te bereiken.
Via: Auréus
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.