Hoe geld te verdienen in een dalende markt

De aandelenmarkten zitten in een turbulente periode in het licht van een agressieve Amerikaanse Fed en de economische neergang. Maar er zijn manieren waarop beleggers zich hiertegen kunnen indekken.

De inflatie in de VS klom in mei met 8,6 procent op jaarbasis naar het hoogste niveau in meer dan 40 jaar, zo maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid onlangs bekend in Washington. Deze verrassende stijging heeft de rente op staatsobligaties opgedreven, de dollar verder versterkt en de devaluatiedruk op de aandelenmarkten verder verhoogd. De rentegevoelige Amerikaanse technologie-index Nasdaq blijft verliezen.

Een agressievere Fed in de strijd tegen inflatie en de dreiging van een economische neergang zorgen voor een explosieve mix waarmee de beurzen de komende maanden zullen moeten worstelen. De devaluatiedruk zal waarschijnlijk aanhouden, vooral voor groeiaandelen. Maar er zijn manieren waarop beleggers geld kunnen verdienen, zelfs als de prijzen dalen:

VIX

Als er sprake is van marktturbulentie, dan is dit duidelijk zichtbaar in de prijsontwikkeling van de “VIX”. Achter de veelgenoemde afkorting zit de Chicago Board Options Exchange (CBOE). De “Volatility Index” (VIX) drukt het verwachte fluctuatiebereik of de volatiliteit van de S&P 500 voor de komende 30 handelsdagen uit. Als de S&P 500 daalt, stijgt de VIX meestal en vice versa.

Aangezien afdekkingstransacties met “beleggersangst” mogelijk zijn, creëert dit kansen voor beleggers. Deze bestaan bijvoorbeeld uit het kopen van VIX ETF’s (Exchange Traded Funds). Een bekende ETF is de “iPath Series B S&P 500 VIX Short-Term Futures ETN (VXX)”.

Put opties

Met een put optie hebben beleggers het recht om een overeengekomen hoeveelheid effecten binnen een bepaalde periode te verkopen, tegen een aanvankelijk vastgestelde prijs, de zogenaamde “strike”. Daar betaal je premie voor. De prijs van de put optie stijgt wanneer de prijs van de onderliggende waarde daalt. Als de prijzen daarentegen stijgen, verliest de eigenaar van een put optie geld.

De waarde van de opties wordt niet alleen bepaald door de prijsontwikkeling van de onderliggende waarde. De resterende looptijd of volatiliteit heeft ook invloed op de prijs. Het volgende geldt: Hoe korter de resterende looptijd, hoe goedkoper de optie. En hoe hoger de volatiliteit, hoe duurder de optie.

Daarom wordt een hedgingtransactie met een put optie verstandig uitgevoerd in rustige marktfasen. Opties die over twaalf of 18 maanden vervallen, zijn ook ideaal. Opties met kortere looptijden hebben alleen zin als op korte termijn een sterke koersontwikkeling in de ene of de andere richting wordt verwacht.

Mini-futures

De koper van een mini-future hoeft slechts een klein deel van de onderliggende waarde, bijvoorbeeld de Nasdaq 100 of AEX, zelf te financieren. Het resterende bedrag, het zogenaamde financieringsgedeelte, komt ten laste van de emittent (de uitgevende instelling). Als de onderliggende waarde nu sterk daalt, profiteren beleggers onevenredig. Hoe hoger het financieringsaandeel, hoe groter het hefboomeffect.

Aangezien het vreemd vermogen rente draagt, brengt de emittent de belegger financieringskosten in rekening door het financieringsniveau dagelijks aan te passen. In tegenstelling tot klassieke futures is de looptijd van mini-futures niet beperkt. Bovendien hoeven beleggers nooit geld toe te voegen aan mini-futures, omdat de instrumenten een automatische verliesbarrière hebben: het stop loss-niveau. Als de onderliggende waarde het stop loss-niveau bereikt, vervalt de mini-future onmiddellijk. De emittent berekent vervolgens de restwaarde en keert deze uit – als er nog iets over is.

Short ETF’s

ETF’s volgen meestal een beursindex zoals de AEX. Een short ETF daarentegen is afhankelijk van een dalende onderliggende waarde. Short ETF’s zijn opgebouwd met derivaten zoals warrants, opties, futures en swaps en zijn onder andere populair omdat ze minder risicovol lijken dan short selling en gunstigere voorwaarden bieden in vergelijking met klassieke fondsen.

Short ETF’s zijn echter niet geschikt als langetermijnbelegging, omdat ze meestal dagelijks worden berekend en daarom de prijsontwikkeling van de onderliggende waarde niet 1:1 weerspiegelen. Als bij short ETF’s een hefboom wordt gebruikt kunnen de inkomsten extra worden verhoogd – maar hetzelfde geldt voor eventuele verliezen uiteraard.

Short selling

Bij short selling verkoopt een belegger effecten, valuta of goederen die hij niet heeft op het moment van de verkoop – hij leent ze in eerste instantie alleen. De short seller hoopt de onderliggende activa later voor een goedkopere prijs te kopen. Als deze in de tussentijd daadwerkelijk waarde hebben verloren, kan hij het verschil tussen de koopprijs en de marktwaarde als winst in eigen zak steken.

Het risico op verliezen op short selling is relatief groot. Want als de koersen van de betreffende aandelen niet dalen zoals verwacht, moet de verkoper aan het einde van de periode alsnog de bijbehorende stukken inslaan om aan zijn leveringsverplichting te voldoen. Zo realiseert hij verliezen. Daarom is deze strategie meer voor slimme financiële tactici. Voor short selling heb je ook een kapitaalbuffer nodig, een zogenaamde veiligheidsmarge.

Via: cash.ch

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.