Hoe staan we er economisch voor?

De markt update van vandaag, wat is de economische stand van zaken?

Gisteren heeft het Amerikaanse ministerie van Arbeid de ontwikkelingen van de consumentenprijzen in de maand februari gepubliceerd. De consumenten prijs index (cpi) steeg met 7,9 procent op jaarbasis. Dit is het hoogste niveau sinds januari 1982. De voor het monetaire beleid van de centrale bank belangrijke kerninflatie (exclusief voeding en energie) steeg op jaarbasis met 6,4 procent. Ook dit is de hoogste stand in bijna 40 jaar tijd. De gemiddelde verwachting van economen lag volgens een enquête van Dow Jones op 7,8 procent op jaarbasis en 0,7 procent op maandbasis. De markt hield dus al rekening met een forse prijsstijging. 

In februari stegen de energieprijzen met 3,5 procent en wegen voor ongeveer éénderde mee in de totale inflatie. Ook de kosten van huisvesting wegen voor ongeveer éénderde mee. Op jaarbasis werden de woonlasten 4,7 procent hoger.

Een goede indicator voor de ontwikkeling van de loon-prijsspiraal is de reële inflatie. Voor de berekening van de reële inflatie wordt de inflatie gecorrigeerd voor de stijging van het gemiddelde uurloon. De afgelopen 12 maanden is het gemiddeld uurloon met 5,1 procent gestegen. Voor de maand februari stijgen de lonen harder dan de prijzen. Dit betekent dat de reële inflatie op maanbasis met 0,8 procent is gedaald.

Volgende week gaat de Amerikaanse centrale bank (Fed) voor het eerst in meer dan 3 jaar de rente verhogen. Het enorme opkoopprogramma, verantwoordelijk voor de snelste groei van de geldhoeveelheid in 2021 van de afgelopen 37 jaar, stopt deze maand om de inflatie te beteugelen.

Minder groei

De Europese Centrale Bank (ECB) kwam in de toelichting op het rentebesluit met nieuwe economische ramingen. De inflatie komt dit jaar veel hoger uit dan verwacht en de risico’s op economische groeivertragingen zijn toegenomen. De ECB rekent voor heel 2022 op een inflatie van 5,1 procent en een kerninflatie van 2,6 procent. De verwachting is dat op korte termijn de inflatie verder zal toenemen als gevolg van de sterk gestegen energieprijzen. Voor 2024 gaan de monetaire beleidsmakers uit van een inflatie 2 procent conform de gemiddelde lange termijn doelstelling.

Ondanks de geopolitieke onzekerheid in het oosten van Europa wordt het opkoopprogramma geleidelijk afgebouwd. Deze maand stopt het nood-opkoopprogramma en wordt het reguliere opkoopprogramma met 10 miljard euro per maand afgebouwd naar 20 miljard in juni van dit jaar. Veranderingen van het opkoopprogramma in het derde kwartaal is afhankelijk van de dan geldende economische outlook voor de eurozone. De ECB heeft, rekening houdend met de oorlog in Oekraïne, de economische groeiverwachtingen voor dit jaar verlaagd van 4,2 procent naar 3,7 procent.

Via: Fintessa Vermogensbeheer

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.