Just Eat Takeaway, miljardenverlies

Snelle hap bezorger Just Eat Takeaway gleed in de eerste helft van het jaar dieper in het rood door een afwaardering van zijn Amerikaanse dochter Grubhub.

Al met al rapporteerde het bedrijf een verlies van zo’n 3,5 miljard euro na 486 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar, zo maakte het woensdag bekend in Amsterdam. Just Eat Takeaway had de aankoop van Grubhub pas in de zomer van 2020 aangekondigd voor 7,3 miljard dollar of toen zo’n 6,4 miljard euro in eigen aandelen. Nu moest het bedrijf drie miljard euro afschrijven en dus bijna de helft daarvan. Just Eat Takeaway wil nu van het Amerikaanse bedrijf af.

In de eerste helft van het jaar bleef de voedingsleverancier achter bij de gemiddelde verwachtingen van analisten voor de meeste kerncijfers. Zowel het aantal orders met zo’n 510 miljoen als de bruto transactiewaarde (GTV) met bijna 14,2 miljard euro waren zwakker dan experts op de lijst hadden staan. Een jaar geleden waren er 547 miljoen bestellingen en een GTV van 14,1 miljard euro. Net als concurrent Delivery Hero moet Just Eat Takeaway kijken hoe het bedrijf omgaat met inflatie en de daaruit voortvloeiende krappere budgetten van zijn klanten.

Het gecorrigeerde verlies voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (Ebitda) daalde met bijna 30 procent op jaarbasis tot 134 miljoen euro, iets beter dan verwacht. Vooral het Noord-Europese segment leverde een “significante” bijdrage, klonk het. Naast Duitsland (Lieferando) omvat de regio ook Denemarken, Polen, de Benelux en Oostenrijk.

Het bedrijf bevestigde zijn vooruitzichten voor het lopende jaar: naast een stijging van het mid-single-digit percentagebereik in bruto transactievolume, zal de aangepaste operationele marge (Ebitda-marge) naar verwachting min 0,5 tot min 0,7 procent bedragen. Net als in 2021 zal het bedrijfsresultaat in het lopende jaar naar verwachting negatief zijn. In 2023 moet het bedrijfsresultaat echter uit de rode cijfers staan.

Via: finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiƫle situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.