Koningsdag special: Koninklijke aandelen

Koningsdag, altijd weer een groot feest! Laten we eens kijken naar wat Koninklijke aandelen.

Wat is een koninklijk aandeel?

Het predicaat ‘Koninklijk’ mag je niet zomaar beginnen voeren. Het wordt toegekend door het Koningshuis, waarbij je als bedrijf aan een aantal voorwaarden moet voldoen:

  • Het bedrijf dient een belangrijke speler te zijn binnen haar vakgebied, het dient een significante rol te spelen;
  • Minstens 100 jaar te bestaan;
  • Minimaal 100 werknemers in dienst te hebben;
  • Financieel gezond te zijn;
  • Geen onderdeel te zijn van een ander bedrijf dat al erkend is als Koninklijk bedrijf;
  • In Nederland manifesteren.

Dat laatste punt is de reden dat Shell niet meer ‘Royal Dutch Shell’ mocht heten, aangezien het hoofdkantoor verplaatst werd van Nederland naar Engeland.

Koninklijke Nederlandse bedrijven

Op deze dag zijn we kneiterlam trots op ons kikkerlandje, trots om Nederlander te zijn, trots op alles wat uit Nederland komt. Een extra speciale dag dus, waarbij wij graag eens kijken naar Nederlandse Koninklijke aandelen. Gewoon, om ons chauvinisme nog wat extra te voeden.

Koninklijke Ahold Delhaize

Bekend van de Appie, waar je zo je sixpackje Heineken scoort, uiteraard gekoeld. Maar het bedrijf heeft nog veel meer merken in portfolio. Wat dacht je van Etos, Gall & Gall, en Bol.com? Daarnaast hebben ze ook nog een aantal activiteiten in België, de VS, Indonesië, Portugal, Griekenland, en Oost-Europa. Maar hey, vandaag kijken we naar Nederland. Ahold is beursgenoteerd sinds 1948 (!) en heeft het Koninklijke predicaat sinds 1987. Genoteerd aan de AEX, met een market cap van ruim 29 miljard euro.

Koninklijke BAM Groep

Sta je vandaag ergens te feesten en waait er zand van een of andere bouwplaats in je gezicht, dan is de kans groot dat dat komt door BAM. De Bataafse Aanneming Maatschappij van Bouw- en Betonwerken. Opgericht in 1869, gevestigd in Bunnik. Bekend als aannemer op veel grote bouwprojecten. Niet alleen actief in Nederland, maar internationaal actief. Market cap van zo’n 750 miljoen euro, omzet van 7,3 miljard euro, koers-winstverhouding van net geen 42.

Koninklijke Boskalis Westminster

Een baggerbedrijf waar we trots op mogen zijn. Schoot vorig jaar te hulp in Egypte, toen de Ever Given het Suez kanaal blokkeerde. Opgericht in 1910, gevestigd in Papendrecht. Beurswaarde is ruim 4,3 miljard euro, omzet van net geen 3 miljard euro. Kwam onlangs in het nieuws, naar aanleiding van het overnamebod van HAL Trust. De vraag is daarmee hoe lang Boskalis ‘Koninklijk’ zal blijven, want het zal met de overname wellicht het prestigieuze label verliezen.

Koninklijke Brill

Uitgever van vooral wetenschappelijke publicaties. Bestaat al meer dan 300 jaar (!), werd in 1683 opgericht, en is gevestigd in Leiden. Het is, vergeleken met de voorgaande namen, een wat kleiner bedrijf. De omzet ligt op een kleine 47 miljoen euro, de winst op 7,2 miljoen. De winst per aandeel komt uit op 2 euro, de market cap op zo’n 44 miljoen.

Koninklijke DSM

Terug naar een flinke reus, eentje van formaat. Dutch State Mines, een Nederlands mijnbedrijf? Ja, van oorsprong, maar nu niet meer. Deze corebusiness, wat Limburg veel rijkdom heeft opgeleverd, werd uiteindelijk afgestoten. De laatste mijn werd gesloten in 1973. Het bedrijf grijpt echter met trots terug naar haar roots, om deze (weliswaar verkorte) naam te blijven voeren. Wat het nu dan wel doet? Ze zijn vooral actief in de voedingssector, waarbij ze met name de ingredienten leveren. Denk daarbij aan zuivel, gist, geur- en smaakstoffen, proteïnen, et cetera. Met een market cap van 27 miljard is het een vrij forse speler en een van de grotere namen uit dit lijstje. Het aandeel zit met haar huidige koers van 154 euro vrij dicht tegen de laagste koers van de afgelopen 12 maanden aan (143,30 euro). Het rendement van de afgelopen vijf jaar was 134,66%.

Koninklijke KPN

Koninklijke PTT Nederland, waarbij PTT staat/stond voor Posterijen, Telegrafie, en Telefonie. Ooit waren PostNL en KPN ondergebracht onder hetzelfde bedrijf, de PTT. Je weet wel, dat bedrijf van die lekkere eighties rode brievenbussen (PTT Post) en groene bestelbusjes (PTT Telecom). Het telecomgedeelte ging verder onder ‘KPN’ en draagt het Koninklijke label. Voornamelijk in Nederland actief, nadat in de afgelopen 10 jaar de activiteiten in België, Duitsland, en Frankrijk werden afgestoten. Market cap van 13,6 miljard, koers-winstverhouding van 10,75, dividend van 4,16%.

Koninklijke Porceleyne Fles

Het kleinste bedrijf uit dit lijstje, maar wel eentje met historie. We vonden het ook passend bij Koningsdag, want de kans is aanwezig dat je op de vrijmarkt ergens op een kleedje iets van Delfts blauw aangeboden ziet worden. Want dat is wat Porceleyne Fles, ook wel bekend als Royal Delft, doet. Ze maken aardewerkproducten met Delfts blauwe opdruk. Onder de groep vallen ook Leerdam Crystal (glaswerk), en BK (potten en pannen, bestek). Voor de liefhebber, je moet er van houden. Hetzelfde geldt voor het aandeel, met een market cap van net iets meer dan 11 miljoen euro. De omzet lag afgelopen jaar op 4,9 miljoen euro, de winst op 1,4 miljoen euro.

Koninklijke Philips

Ooit was het zo duidelijk wat Philips deed, waar het haar inkomsten vandaan haalde, en het verdere wie, wat, waar. Boegbeeld Frits Philips, Eindhoven, gloeilampen, Radio’s, Philishave, TV’s. Maar het bedrijf heeft verschillende transities doorgemaakt in de afgelopen decennia. Een aantal onderdelen werden verkocht aan andere bedrijven, denk bijvoorbeeld aan de Airfryer en de Senseo, deze zijn nu in handen van het Chinese Hillhouse Capital. Je koopt geen ‘echt’ Philips product meer dus. Maar er werden ook zeer succesvolle onderdelen afgesplitst, zoals bijvoorbeeld ASML, ASM International, en Signify. wat er dan overblijft is het hedendaagse Philips, wat we nu vooral kennen van medische apparatuur. Ze leveren apparaten voor verzorging vanuit huis, maar ook de zwaardere en professionele apparaten. Denk bijvoorbeeld aan een MRI scanner. Het aandeel wordt helaas de laatste periode echter geplaagd door flinke tegenvallers. Eind vorig jaar kelderde het aandeel vanwege een terugroepactie van beademingsapparatuur en de fincanciele voorzieningen die het daarvoor trof. En ook deze week verloor het daardoor weer 10%, na bekendmaking van de cijfers. De omzet was prima, de outlook viel wederom wat tegen. Het afgelopen jaar verloor Philips bijna 48%, de afgelopen vijf jaar ruim 20%.

Koninklijke Vopak

We hadden het al over olie. Shell, ooit Koninklijke Olie, zien we helaas niet terug in dit overzicht. Maar toch is er een stukje olie te vinden. Koninklijke Vopak verzorgt namelijk de opslag en transport van olie en aanverwante producten zoals gas en biobrandstoffen. Gevestigd in Rotterdam en 3,6 miljard euro waard op de beurs. Prudentie is wel geboden. Huidige koers op het moment van schrijven is 27,13. Het laagste punt van de laatste 12 maanden is 25,37 euro. Ter illustratie, het hoogste punt lag vorig jaar in de zomer net iets boven de 40 euro. Alles heeft natuurlijk te maken met de instabiele politieke situatie in Oost-Europa en bijbehorende olieprijzen.

Slot

Je ziet, bovenstaand is een leuke mix van kleinere bedrijven die een stuk nostalgie met zich meedragen en van multinationals die een belangrijke rol spelen in onze economie. De een laat een koersverlies over de laatste jaren zien met een moeizame outlook, de ander laat een mooi koersverloop zien, toont stabiliteit, en heeft veel opwaartse potentie.

Het voordeel van Koningsdag is dat je hoogstwaarschijnlijk vrij bent en een leuke dag met vrienden en/of familie cadeau hebt gekregen van de Koning. Het nadeel is dat de beurs gewoon open is. Maak niet de fout om onder invloed van een stortvloed van Oranjebitter, Heineken, Grolsch, of andere verdovende middelen een order te plaatsen. Maak je investeringsbeslissingen vooral nuchter en doordacht. Geniet van je dag, en maak er iets moois van.

Beursblog.nl wenst je (alvast) een fijne Koningsdag!

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.