Eén vredesduif maakt nog geen zomer…
Hoop doet leven en nu Rusland zegt de militaire activiteiten rond de Oekraïense hoofdstad Kiev drastisch te zullen afbouwen, vierde het optimisme gisteren op de beurs hoogtij. De hoop op een staakt-het-vuren, om over vrede nog maar niet te praten, deed daarnaast de olieprijzen en inflatieverwachtingen flink dalen, waarop veel beleggers meenden te kunnen handelen. Het gevolg was een zogeheten risk-on fase waarbij de meer risicovolle aandelen de beurskar trokken. Zo steeg het Nederlandse betalingsbedrijf Adyen met 9 procent. Al met al wisten de Europese beurzen door deze jubelstemming zo’n 2 tot 3 procent te winnen en ook op Wall Street en in Azië deden beleggers goede zaken. Zo steeg de Dow met 0,97 procent, de technologie index Nasdaq met 1,84 procent en de Hang Seng index met 1,34 procent.
Maar zoals zo vaak waren er op de beurs ook sectoren die het wat minder goed deden. De gebeten hond met koersdalingen tot 5 procent waren logischerwijs de aandelen van bijvoorbeeld Shell en Equinor. Daar hoeven we niet wakker van te liggen, want per saldo staan deze aandelen dit jaar nog behoorlijk in de plus. Maar ook de sector van de soft commodity’s liet een veer. Archer Daniels Midland, één van de grootste graanhandelaren van de Verenigde Staten, daalde met 4,88 procent. Immers, als er snel een bestand komt, kunnen de Oekraïense boeren misschien nog op tijd hun zomergranen zaaien en daarmee de oogst later dit jaar veilig stellen.
Laten we dat met z’n allen hopen, maar enig scepticisme (of moeten we zeggen; realisme) is in deze wel op zijn plaats. En dat voert vandaag weer de boventoon. Poetin op zijn woord vertrouwen gaat velen (nog) een brug te ver. Het gevolg is dat de olieprijs vandaag weer stijgt en dat de koersen van Shell en Equinor de tegenovergestelde beweging van gisteren laten zien.
Te vroeg willen anticiperen op een mogelijke uitkomst lijkt dan ook meer op het betere gokwerk. Dat geldt ook voor ‘beleggen’ in meme-aandelen als die van Gamestop en AMC, die de afgelopen anderhalf week meer dan verdubbeld zijn. Daarnaast is het ook maar de vraag wanneer de bedrijven die nu zeggen Rusland te willen verlaten, daar ooit weer zaken willen doen. Zolang Poetin aan de macht is, lijkt dat ethisch gezien geen doen. De aangekondigde exodus van bedrijven uit Rusland blijft dan ook niet voor niets aanhouden en lijkt onomkeerbaar.
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.