Gisteren was het aan Micron Technonolgy, vandaag is Nvidia aan de beurt.
De voorbode was niet al te best. Concurrent Micron Technology maakte gistermiddag bekend flink minder te gaan produceren en de investeringen terug te zullen schroeven. Hiermee wil Micron voorkomen dat de voorraden te ver oplopen. Ten opzichte van het vorige kwartaal zal daarom de productie van geheugenchips met 20 procent worden verlaagd. Micron zette met het persbericht de chipindustrie gisteren fors lager. Zelf ging het aandeel met 6,7 procent onderuit. En toen moest Nvidia, dat afgelopen periode al een aantal keer waarschuwde voor de omzetontwikkeling, nog komen met de kwartaalcijfers.
Vorige keer, bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers, waarschuwde CEO Jensen Huang dat in het derde kwartaal de omzet van Nvidia verder onder druk zou komen omdat afnemers van grafische kaarten voor gaming en ‘professional visualization’ (artificiële intelligentie en metaverse) hun voorraden afbouwen. Ook zouden ze wachten met het plaatsen van nieuwe orders op de nieuwe grafische kaarten van Nvidia. Daar kwam nog een volgende waarschuwing overheen toen Nvidia het verbod kreeg opgelegd van de regering Biden om bepaalde chips te leveren aan China. Dit zou zo’n 400 miljoen dollar aan omzet gaan kosten. Overigens is het Nvidia afgelopen kwartaal gelukt om dit verbod te omzeilen met de presentatie van een nieuwe chip. Met de A800 grafische kaart voldoet Nvidia aan alle vereisten om alsnog te mogen leveren aan China.
Het was dus spannend gisteravond hoe de derdekwartaalcijfers eruit zouden zien. Gelukkig vielen ze mee; de omzet daalde weliswaar met 17 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar maar dit was een minder grote daling dan verwacht. De omzet kwam uit op 5,93 miljard dollar waar analisten de lat op 5,77 miljard dollar legden. De omzet van de gaming-divisie daalde met 51 procent naar 1,57 miljard dollar. Maar dankzij een toegenomen vraag naar chips voor datacenters kon de mindere gang van zaken in deze divisie opgevangen worden. Aan datacenters werd voor 3,83 miljard dollar verkocht, een plus van 31 procent ten opzichte van vorig jaar. Inmiddels is de datacenter-divisie met 65 procent van de totale omzet de grootste divisie van Nvidia en heeft het ‘gaming’ ruimschoots ingehaald. Als gevolg van de noodgedwongen afschrijving op de voorraden, nam de winstmarge wel af met 11,6 procent tot ‘slechts’ 53,6 procent. Daardoor daalde de aangepaste winst per aandeel naar 58 dollarcent. De consensus lag hier met 69 dollarcent duidelijk hoger. De aangepaste winst per aandeel was de helft van die van vorig jaar, maar ook 14 procent hoger dan in het vorige kwartaal.
Over het lopende vierde kwartaal bleef Nvidia voorzichtig. Het verwacht weliswaar een herstel van de brutomarge naar 63,2 à 66,0 procent, maar tevens slechts een omzet van 6,0 miljard dollar terwijl analisten rekening hielden met 6,09 miljard dollar. Toch zorgen de meevallende cijfers ervoor dat beleggers vanmiddag bij de opening van Wall Street waarschijnlijk op de koopknop zullen drukken. Na een verlies gisteren van 4,54 procent, lijkt het aandeel nu circa 3 procent hoger te gaan openen.
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.