Oekraïne update

Naarmate de Oekraïners meer terrein heroveren van de Russen, wordt de lijst met door de Russen gepleegde oorlogsmisdaden langer. Massagraven met daarin de lokale bevolking die ook nog eens gemarteld blijkt te zijn, zorgen voor minder steun binnen Rusland en minder steun vanuit andere landen.

Im Osten viel Neues

Naarmate de Oekraïners meer terrein heroveren van de Russen, wordt de lijst met door de Russen gepleegde oorlogsmisdaden langer. Massagraven met daarin de lokale bevolking die ook nog eens gemarteld blijkt te zijn, zorgen voor minder steun binnen Rusland en minder steun vanuit andere landen. Ondertussen gaat het offensief van de Oekraïners door en zijn ze inmiddels de rivier de Oskil overgetrokken. Ze hebben nu 8.500 vierkante kilometer heroverd op de Russen, een gebied gelijk aan de provincies Drenthe, Groningen en Friesland. De Russen zetten Iraanse kamikaze drones in bij de regio Kharkiv die op jacht zijn naar de houwitsers in het gebied

Fc7nQigWYAA7_vo

Inmiddels valt het woord ‘oorlog’ ook openlijk in de Russische media. Voorheen werd de strijd in de Oekraïne nog betiteld als een speciale militaire operatie. De hardliners in Rusland eisen een totale mobilisatie. Na de mislukte aanval op Kiev is het doel van het Kremlin om met de beschikbare manschappen zoveel mogelijk terrein te winnen, dan er een referendum organiseren en de gebieden te annexeren. Daarmee creëerden de Russen een gevoel van onvermijdelijkheid. Tot het recente offensief van de Oekraïners. Tot op heden steunde de meerderheid van de Russische elite Poetin. Het is dan wel niet hun oorlog, Rusland is wel hun land. Dat is inmiddels ook verleden tijd. Het offensief van de Oekraïners heeft er voor gezorgd dat in West-Europa en de Verenigde Staten er nu op wordt aangedrongen dat ze de beloofde wapens op tijd krijgen. Het Russische leger moet niet alleen worden gestopt, maar ook verslagen. Verder zijn er schermutselingen in het grensgebied van Armenië en Azerbeidzjan, twee landen die voelen dat Rusland zwakker is komen te staan. Er zijn ook meer protesten vanuit de Russische elite tegen de oorlog in Oekraïne. Meer Russen vallen Poetin openlijk af. De kans op regime change is nog altijd klein, maar Poetin durft waarschijnlijk geen oproep te doen tot algehele mobilisatie, uit vrees dat dat daaruit zal blijken hoe zwak het regime eigenlijk staat.

Schermafbeelding 2022-09-18 om 15.43.55

Afgelopen donderdag ontmoette Poetin onder andere Xi Jinping op een bijeenkomst in Oezbekistan. De daar aanwezige landen hadden tot op heden weinig kritiek op Poetin, maar grijpen deze bijeenkomst in combinatie met de recente ontwikkelingen aan om Poetin openlijk aan te spreken op zijn daden.  Xi gaf aan dat hij veel ‘vragen en zorgen’ heeft over de crisis in de Oekraïne. Voor het eerst liet hij zien dat er sprake was van een meningsverschil tussen Rusland en China. Vooruitlopend op de bijeenkomst had Xi al de opmerkelijke steun uitgesproken voor president Tokayev van Kazachstan voor wat betreft het verdedigen van de soevereiniteit van dat land. Er is feitelijk maar één land die zich kan mengen in de soevereiniteit van Kazachstan en dat is Rusland. Een dag later deed Narendra Modi van India de kritiek van Xi nog eens dunnetjes over. Volgens Modi leven we niet in ‘een tijd om oorlog te voeren’. Ook Modi maakt zich zorgen over het conflict en hij gaf aan dat hij al meerdere malen telefonisch contact met Poetin had gehad over dit onderwerp.

1663488417-353

Het gevolg is wel dat Poetin meer in een hoek wordt gedwongen. Hij gaf aan dat het Oekraïne is die niet wil onderhandelen en dat Oekraïne haar doelstellingen alleen militair wil bereiken. Voor Poetin zit er niet veel anders op dan de strijd in de Oekraïne verder te escaleren. Eind dit jaar is de ammunitie voor de artillerie op en in dit tempoe heeft het land dan bijna alle gepantserde voertuigen (inclusief tanks) verloren. Doordat Oekraïne de belangrijkste noord-zuid-verbinding nu in handen heeft, is de bevrijding van het hele Donbass-bekken bijzonder lastig geworden. Ondertussen wint in Moskou een kleine politieke minderheid van de ultranationalisten terrein. Waar de vrees eerst was dat de oorlog in Oekraïne nog jarenlang zou kunnen duren, begint nu door te dringen dat Rusland deze oorlog wel eens zou kunnen verliezen. Ook de raketaanvallen van Rusland op het elektriciteitsnetwerk en andere nutsbedrijven in Oekraïne wordt door deze groep gezien als een ‘daad van hulpeloosheid’. Het grote risico bij een dreigend verlies voor Rusland is dat de drempel voor de nucleaire optie daar niet zo hoog is.

Via: Auréus

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.