Olie, gas, roebels, en inflatie

Het marktrapport van vandaag, het schaakspel tussen Rusland, Amerika, en de EU.

De prijs van de Amerikaanse ruwe olie is gisteren met bijna 10 procent gedaald nadat president Joe Biden bekend maakte dat er 1 miljoen vaten olie per dag uit de US Strategic Petroleum Reserve (strategische oliereserve) worden vrijgegeven voor een periode van zes maanden. Dit komt neer op in totaal 180 miljoen vaten en is ongeveer 1 procent van de wereldwijde olieproductie. Deze historische vrijgave is een poging om de stijgende olie- en gasprijzen te beteugelen. 

Door het krachtige economische herstel na de coronapandemie is de vraag naar olie en gas sterk gestegen. Maar de explosieve prijsstijgingen van alles wat met energie te maken heeft in de afgelopen maand,  wordt volledig toegeschreven aan de invasie van Poetin in Oekraïne. De duur van zes maanden komt niet zomaar uit de lucht vallen. In november van dit jaar staan de zogenaamde midterm-verkiezingen gepland. De kiezers kunnen dan stemmen voor alle zetels van het Huis van Afgevaardigden. Voor veel Amerikaanse kiezers is de prijs aan de pomp belangrijk. De grootste aanspraak ooit op de oliereserves past derhalve prima in de politieke agenda van Biden.

Gasbetaling in roebels

Ondanks de druk van zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie op de OPEC (met name Saudi Arabië) om meer olie op te pompen, blijft het oliekartel OPEC+ vasthouden aan de geleidelijke verhoging van de productie. In mei wordt de productie met 432.000 vaten verhoogd. De invloed van Rusland op het oliekartel is groot. Op dezelfde dag dat de OPEC+ de bescheiden productieverhoging afkondigde, meldde de Russische president Vladimir Poetin op de staatstelevisie dat het gas uit Rusland vanaf 1 april in roebels moet worden afgerekend. Om in roebels te kunnen betalen moeten klanten rekeningen openen bij Russische banken. Met deze actie neemt Poetin tegenmaatregelen tegen de sancties van het Westen om Russische banken uit te sluiten van het internationale betalingssysteem Swift.

De Duitse bondskanselier Olaf Schulz reageerde gelaten op de Russische eis. Duitsland gaat niet in roebels betalen voor aardgasleveringen

De Duitse industrie riep de regering op om diplomatiek om te gaan met Poetin inzake de gasleveranties. 55 procent van het Russische gas gaat naar de maakindustrie. Als de gasleveranties stop gezet worden dan betekent dit een regelrechte ramp voor de industrie en de economie. De vandaag gepubliceerde inkoopmanagersindex van de eurozone groeide in maart minder sterk dan in februari. De index daalde van 58,2 naar slechts 56,5 omdat de actie van Poetin nog niet in de cijfers is verwerkt.  

Laconiek

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in maart met 7,5 procent gestegen volgens de voorlopige cijfers van Eurostat. Een maand eerder lag de inflatie nog op 5,9 procent op jaarbasis. De kerninflatie, zonder rekening te houden met de prijsstijgingen van energie en voeding, is gestegen van 2,7 procent naar 3 procent. In Nederland is de inflatie volgens de Europese berekening uitgekomen op maar liefst 11,9 procent

De ogen van beleggers zijn na de publicatie van de inflatiecijfers gericht op de ECB. De tot nu toe vrij laconieke houding van met name voorzitter Christine Lagarde kan ervoor zorgen dat beleggers het vertrouwen kwijtraken in de monetaire beleidsmakers om de inflatie onder controle te krijgen. Om onrust op de financiële markten te voorkomen is het wellicht verstandig om het opkoopprogramma sneller af te bouwen dan de huidige planning. Wij gaan het zien.

Via: Fintessa Vermogensbeheer

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.