Nu de dollar draait, is het tijd om meer aandacht te besteden aan de opkomende markten buiten China.
Het is vreemd dat China nog altijd onderdeel is van opkomende markten. Enerzijds is het gewicht van China in deze index erg groot en samen met twee andere feitelijk ontwikkelde markten (Taiwan en Zuid-Korea) bepalen zijn grotendeels de richting van de opkomende marktenindex.
Wat opkomende markten historisch gemeen hebben is dat ze volop profiteren van een zwakkere dollar. Dat kan komen omdat veel bedrijven in die landen zich niet kunnen financieren in lokale valuta, maar alleen in dollars. Op het moment dat de opbrengsten in lokale valuta tegenvallen en ze daarmee een dure financiering (sterke dollar) moeten aflossen, zal dat de groei drukken. Maar op het moment dat er sprake is van een zwakke dollar gaat het veel eenvoudiger, er is sprake van extra liquiditeit. Ook moeten opkomende markten altijd hun munt verdedigen in de wereld. Daarmee is er een indirecte afhankelijkheid van het Amerikaanse monetaire beleid. Wellicht dat de rente omlaag moet als er wordt gekeken naar de eigen economie, maar dan zou de eigen munt wel eens kunnen verzwakken.
In deze cyclus reageerden centrale bankiers in opkomende marktenveel sneller op de oplopende inflatie dan de centrale bankiers in ontwikkelde markten. Ze begonnen op tijd met het verhogen van de rente. Verder profiteerde opkomende markten die grondstoffen produceerden van stijgende grondstofprijzen en de grotere Aziatische opkomende landen konden in de eigen munt zaken doen met Rusland waardoor de dollar minder belangrijk was voor dee markten. Alleen opkomende (en frontier) markten die veel duur voedsel moesten inkopen en dat niet konden betalen in de eigen munt waren de pineut. Denk aan Sri Lanka, Bangladesh en Turkije. Een opvallend positieve uitschieter in historisch perspectief is Latijns Amerika. Voor wat betreft het verkrappingsbeleid lopen deze landen voor op de Verenigde Staten, dat blijkt ook wel uit de goede prestatie van enkele Zuid-Amerikaanse munten versus de dollar.
Zuid-Amerikaanse opkomende markten zijn in de afgelopen jaren ook steeds goedkoper geworden, vooral ten opzichte van Aziatische opkomende markten. Dat terwijl juist deze markten het veel meer moeten hebben van verschillende grondstoffen, zowel wat betreft energie, metalen als agrarische grondstoffen.
Via: Auréus
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.