Mario Draghi heeft zijn ontslag als premier aangeboden.
De situatie in Italië is altijd hopeloos, maar niet ernstig. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk waar de situatie vrijwel altijd ernstig is, maar nooit hopeloos. Afgelopen week kondigde Mario Draghi zijn vertrek als premier aan nadat de Vijfsterrenbeweging als onderdeel van de coalitie niet akkoord kon gaan met de bestedingen van de steungelden vanuit Brussel.
Waarschijnlijk is zijn aangekondigde ontslag een strategische zet van Draghi. De eurocrisis heeft geleerd dat politici uit Zuid-Europa veel beter strategisch vooruit kunnen denken. Na zijn aankondiging werd zijn ontslag niet geaccepteerd door president Mattarella. Door de zaak op de spits te drijven hoopt Draghi dat de Vijfsterrenbeweging overstag gaat.
Wel zal het niet eenvoudig zijn om verdere hervormingen door te voeren voor de verkiezingen van volgend jaar. Op het moment dat de verkiezingen in beeld komen, valt opeens de wil om tot een compromis te komen weg. Wellicht dat Draghi dan dacht dat er nu maar verkiezingen moesten komen. Volgend jaar is een ongelukkig moment. Waarschijnlijk zit Italië dan in een zware recessie en wordt het land overspoeld met de vele vluchtelingen uit Afrika vanwege de honger daar als gevolg van sterk gestegen voedselprijzen.
Italianen zijn in de politiek vaak erg creatief in het vinden van oplossingen. In het eerste jaar als premier zag Draghi de economie groeien met 6,6 procent, maar dat was vooral een reactie op de krimp van 9 procent een jaar eerder. Dit jaar worden ook de Italianen geplaagd door stijgende energie- en voedselprijzen. Verder volgt Draghi de harde lijn tegen Moskou.
Ondertussen gaan de hervormingen moeizaam. Al maanden wordt er in het parlement gedebatteerd over het innen van belastingen op vastgoed, maar dat proces wordt nu getraineerd door Salvini. Net als zijn voorgangers hebben gemerkt is hervormen in Italië niet eenvoudig. Het grootste risico op korte termijn is dat de populisten in de Italiaanse politiek een meerderheid krijgen, die voor nieuwe onrust in Europa zal zorgen.
Via: Auréus
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.