Vietnam als alternatief voor China

Geleidelijk wordt het tijd om positiever te worden over opkomende markten. De ‘hawkishness’ van de Fed heeft een piek bereikt en de dollar is gestopt met stijgen. 

De versoepeling van het Chinese zero-covid-beleid is begonnen en er zijn ook  maatregelen getroffen om de Chinese huizenmarkt te stabiliseren. In opkomende markten is de inflatie aan het pieken. Niet zo vreemd, want deze landen zijn veel eerder dan de Fed of de ECB begonnen met het bestrijden van de inflatie. Opkomende markten zijn niet één geheel. Er is een driedeling te maken tussen opkomende markten met grondstoffen, opkomende markten die niet afhankelijk zijn van de dollar en opkomende markten zonder grondstoffen en afhankelijkheid van de dollar. Die laatste groep is de pineut, maar de andere twee presteren verrassend goed. Een markt die het afgelopen jaar duidelijk is afgekomen is de aandelenmarkt van Vietnam. Strikt genomen is dit geen opkomende markt, maar de grootste (met een gewicht van meer dan 30 procent in de frontier index)  frontier markt. Deze aandelenmarkt is met 50 procent gedaald vanaf de top een jaar geleden waardoor de waardering duidelijk is verbeterd.

Scherm­afbeelding 2022-12-04 om 17.00.50

Vietnam is voor veel bedrijven een alternatief voor China. Omdat bedrijven sinds de pandemie niet alleen meer afhankelijk willen zijn van China kijken ze naar alternatieven in de regio. Nog geen drie decennia geleden was Vietnam één van de armste landen in de wereld. Het BBP per hoofd van de bevolking lag op minder  dan 1000 dollar per jaar en 70 procent van de bevolking leefde in armoede. De Doi Moi hervormingen in 1986 zorgden voor zaken als liberalisering, privatisering en diversificatie van de economie. Tegenwoordig is de welvaart in Vietnam sterk gestegen. Tussen 2000 en 2018 was de gemiddelde groeivoet van de economie maar liefst 7 procent en daarmee hoort Vietnam tot de snelst groeiende economieën van de wereld.

GDP_per_capita_development_in_Vietnam.svg

Vietnam heeft bijna 100 miljoen inwoners. De bevolking is jong met de helft van de bevolking jonger dan 35 jaar. Wie naar de ideale start-up in Zuid-Oost Azië kijkt, ziet dat het hoofdkantoor in Singapore zit, dat de start-up zich richt op de markt van Indonesië, een ontwerpafdeling in Thailand heet, de klantenservice in de Filipijnen en de ingenieurs in Vietnam. Vietnam heeft vijftien jaar lang geïnvesteerd in het beta-onderwijs en plukt daar nu de vruchten van. Dankzij goede internetverbindingen is Vietnam een belangrijk centrum geworden voor veel IT-bedrijven. Veel R&D centra van bedrijven als IBM, Intel, Oracle en Samsung zitten in Vietnam. Verder is het land (ondanks de Vietnam-oorlog) een van de meest pro-Amerikaanse landen in de wereld.

FLJc_UbUUAMKbzA

Dan zijn er de bootvluchtelingen. Vietnamezen die jaren geleden het land zijn ontvlucht, maar die nu elk jaar geld sturen naar familieleden in Vietnam of zelfs terugkeren om een eigen bedrijf op te starten. Met de terugkeer komt ook hun ervaring, de best practices en het netwerk dat nodig is voor een succesvolle start. Veel van de Unicorns in Vietnam worden geleid door Vietnamezen die zijn teruggekeerd uit het buitenland. Nog altijd wonen circa 4 miljoen Vietnamezen buiten Vietnam. Maar liefst 130.000 Vietnamezen gaan elk jaar studeren in het buitenland. Het land is inmiddels ook een favoriete vakantiebestemming.

Few4pqdXEAEVvjC

De Vietnamese aandelenmarkt staat nu op 11 keer de winst. Dat was meer dan 30 keer de winst in juni 2021. Toen stond de koers/boekwaarde op 3,4, nu op 1,5. Daarmee is de Vietnamese beurs op het laagste niveau aangekomen van de afgelopen jaren. De scherpe daling van Vietnamese aandelen is vooral een reactie op de eerdere euforie in 2020 en 2021 in combinatie met stijgende rentes. Ondanks de stijgende rente ligt de risicopremie nu op een behoorlijke vier procent, vergelijkbaar met de risicopremie op het dieptepunt van enkele jaren terug. De economische groei in Vietnam zal vertragen, maar komt dan ook van een extreem hoog niveau. In het derde kwartaal groeide het land met 14 procent ten opzichte van een jaar geleden.

FcFLMutWIAEIeN1

Via: Auréus

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.