En daar gaan we waarschijnlijk dit najaar al de effecten van zien.
Bedrijven krijgen in de tweede helft te maken met een combinatie van tegenvallende vraag, oplopende kosten en stijgende voorraden. Amerikaanse bedrijven hebben ook nog te maken met de dollar die in een jaar tijd met 16 procent is gestegen. Elke procent stijging in de dollar kost ongeveer een half procent winst. Wat betekent dat alleen al door de dollar de winsten ceteris paribus met 8 procent dalen. Vooral multinationals zijn gevoelig voor de ontwikkeling van de dollar.
Nu zijn koersen in de afgelopen maanden gedaald, dus het is mogelijk dat de beurs vooruitgelopen is op komende slechte berichten. Het woord ‘recesssie’ valt regelmatig en dat zou analisten toch aan moeten zetten om de winsten te verlagen. Toch zijn over de afgelopen drie maanden de winsttaxaties per saldo onveranderd gebleven. Nu is dat wel een optelsom van fors positieve bijstellingen in de sectoren energie en basismaterialen en negatieve bijstelling in consument gerelateerde sectoren, maar dan nog is de combinatie van stijgende winsten en een recessie een wonderlijke. Nog nooit zijn de winsten gestegen terwijl er sprake was van een recessie.
Aandelen staan dit jaar onder druk als gevolg van de draai in het monetaire beleid en de als gevolg daarvan afgenomen liquiditeit. Nu zijn aandelen bij hoge inflatie wel in het voordeel. Het is een uitstekend excuus om prijzen te verhogen. Tegelijkertijd komen juist hogere kosten met enige vertraging door. Meestal lopen de bestaande overeenkomsten en arbeidscontracten nog wel zes tot twaalf maanden door, maar uiteindelijk gaan ook hier de prijzen omhoog.
De winstontwikkeling zal dit kwartaal het verschil kunnen maken. Bedrijven met pricing power kunnen dit kwartaal laten zien dat ze daadwerkelijk in staat zijn om hogere kosten door te berekenen aan eindafnemers. Deze week begint op vrijdag het cijferseizoen met bedrijven al JP Morgan Chse, Blackrock , Pepsico en Delta Air Lines, op dezelfde dag als ook de inflatiecijfers worden gepubliceerd.
De winsten van de bedrijven in de S&P 500 zullen naar verwachting met 4,3 procent stijgen ten opzichte van een jaar geleden. Dat is qua winstgroei de traagste groei sinds het vierde kwartaal van 2020. Voor geheel 2022 rekenen analisten nog altijd op een winststijging van 10 procent. Opvallend is dat de verwachtingen voor het tweede kwartaal wel naar beneden zijn bijgesteld maar dat die voor het hele jaar omhoog zijn gegaan. Het aantal bedrijven dat gedurende het tweede kwartaal waarschuwde voor tegenvallende winsten is sinds 2019 niet zo hoog geweest. Vooral bedrijven uit consumenten gerelateerde sectoren waarschuwen voor tegenvallende resultaten. Dat heeft ook te maken met de verschuiving van producten naar diensten. Veel retailers hebben ingekocht op basis van de trend van de afgelopen kwartalen hielden daarbij kennelijk onvoldoende rekening met het opengaan van de economie en de bijbehorende verschuiving van producten naar diensten.
De nettowinstmarge over het tweede kwartaal ligt naar verwachting op 12,4 procent, boven het vijfjaarsgemiddelde en hoger dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Verder gaat het ook dit keer vooral om de vooruitzichten. Mogelijk dat er verbetering is te bespeuren voor wat betreft de toeleveringsketens. Verder is een recessie in de Verenigde Staten niet waarschijnlijk voor de tweede helft van 2023, maar is een Europese recessie door de hoge gasprijzen nog dit jaar waarschijnlijk. In aanloop naar een recessie beginnen consumenten vooral grote aankopen uit te stellen.
In de laatste recessie tijdens de Grote Financiële Crisis daalden de winsten met zo’n 50 procent. In deze huis-tuin-en-keuken-recessie zou dat beperkt moeten blijven tot een procent of 30. Verschil met toen zijn de ontbrekende onevenwichtigheden in de financiële sector.
Via: Auréus
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.