Technologiesector langs de meetlat

Is beleggen in technologie nog wel aantrekkelijk? En waar ligt de bodem?

Alles is anders

Dat is lastig te voorspellen, maar de voortekenen zijn niet allemaal gunstig. Met de inflatie en de oorlog in Oekraïne is dit jaar immers alles anders. De vorig jaar zo succesvolle en aantrekkelijke groeiondernemingen hebben het nu zwaar op de beurs.

Stijging rente

De sterke stijging van de kapitaalmarktrente is de oorzaak van het mindere sentiment. Dat werkt in theorie als volgt. Een belegger in groeiaandelen verdisconteert toekomstige winsten van de onderneming voor de waardebepaling van een aandeel. Als de rente stijgt, dan werkt de verdiscontering van de winst (die er nog niet is) in het nadeel van de waardering. Hij of zij is simpelweg niet bereid om de hoge prijs van dat moment te betalen en dat verklaart een daling van de aandelen als de rente stijgt. Oppassen dus voor beleggers in veel duurzame groeiaandelen en technologie. Op dit moment is Technologie nog altijd een van de duurdere sectoren en zeer gevoelig voor de renteontwikkelingen.

Podcast over Beleggen gesproken

Is het mindere sentiment juist een reden om positief te worden op de sector Technologie? Er valt nog steeds veel positiefs te melden. Neem het wereldwijde chiptekort als voorbeeld. In een Stock Pod (via Spotify) of Stock Tube (via You Tube) spreken Fred van Deijck en Marijn Trousset van Bustelberg over hoe je kunt beleggen in Technologie. Bij Fred van Deijck ligt de voorkeur vooral bij de grote bedrijven met een duidelijke kasstroom. Van Deijck kijkt ook naar de prijs en de waarde. Marijn Trousset is enthousiast over de sector en positief over deze ‘value’ benadering. Bedrijven als Microsoft, Samsung en ASML zijn sterke ondernemingen, met een goed fundament tegen een niet te hoge prijs. Bovendien hebben zij de kracht om hun prijzen kunnen verhogen als dat zou moeten.

Profiteren van chiptekort

Waar ligt de bodem in de markt en wat kun je dan kopen? Trousset verricht vooral fundamenteel en kwalitatief onderzoek. Hij kijkt naar ontwikkelingen in de markt en vervolgens onderzoekt hij bedrijfsspecifieke eigenschappen, de business modellen van de ondernemingen en natuurlijk ook de financiële prestaties. Momenteel wacht hij af.
Belangrijk vindt hij het om een bedrijf te begrijpen en een inschatting te kunnen maken van de capaciteit om de wereld te veranderen. Daarom vindt hij Alphabet en Shopify interessant. Naast de aandelen die al zijn genoemd. Van Deijck vindt ook deze bedrijven aantrekkelijke vooruitzichten hebben. Zelf zoekt hij bedrijven die kunnen profiteren van de wens om productiecapaciteit in chips te helpen verbeteren. Denk daarbij aan Taiwan Semiconductor .

Timing

Ondanks de positieve mening die zij uitspreken in de podcast, zijn de heren wel voorzichtig als het om timing gaat. Volgens hen zijn de besproken aandelen niet duur. Maar de renteontwikkelingen hebben gewoon veel invloed op de koersvorming. De in de podcast genoemde aandelen hebben op Shopify na, een aantrekkelijke koerswinstverhouding. Ook Shopify wordt bij lagere koersen interessant. Voor de lange termijn belegger zijn dit soort aandelen echt koopwaardig. Een kwestie van wachten op lagere koersen.

Via: Bustelberg

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.