Tijd om hier eens wat dieper in te duiken en een aantal bekende namen tegen het licht te houden.
Beleggers die willen investeren in de virtuele wereld van metaverse hebben keuze te over. Tal van bedrijven, waaronder chipfabrikanten als NVIDIA en AMD, hebben initiatieven genomen in dit segment en willen een sterke concurrentiepositie verwerven.
Er zijn altijd techtrends. Veel waarnemers geloven dat het metaversum is komen om te blijven. Steeds meer bedrijven richten zich op de virtuele wereld. Mark Zuckerberg heeft zijn miljardenbedrijf Facebook zelfs omgedoopt tot Meta om de nieuwe bedrijfsoriëntatie te ondersteunen (de naamswijziging was ook erg welkom gezien een aantal schandalen, maar dat even terzijde). Daarnaast zijn er bedrijven als het online gamingplatform Roblox of de entertainmentspecialist Disney, die zich richten op het Metaverse als bron van inkomsten.
Chipfabrikanten kijken ook naar de Metaverse
Chipbedrijven zijn ook op de Metaverse-kar gesprongen. Naast NVIDIA vertrouwt AMD ook op de virtuele werelden, Intel onderzoekt ook zijn mogelijkheden in het segment, evenals QUALCOMM. Niet alle chipfabrikanten volgen echter hetzelfde pad.
QUALCOMM
Qualcomm was vorig jaar nummer vijf van ‘s werelds grootste halfgeleiderfabrikanten. Het Amerikaanse bedrijf neemt echter een leidende positie in mobiele chips in, met name de samenwerking met Apple had Qualcomm de afgelopen jaren sterke groeicijfers gegeven, en het bedrijf levert ook de belangrijkste processors voor veel smartphones met het Android-besturingssysteem van Google. De handel in smartphonechips groeide afgelopen kwartaal met 42 procent tot iets minder dan zes miljard dollar.
Maar de verkoop met Qualcomm’s belangrijkste smartphoneklant Apple zal naar verwachting in de toekomst aanzienlijk lager zijn, omdat de tijden waarin QUALCOMM-chips in alle Apple-apparaten worden geïnstalleerd, ten einde lopen. In het fiscale jaar 2024 zal Apple slechts goed zijn voor een laag enkelcijferig percentage van de chipverkopen, kondigde CFO Akash Palkhiwala eind vorig jaar aan.
Om de groei veilig te stellen, worden QUALCOMM-chips nu geïnstalleerd in autonoom rijdende auto’s, in netwerktechnologieën zoals het “Internet of Things” en in draadloze hoofdtelefoons of smartwatches die niet van Apple zouden komen. Qualcomm wil ook een belangrijke positie innemen in het metaversum. Chips van het bedrijf zijn al geïnstalleerd in Meta’s Oculus Quest 2 VR-headsets. Daarnaast vertrouwt het bedrijf op een samenwerking met Microsoft, samen werken ze aan een speciale chip voor AR-brillen, zo werd begin dit jaar gezegd. Qualcomm heeft daarmee de nummer één en nummer twee van de grootste fabrikanten in het augmented reality-segment als klant binnengehaald.
Het bedrijf is uitbreidbaar, het segment, dat QUALCOMM op zijn balans ‘Internet of things’ (IoT) noemt, heeft een omzetaandeel van ongeveer 18 procent van de totale omzet. De groei van de divisie is echter sterk: de omzet steeg in het boekjaar 2021 met zo’n 60 procent. De samenwerking met Microsoft zou het gebied extra kunnen duwen.
Het aandeel Qualcomm heeft sinds het begin van het jaar zo’n 24 procent aan waarde verloren, maar de meerderheid van de analisten raadt aan om te kopen. Het gemiddelde koersdoel ligt op 222,40 Amerikaanse dollar, momenteel wordt het aandeel Qualcomm verhandeld op 136,05 US dollar (koers op 11 april 2022).
Intel
Intel is ook sterk gepositioneerd in het chipsegment. In tegenstelling tot Qualcomm vertrouwt het bedrijf echter niet in de eerste plaats op mobiele chips, maar vooral op de pc-business, waar Intel de leider is in Windows-computers. Omdat de concurrentiedruk in dit segment de afgelopen maanden sterk was gestegen, heeft Intel onlangs verschillende processors van zijn nieuwe chipgeneratie gepresenteerd en waren er onlangs geruchten over een samenwerking met concurrent NVIDIA, die zich naar verluidt zou kunnen voorstellen dat zijn grafische chips door Intel worden vervaardigd.
Wat het metaverse betreft, houdt Intel zich ondertussen op de vlakte. Op de Real Time Conference in december richtte het chipbedrijf zich voor het eerst publiekelijk op het onderwerp. Intel-leiders spraken over het feit dat de metaverse moet worden begrepen als een soort “meeslepend internet”, maar er zal geen enkele, enkele metaverse zijn, volgens de overtuiging van de Intel-leidinggevenden.
De Meta-Ops-laag, die het besturingssysteem en de softwarecomponenten levert voor de werking van de Metaverse, moet een door Intel geprogrammeerde softwareoplossing krijgen, die ook beschikbaar moet zijn op hardware die niet door Intel zelf is vervaardigd. Specifiek richt Intel zich op het gaming-segment: de software moet bijvoorbeeld herkennen wanneer een computer zijn limieten bereikt in een game en moet automatisch beschikbare capaciteiten op andere computers in de buurt lokaliseren en bruikbaar maken voor de gamer-pc.
Verder heeft Intel nog niet kunnen kijken naar de kaarten met zijn mogelijke betrokkenheid bij het metaverse gebied.
Het aandeel Intel verloor sinds het begin van het jaar een beheersbare 7,69 procent. Analisten zien echter aanzienlijk minder opwaarts potentieel in Intel dan in QUALCOMM: Het gemiddelde koersdoel is 52,50 Amerikaanse dollar, het aandeel Intel kost momenteel 46,78 dollar (koers op 11 april 2022).
AMD
De hoofdactiviteit van Advanced Micro Devices (AMD) is grafische kaarten en het bedrijf is ook actief in de datacenterbusiness en gaat dus de directe concurrentie aan met NVIDIA en Intel. Vooral in het pc-segment hoopt AMD nog meer marktaandeel van Intel te kunnen afpakken, nadat de concurrent onlangs problemen had met de marktintroductie van nieuwe processorgeneraties.
Op het gebied van gaming grafische kaarten zal AMD echter in de nabije toekomst niet in staat zijn om de tophond NVIDIA te ontwijken. De huidige overvraag op de chipmarkt komt het bedrijf echter goed uit, omdat marktleider NVIDIA hier de afgelopen tijd niet aan de vraag heeft kunnen voldoen.
Daarnaast richt AMD zich specifiek op het Metaverse om hier nieuwe inkomstenbronnen te ontsluiten. Omdat de markt voor videogames blijft groeien en vooral in de consolesector heeft AMD een groot voordeel: Zowel de Xbox van Microsoft als de PlayStation van Sony worden aangedreven door custom chips van AMD. De vraag naar de consoles blijft hoog vanwege de lage beschikbaarheid en zowel Microsoft als Sony richten zich op verschillende manieren op het Metaverse. Terwijl Sony vertrouwt op hardware in de vorm van VR-headsets, gooit Microsoft het over een andere boeg na de overname van Activision Blizzard en de integratie van zijn uitgebreide gamebibliotheek. Voor AMD zijn beide manieren positief, omdat ze de consoleverkopen van zowel Microsoft als Sony zouden moeten stimuleren.
Het aandeel AMD heeft in de loop van het jaar tot nu toe flinke veren moeten loslaten. Sinds januari heeft het aandelencertificaat meer dan een kwart van zijn waarde verloren. Maar analisten zijn optimistisch over het bedrijf, ook met het oog op amd’s kansen in het Metaverse. Momenteel kost een AMD-aandeel 97,56 Amerikaanse dollar, het gemiddelde koersdoel van experts ligt aanzienlijk hoger op 151,22 dollar.
NVIDIA
Grote kansen in het metaverse worden ook gegeven aan de grafische kaartfabrikant NVIDIA. Het bedrijf heeft een aantal initiatieven genomen voor een sterke positionering in de virtuele wereld. NVIDIA noemt het metaversum “Omniversum” en richt zich op toekomstige groei, op dit cloud samenwerkingsplatform moeten ontwikkelaars kunnen samenwerken. De kern van de omniversumplannen is de mogelijkheid om digitale beelden van de echte wereld te maken, tweelingen genaamd. Hierdoor kunnen bedrijven bijvoorbeeld virtuele aanpassingen in het productieproces of de bouw van nieuwe fabrieken simuleren, en zijn er ook tal van andere mogelijke toepassingen. Meer dan 700 bedrijven gebruiken het simulatieplatform al om inzichten te krijgen voor hun bedrijf in de echte wereld.
Maar het Omniverse is slechts een Metaverse-applicatie waar NVIDIA van profiteert. Als marktleider in grafische kaarten voor gamers zal het bedrijf blijven profiteren van de voortdurende trend naar online gaming en de hardware die daarvoor nodig is.
Daarnaast is er de business met datacenters: Facebooks moederbedrijf Meta heeft samen met NVIDIA een supercomputer gebouwd, die ‘AI Research SuperCluster’ heet. De RSC-computer zal een van de snelste supercomputers ter wereld zijn wanneer het datacenter volledig is uitgebreid. Volgens de betrokken bedrijven willen ze het apparaat gebruiken om AI-systemen te voeden met triljoenen datasets om ze te trainen voor verschillende toepassingen, zoals het analyseren van teksten, afbeeldingen, video’s of gesprekken. Ook de ontwikkeling van toepassingsgebieden op het gebied van augmented reality behoort tot de mogelijkheden. “Uiteindelijk zal het werk dat wordt gedaan met behulp van de RSC-supercomputer de weg vrijmaken voor technologieën voor het volgende grote computerplatform – het Metaverse – waar AI-toepassingen en -producten een grote rol zullen spelen,” zei Meta in een blogpost.
De focus op AI, gaming en datacenters zal NVIDIA naar verwachting laten groeien. Ook steeds meer analisten zijn hiervan onder de indruk, Evercore ISI-analist C.J. Muse noemde het bedrijf na de recente ontwikkelaarsconferentie “misschien wel het belangrijkste technologiebedrijf”. “NVIDIA stimuleert vooruitgang op het gebied van AI, digitale biologie, klimaatwetenschap, games, creatief ontwerp, autonome voertuigen en robotica – enkele van de meest invloedrijke gebieden van vandaag”, zei CEO Jensen Huang in de context van de nieuwste balanspresentatie.
NVIDIA-aandelen hebben tot nu toe een gematigde 17 procent verloren in vergelijking met AMD en QUALCOMM. Volgens analisten is het opwaarts potentieel nog steeds enorm: Met een koers van 219,08 Amerikaanse dollar (koers 11 april 2022) ligt het gemiddelde koersdoel op 343,47 Amerikaanse dollar.
Via: Finanzen.net
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.