Russisch roulette?

Renteverhogingen, wat staat er allemaal te gebeuren en wie gaat wat doen?

Het zijn opmerkelijke tijden op de beurzen. Kijken we naar de internationale aandelenmarkten dan zien we dat de Europese beurzen per saldo ongeveer gelijk en de Amerikaanse hoofdgraadmeters hoger staan dan net voor de Russische inval in Oekraïne. Dat is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk gezien het feit dat de inflatie- en economische vooruitzichten wel danig veranderd zijn sinds die tijd. Tel daar de kapitaalmarktrente bij op die, vooral in de Verenigde Staten, fors hoger staat en er is een aantal ingrediënten aanwezig die de komende tijd voor wat (extra) tegenwind kunnen zorgen. En dan hebben we het nog niet gehad over de mogelijkheid van het dichtdraaien van de gaskraan door Rusland als reactie op alle sancties die het land om de oren krijgt. Sowieso is de energierekening door de hogere olie- en gasprijzen al fors hoger dan die een jaar geleden was.

Dat wil niet zeggen dat we voor de komende tijd alleen maar beren op de weg zien. Er zijn immers best scenario’s te bedenken waarin het allemaal weer goed komt. Zo zou er een vredesvoorstel op tafel kunnen komen te liggen dat een einde maakt aan het strijdgewoel in Oekraïne, of het net gestarte cijferseizoen kan sterker worden dan waar analisten nu vanuit gaan. Bovendien hebben de Verenigde Staten met de grootste financiële markt van de wereld relatief weinig last van het militaire conflict.

In navolging van de Fed publiceerde de ECB de notulen van de laatste vergadering. Daaruit blijkt dat Christine Lagarde en consorten iets meer richting het beleid van de Fed lijkt te bewegen, zij het met de nodige vertraging en veel minder krachtig. Er wordt binnen de gelederen van de ECB alvast nagedacht over het in één of twee stapjes verhogen van de beleidsrente om die dit jaar toch nog richting de 0 procent te brengen. Dat is precies wat ook door de markt wordt ingeprijsd, dus op het moment dat dat gebeurt is dat niet verrassend. Dat de ECB minder bereid is om de geldkraan al stevig dicht te gaan draaien ligt redelijk voor de hand. Europa wordt natuurlijk veel harder dan de Verenigde Staten geraakt door de situatie in de Oekraïne.

De huidige hoge inflatie komt deels door de ingestelde sancties, door de angst dat leveringen van bepaalde grondstoffen, energie en goederen niet langer kunnen, of gebeuren bij de oplopende voedselprijzen door onder andere een tekort aan kunstmest. De vraag is en blijft in hoeverre centrale banken daar met renteverhogingen iets aan kunnen doen. Dat kan alleen als de beleidsrente zo ver wordt verhoogd dat de vraag daardoor net zo hard zal dalen als het aanbod gedaald is. Het is alleen niet de weg die een centrale bank graag wil bewandelen. De Russische centrale bank bijvoorbeeld zag zich na de forse waardedaling van de roebel in reactie op de inval van Oekraïne genoodzaakt de rente verhogen naar maar liefst 20 procent. Nu de waarde van de roebel zich heeft hersteld en de prijsstijgingen zich lijken te stabiliseren verlaagt de Russische centrale bank dan ook, ondanks de onzekere vooruitzichten, weer snel de rente naar 17 procent. Zo moet worden voorkomen dat de Russische economie het nog zwaarder te verduren krijgt dan door alle ingestelde sancties al het geval is. Een mogelijke volgende rentestap kan al eind april genomen worden. Dan staat er namelijk een officiële vergadering van de Russische centrale bankiers gepland. Laten we hopen dat het geen Russisch roulette wordt.

Via: Fintessa Vermogensbeheer

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.