Economische groei bekeken naar koper prijs

Hoe ontwikkelt de koper prijs zich, en wat is de relatie met de algehele economische situatie?

De prijs van koper – vaak gezien als een goede indicator voor toekomstige economische groei (vandaar ook de bijnaam Dr. Copper) – is in de afgelopen weken gedaald tot beneden de 8.000 dollar per ton. Renteverhogingen in de Verenigde Staten, lockdowns in China en tegenvallend macro-economisch nieuws hebben de prijzen gedrukt. Tegelijkertijd komt er juist in koper op korte termijn capaciteit bij, namelijk Qellaveco in Peru, Timok in Servië en Quebrada Blanca 2 in Chili. Ook groeit het aanbod vanuit Kamoa-Kakula (Kongo) sneller dan oorspronkelijk verwacht.  De verkoopdruk wordt vooral veroorzaakt door macro hedgefunds, die op basis van de toegenomen recessie-angst ook aan de verkoopzijde zitten bij andere grondstoffen. Die angst voor een recessie is waarschijnlijk overtrokken. In Europa zal waarschijnlijk eind dit jaar, begin volgend jaar sprake zijn van een technische recessie, maar een recessie bij het huidige rentepad van de Federal Reserve in de VS voor de tweede helft van volgend jaar is onwaarschijnlijk.

-1x-1-1.png-Jul-03-2022-01-57-10-93-PM

Koper wordt gebruikt in de bouw en laat nou uitgerekend in China (de grootste bouwmarkt ter wereld) als gevolg van Evergrande en in de Verenigde Staten als gevolg van een verdubbeling van de hypotheekrente, de bouw en daarmee de vraag naar koper duidelijk vertragen. China is nu wel uit de lockdowns en de Chinese overheid wil de groei stimuleren en dat kan niet zonder de huizenmarkt de helpende hand te bieden. Eind mei kwam de Chinese overheid met een pakket van 33 stimulerende maatregelen. Ook in de Verenigde Staten is de huizenmarkt erg krap en lijkt er vanuit dat perspectief op wat langere termijn voldoende vraag naar koper te zijn.

Schermafbeelding 2022-07-03 om 15.49.14

Op dit moment gaat ongeveer de helft van alle in de wereld geproduceerde koper naar het bouwen van huizen (airco’s/warmtepompen en energie meegerekend), maar de vraag van andere sectoren zoals elektrische auto’s en de opslag en het transport van energie zorgt voor een sterke vraagtoename voor koper.

Schermafbeelding 2022-07-03 om 15.47.27

Koper staat dan ook centraal in de energietransitie, een ontwikkeling waarvan de urgentie als gevolg van oorlog in Oekraïne is toegenomen. Een elektrische auto verbruikt tot wel vier keer zoveel koper als een fossiel aangedreven auto. Ook zonnecellen, windmolens en elektriciteitsnetwerken verbruiken veel koper.

Schermafbeelding 2022-07-03 om 15.48.04

Het aantal verkochte elektrische auto’s verdubbelde wereldwijd in 2021. In China werden 3,3 miljoen elektrische voertuigen verkocht, in Europa 2,3 miljoen. Door deze ontwikkeling is er waarschijnlijk in 2030 maar liefst 6 miljoen ton meer vraag naar koper dan het huidige aanbod (ter info, de jaarlijkse productie van koper is nu zo’n 18 miljoen ton per jaar). Als er geen alternatief komt voor koper, heeft dit grote gevolgen voor de haalbaarheid van de energietransitie. In 2020 was er een koper overschot van 142.000 op jaarbasis, in 2025 zal dit waarschijnlijk een tekort zijn van 219.000 ton op jaarbasis.      

Schermafbeelding 2022-07-03 om 15.45.04

Het aanbod van koper kan verder onder druk komen door de oorlog in de Oekraïne en hogere duurzaamheidseisen voor bestaande mijnen. Rusland is goed voor ongeveer 4 procent van de wereldwijde productie. De afgelopen jaren is er relatief weinig geïnvesteerd in nieuwe mijnbouwprojecten en het duurt vele jaren voordat investeringen uitmonden in hogere productie. Veel van de bestaande mijnen hebben moeite om de productie op peil te houden. Ze zijn relatief oud en de het kopergehalte in neemt geleidelijk af. Verder is het onrustig in Peru waar de politieke instabiliteit toeneemt als gevolg van corruptie.Schermafbeelding 2022-07-03 om 15.47.50Ook zijn de voorraden koper in de wereld relatief laag. In combinatie met het nog altijd groeiende koperverbruik is de markt krap. In de afgelopen jaren zijn er veel plannen gemaakt om de wereldwijde infrastructuur te verbeteren. Dergelijke grote infrastructuurprojecten zijn door de lage voorraden koper voorlopig niet mogelijk. Verder wordt er in een oorlog in korte tijd relatief grote hoeveelheden koper verbruikt. Ook bestaat zo’n 25 tot 30 procent van de kostprijs van koper uit energie, waarmee stijgende energieprijzen dus ook zorgen voor stijgende koperprijzen.

Schermafbeelding 2022-07-03 om 15.45.40

Via: Auréus

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.