Comeback bankaandelen?

Het renteklimaat voor financiële instellingen is flink verbeterd en er kunnen ook positieve signalen komen uit de naderende stresstest. Tijd voor een comeback?

Het gaat dit jaar tot nu toe niet goed met aandelen van grote banken. ING bijvoorbeeld heeft al een kwart van haar waarde verloren sinds 1 januari, het aandeel Bank of America daalde in dezelfde periode ook met ongeveer 30 procent, terwijl het aandeel JPMorgan ongeveer 29 procent verloor. Het beleggerssentiment ten opzichte van bankaandelen is momenteel “vrij negatief”, zei analist Gerard Cassidy van RBC Capital Markets tegen CNBC. Hij is echter van mening dat de banken momenteel ten onrechte worden afgestraft voor de heersende recessievrees en dat de optimistische houding ten opzichte van de sector snel zal terugkeren.

Fed stresstest spreekt in voordeel banken

Cassidy noemde twee belangrijke redenen voor zijn optimistische houding ten opzichte van bankaandelen bij “CNBC”. Zo zouden beleggers de “zorgen over hogere kredietverliezen” momenteel omschrijven als een van de grootste risico’s in bankaandelen. De resultaten van de bankenstresstest van de Amerikaanse Federal Reserve zouden deze angsten echter wegnemen, aldus de expert. “De resultaten (van de stresstest, nvdr) zijn vrij goed ontvangen”, zegt de RBC-expert. Ze hebben aangetoond dat alle 34 ondervraagde banken “enorme hoeveelheden kapitaal” hebben om een scherpe daling te overleven, en dat de sector daarom zeer veerkrachtig is. “Deze stresstest laat ons zien dat in tegenstelling tot in 2008 en 2009, toen 18 van de 20 grootste banken hun dividenden verlaagden, het deze keer niet zal gebeuren,” vervolgde Cassidy. “Deze banken zijn goed gekapitaliseerd. De dividenden zullen zeker door de neergang komen.” Daarnaast is ook de kredietkwaliteit op de balansen van banken aanzienlijk verbeterd ten opzichte van het verleden, aldus de analist.

Stijgende rentetarieven moeten omzet stimuleren

De analist van RBC wees op het veranderende renteklimaat als een ander punt dat een optimistische houding ten opzichte van bankaandelen rechtvaardigt. De financiële instellingen zullen waarschijnlijk profiteren van de renteverhogingen door de centrale banken wereldwijd, omdat zij weer meer geld kunnen verdienen en zo hun inkomsten kunnen verhogen. Vooral vanaf het derde kwartaal van 2022 verwacht Cassidys dan ook “verbazingwekkende cijfers”. Voor Bank of America, bijvoorbeeld, voorspelt de deskundige “een inkomstengroei van 15 tot 20 procent in de netto rentebaten dit jaar als gevolg van de stijging van de rentetarieven” en daarom beveelt hij aan het aandeel te kopen. Hij verwacht ook betere cijfers voor bijvoorbeeld Deutsche Bank en Credit Suisse. Zelfs voor deze twee banken zou een financiële schok niet veel bedreiging vormen, hoewel ze het al jaren moeilijk hebben, vertelde Cassidy aan “CNBC”.

Experts van kredietbeoordelaar Morningstar denken daar net zo over. “Beleggers hebben Amerikaanse bankaandelen verkocht omdat de angst voor een mogelijke recessie de aandelenkoersen heeft doen kelderen. Toch suggereren de fundamentals achter hun activiteiten dat de zorgen van beleggers mogelijk te ver in het negatieve zijn omgeslagen”, aldus een artikel op de website van Morningstar. Van de 30 Amerikaanse banken die Morningstar opmerkt, zijn er momenteel 24 ondergewaardeerd – waaronder Bank of America. Maar de Amerikaanse bank is “een van de meest rentegevoelige binnen de sector en zou de komende jaren enkele van de sterkste omzetgroei onder concurrenten moeten zien”, meent analist Eric Compton van Morningstar, die de beoordeling van Cassidy bevestigt. Zoals Compton verder uitlegt, verhogen de renteverhogingen de spread tussen de rentetarieven waartegen banken geld lenen en die tegen die waarvoor ze leningen in rekening brengen. Aangezien rente-inkomsten tot 80 procent van de totale inkomsten kunnen uitmaken, worden banken geconfronteerd met een aanzienlijke toename van omzet en winst in een omgeving van stijgende rentetarieven. “Deze omzetstijging is niet ingeprijsd”, zegt de Morningstar-expert.

Bankaandelen momenteel goedkoop, weinig neerwaarts potentieel

Op basis van deze factoren is RBC-analist Cassidy van mening dat beleggers die momenteel negatief of op zijn minst “apathisch” zijn ten opzichte van bankaandelen waarschijnlijk in de tweede helft van 2022 van gedachten zullen veranderen. “Het echte risico ligt buiten het banksysteem […] Zodra mensen zich realiseren dat de kredietactiviteiten niet zo slecht zijn en de omzetgroei echt sterk is, zal de stemming hopelijk in de tweede helft van dit jaar veranderen,” vertelde de expert aan CNBC. Dat hun koersen dit jaar al fors zijn gedaald, spreekt ook in het voordeel van bankaandelen. “Op deze waarderingsniveaus is er een beperkt neerwaarts potentieel vanaf hier”, meent Cassidy. En de analisten van Morningstar schrijven ook dat de daling van de aandelenkoersen voldoende ruimte heeft geopend voor langetermijnbeleggers om noodlijdende bankaandelen te kopen, omdat ze momenteel beschikbaar zijn tegen een aanzienlijke prijskorting.

Via: finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.