Inflatie zet koersen onder druk

Met name in de Verenigde Staten.

De hoge inflatie heeft ervoor gezorgd dat centrale banken dit jaar begonnen zijn met het verhogen van de rente. Ook zijn veel toekomstige rentestappen op dit moment al verwerkt in de koersen van obligaties en aandelen. In korte tijd is de rente sterk gestegen en dat heeft ervoor gezorgd dat de wereldwijde obligatiemarkt dit jaar zo’n 10% heeft verloren. De gestegen rente heeft ook de waardering van de aandelenmarkt onder druk gezet. Dat gaat relatief snel omdat vorig jaar de winsten sterker stegen dan de beurs en dit jaar de winsten stijgen en beurzen wereldwijd met meer dan 10% dalen. Het grootste risico lijkt nu te zitten in de winsttaxaties voor de tweede helft van het jaar: het moment waarop de omzet minder hard zal groeien en onder andere loon- en energiekosten zullen oplopen.  

Om de inflatie te bestrijden moeten centrale banken de economische groei remmen. Dat doen ze door de rente te verhogen en geen obligaties meer op te kopen. Nu is in Europa de gestegen inflatie niet het gevolg van ongebreidelde economische groei: het zijn vooral de sterk gestegen energieprijzen. Jarenlang is er te weinig geïnvesteerd in de winning van energie en vanwege de spanningen tussen Europa en Rusland daalt nu het aanbod. Naar verwachting zal de ECB in juli en in september de rente gaan verhogen. Samen met de hoge energieprijzen is dit voldoende om de economische groei in Europa te remmen. Mogelijk volgt er zelfs een recessie, maar daarmee is niet gezegd dat het probleem van de hoge energieprijzen wordt opgelost. In de Verenigde Staten is de economische groei meer robuust. Het land profiteert juist van hogere energieprijzen, hogere voedselprijzen en de gestegen vraag naar wapens. Daardoor is de Amerikaanse economie duidelijk oververhit. Tegenover elke werkloze Amerikaan staan twee vacatures en mede daardoor stijgen loonkosten sterk in de Verenigde Staten.  

Ook Azië voelt de economische ontwikkelingen in de rest van de wereld, maar toch gaat het goed in China. Daar trekt de economische groei aan na de lockdowns als gevolg van het zero-covid-beleid. Daarbij verlaagt de centrale bank de rente en is na de koersval van vorig jaar de beurs aantrekkelijk gewaardeerd. Bovendien is in landen als China en Japan de inflatie laag. Japan zou een langere periode met meer inflatie goed kunnen gebruiken.  

In de tweede helft van het jaar zullen financiële markten gevoelig blijven voor de ontwikkeling van de inflatie. Die is hardnekkiger dan verwacht. Pas op het moment dat inflatiecijfers beneden de 4% uitkomen, krijgen centrale bankiers meer ruimte om het monetaire beleid vorm te geven. Tot die tijd kan de beurs onrustig blijven. In die onrust ontstaan nieuwe kansen, omdat rijp en groen vaak even zwaar worden afgestraft. Bovendien wordt dan de kiem gelegd voor een nieuwe, opgaande fase op de beurs. Op dit moment hanteert Auréus een neutrale visie voor aandelen en zijn obligaties onderwogen.

Schermafbeelding 2022-07-14 om 15.31.14

Via: Auréus

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.